Tørkeskap er noe man bruker til å tørke all slags klær, uansett stofftypen. Derfor vil noen foretrekke det over en tørketrommel, selv om de fleste som har tørkeskap vil ha begge deler. De er veldig populære i Skandinavia ettersom kalde vintre ofte lager fuktige klær som bør tørkes. Å fyre opp i peisen hver gang du har våte klær er ganske upraktisk, derfor vil tørkeskap være et flott apparat til de fleste hjem. I tillegg til helt vanlige klær som skjorter, gensere og bukser, vil tørkeskap også tørke dine sko, hansker, luer eller jakker og andre uteklær. Det som gir mest oppmerksomhet til tørkeskap er nok det faktum at den kan tørke alle slags stoffer, uansett hvor sensitive de er. Klærne dine vil heller ikke bli slitt, noe som mange har problemer med etter å ha brukt tørketrommel.

Med et tørkeskap vil du ha ekstra plass til å tørke klær etter vask, slik at du slipper å stappe alt inn i tørketrommelen. Klærne dine vil også føles mye bedre etter å ha vært i et tørkeskap, og den har egenskaper som gjør at rynker og krøller vil fjernes. Mange tørkeskap vil også være mye mer energieffektive enn tørketromler og vil dermed være mer miljøvennlige. En annen flott egenskap med tørkeskap er at de er fine å se på, de har ofte et veldig moderne design som gjør at de ikke trenger å bli stuet bort på et vaskerom. Et tørkeskap kan faktisk pynte opp hjemmet ditt.

Det finnes mange ulike varianter, for å vite hvilke funksjoner de beste tørkeskapene har bør du sjekke ut en tørkeskap test. Som regel skiller man mellom utlufting og kondens, med utlufting vil tørkeskapet kobles til et ventilanlegg i huset og er dermed litt mer komplisert å installere. Tørkeskap med kondens vil absorbere luften i en vannbeholder og er den typen som er mest ettertrakter på markedet, den vil også være en del dyrere enn de med utlufting.

Med et tørkeskap vil klærne dine holde ut lengre, så er du veldig opptatt av at klærne skal være i god stand bør du vurdere å kjøpe et tørkeskap. Det er noen grupper som er mer utsatt enn andre, spesielt de som bruker mye fintøy eller ullklær. Om du bare har vanlige klær, vil de også tjene på å være i tørkeskap og ikke tørketromler. En tørketrommel har en tendens til å slite ut klær over lengre tid, det problemet vil du ikke få med et tørkeskap. Dessuten kan det være veldig praktisk å tørke klær etter at du har vært ute i regnet, eller om du vil tørke en bamse, musmatte som har blitt sølet til, eller andre ting.

Trenger du noen tips til bruk av tørkeskap? Kanskje har du ikke bestemt deg for om du skal kjøpe enda? Da er det bare å lese mer lenger ned om priser, størrelser og forskjeller på ulike skap. Det kan være lurt å lese seg opp før man kjøper et tørkekabinett ettersom det koster en del, og de fleste vet egentlig ganske lite om dem. Ta deg god tid til å se gjennom flere tørkeskap før du finner din favoritt, den kan komme til å gi mye glede i lang tid fremover.

Tørkeskap bruker smart teknologi

Et tørkeskap er ikke helt som andre lignende produkter. I lengre tid har det vært brukt i kommersielle plasser som teater, hotell og i film- og TV-selskap. Ettersom det er en veldig praktisk måte å ta vare på klærne dine, har det blitt mer vanlig å bruke dem i hjemmet. Istedenfor å stappe klær inn i en tørketrommel, henger du dem isteden forsiktig i tørkeskapet. De fleste bruker smart teknologi og har sensorer som sørger for at klærne blir behandlet på riktig måte, ofte har de også en touch-screen hvor du kan endre på innstillinger. Det vil nok fort føles ut som om du lever i fremtiden. Noe av det mest utrolige er at de sparer opptil 90% av energien som blir brukt av lignende produkter.

Tørkeskap vil altså være mye mer forsiktig med klærne dine enn en tørketrommel, og den vil ta imot all slags stoffer som ikke kan tørkes i tørketrommelen. Da slipper du at klærne dine blir slitt slik at de vil holde ut mye lengre. Sensoren i tørkeskapet vil passe på at klærne blir glatte og komfortable å ha på etter tørking. Som regel er det to typer tørkeskap på markedet: kondens og utlufting. Tørkeskap med kondens vil være mer effektive, dessuten slipper du å koble dem til ventiler slik de med utlufting må. Har du et tørkeskap med kondens vil den istedenfor bruke en vannbeholder som må skiftes ut en gang i blant, svakheten med disse tørkeskapene derimot er at de koster mye mer enn de som har utlufting.

Du kan selv velge hvilken temperatur du vil ha og hvor lenge den skal stå på. Ved lavere temperatur vil tørkingen ta litt lengre tid, men de blir tørket på en mer skånsom måte. Et tørkeskap med utlufting vil bruke samme type sensorer som et tørkeskap kondens, så du trenger ikke å bekymre deg for om de billige skapene ikke kan ta imot skjøre klær.

Mer enn bare tørking

Skal du ha et tørkeskap av aller høyeste kvalitet vil du få enda flere funksjoner med på kjøpet enn bare tørking. Noen modeller vil rense klærne helt, fjerne rynker, fjerne allergener, og ha en dampfunksjon - da vil du aldri savne en tørketrommel. Men som vi har nevnt tidligere er det altså to hovedtyper: de med kondens og de med utlufting. Skal du ha et tørkeskap med utlufting vil den også ha flere funksjoner, blant annet kan du stille inn temperatur og tiden. Disse vil også ha sensorer som passer på at det ikke blir for varmt til klærne dine, og de vil ta godt vare på klær med sensitive stoffer. Luften vil sirkulere inni skapet for å tørke dem nøye og forsiktig, uansett hvilket plagg som er inni.

Bruker du et tørkeskap med kondens vil luften absorberes i en vanntank, disse tørkeskapene er ofte bedre og vil dermed koste noen tusenlapper ekstra. Blant tørkeskapene med kondens er det ofte også flere funksjoner som gir deg damp, allergifjerning, osv. De beste tørkekabinettene vil gjøre at klærne føles ut som om de nettopp er kjøpt på butikken, ferdig renset og klar til bruk. Noen kan faktisk også kobles til din smarttelefon slik at du kan styre hele tørkeskapet derifra.

Har du god råd og har lyst på det beste tørkeskapet? Let etter et tørkeskap best test, du blir nok overrasket over hvor effektive de beste kan være. Disse anbefales spesielt til de som til vanlig bruker mye tid på stryking eller som har mange klær som ikke kan settes i en tørketrommel, da vil de beste tørkeskapene gjøre hverdagen din mye enklere. La klærne dine få en skikkelig oppfriskning med et godt tørkeskap. Har du et skap med damp vil buksepressen fjerne rynker slik at buksene ser velstelte ut etter tørking. Ville det ikke ha vært flott med et skap hvor det kommer ut friske klær som gjør at du alltid ser stilig ut?

De beste tørkeskapene er ofte stillegående, og som nevnt ovenfor vil de ha mange flere funksjoner enn vanlige tørkeskap. Om du sliter mye med allergier vil vi absolutt anbefale et skap som renser og fjerner allergener. Det er funksjoner som ofte ikke finnes i billige modeller, men et kondens tørkeskap med dampfunksjon og rensing vil nok gjøre jobben veldig godt til å fjerne allergenene.

Hvem har mest bruk for tørkeskap?

Alle sammen kan selvsagt dra nytte av tørkeskap, men driver du mye med sport, vil du kanskje ha mer bruk for det enn andre. Hvis du driver mye med rulleski eller vanlig ski vil du ofte ha uteklær som blir våte og trenger å tørke til neste økt, da ville det ha vært fint med et tørkeskap som tok av seg den jobben. Det gjelder også for de som driver med sykling, fotball, eller hva det enn måtte være.

De som har små barn vil også være kjent med at klær ofte blir våte etter en dag med lekingen ute i naturen. Noen fyrer opp i peisen etter hver runde med leking, andre irriterer seg mye og ber barna om å ikke bli våte (men det er ikke alltid de vil høre på det). Det letteste ville nok ha vært å kjøpe et tørkeskap som tar seg av tørkingen slik at du sparer deg for mye masing og plaging over våte utetøy.

En tredje gruppe som er utsatt er folk som bruker mange klær med sensitive stoffer, det kan være for eksempel silkeskjorter eller ullklær som du alltid må henge opp til tørk etter vask. De som må bruke mange finklær gjennom jobben eller selskap generelt vil ofte støte på problemer når det kommer til tørking. Sarte klær blir ødelagt i tørketrommelen, men et tørkeskap vil ta godt vare på all slags klær. Treningsklær med pustende materiale vil heller ikke kunne kastes i en tørketrommel, så du kan være mer utsatt enn du hadde trodd.

Ikke større enn vanlige skap

Størrelsen på tørkeskap kan variere noe, men ofte er de opptil 2 meter høye og en halv meter i bredden. De skiller seg ikke så altfor mye fra helt vanlige skap, faktisk kan de se enda mer moderne ut og vil passe bra til å ha i gangen. Skapene veier ofte rundt 80 kilo og vil være enklere å bære enn en tørketrommel. Tørkeskap er laget for tiden vi lever i ettersom de er både enkle og stilige på en gang.

Tørkeskap til klær er ofte veldig romslige innvendig og kan romme klær til 4-5 kilo. Dessuten kan du ha mange forskjellige typer klær i tørkeskapet, og det er designerte plasser til alle sammen. Det er også mulig å bruke det som et helt vanlig skap når det ikke er skrudd på for å henge opp klær. Du skal som regel trekke ut kontakten når den ikke brukes allikevel.

Du kan også kjøpe et lite tørkeskap som kan minne litt om en kommode når det kommer til størrelse. Disse vil nok ikke ha like mye plass som vanlige tørkeskap, og de har vanligvis tre etasjer som ligner på sko-hyller, men du kan tørke helt vanlige klær der også. Små tørkeskap er perfekt til de som ikke vil at det skal ta så mye plass, men svakheten er at du ikke kan henge opp klærne like pent med kleshengere, det vil heller ikke være et eget rom ved døren for bukser.

I vanlige tørkekabinett vil du få plass til flere jakker og skjorter som kan henges i en kleshenger, bukser kan henges i en buksehenger på døren, det vil også være en hylle hvor du kan sette sko, luer, bamser, og lignende. Altså er tørkeskap mye mer romslig enn en tørketrommel hvor alt bare kastes inn. Andre tørkeskap vil ikke ha se ut som tradisjonelle skap innvendig, de vil istedenfor bare være utstyrt med forskjellige hengere hvor du kan sette på klær.

Priser og garanti

Tørkeskap pris kan variere noe ettersom det finnes mange ulike varianter der ute. Les om hvilke funksjoner tørkeskapet har slik at du får mye valuta for pengene. De beste tørkeskapene har mange gode funksjoner som vil ta godt vare på klærne dine, men de vil også koste bortimot en hel månedslønn, så tenk deg nøye om hvis du ikke har så veldig god råd. Det finnes flere billige varianter som er verdt å se nøyere på, de vil tross alt også ta vare på de skjøre klærne dine.

Tørkeskap koster vanligvis mellom 5000-20.000,- kroner. Den største forskjellen mellom de billige og dyre vil være at kondens koster en del ekstra, dyre modeller kan også ha flere funksjoner som damp og rensing. Billige tørkeskap har ofte utlufting, som betyr at du må koble dem til et ventilanlegg. Er du opptatt av å fjerne rynker og skrukker bør du kanskje ha en av de bedre tørkekabinettene, men det kommer selvsagt helt an på hva du har råd til.

Hvor god garanti det er på tørkeskapet vil variere hos forskjellige forhandlere. Mange operer med en garanti på 5 år, mens andre har 1 år. Det kan være lurt å finne ut om din forhandler har en god garanti før du kjøper tørkeskapet. Ettersom mange har en garanti på 5 år, betyr det at de som regel vil holde en god stund. Forsikring dekker som regler uforutsette skader og slitasje. Om det er produksjonsfeil kan du som regel bytte med én gang hvis det er et åpent kjøp. Skal du kjøpe et tørkeskap av veldig god kvalitet vil de ha enda lengre garanti. Et tørkeskap best i test vil ha en garanti på hele 10 år, da vet du at produsenten har tro på produktet.

Tørkeskap klær er altså et kjøp som vil vare veldig lenge, kjøper du et tørkeskap med varmepumpeteknologi vil de også være miljøvennlige og bruke lite strøm. Det betyr at du kan spare penger i strøm på å kjøpe skap som koster noen tusen ekstra, du vil også kunne spare tid som du ville ha brukt på stryking, fyring i peisen for å varme opp klær (som er en litt klossete måte å tørke klær på) eller til å henge opp klær til tørking etter vask.

Hvorfor skal man ha et tørkeskap?

Et tørkeskap er en sofistikert løsning på tørking, spesielt på klær som er laget av stoff som ikke tåler vanlige tørketromler. Ettersom klærne henges opp pent og ryddig, akkurat som i et vanlig skap, pluss at de har sensorer som passer på at klærne ikke tørkes mer enn nødvendig, går de igjennom en prosess hvor de blir godt tatt vare på. En tørketrommel vil være litt mer hardhendt med klærne og kan ofte føre til at de blir slitt, dessuten er det ikke alle typer klær som kan tørkes i tørketromler.

Om vinteren kan klær ofte bli våte etter du har vært ute i snøen, eller om du har vært ute mens det har regnet. Da kan det være greit å legge dem i et skap hvor de kan tørke i fred uten at du trenger å vaske dem. Tørkeskap er vanligvis veldig forsiktige med klærne dine, og det kan føles ut som om du har på helt nye klær etter at de har tatt turen til tørkeskapet. Vi vil anbefale tørkeskap som renser klærne om du vil ha den beste opplevelsen, dessverre koster disse noe ekstra, men det kan være verd det hvis du har råd.

Les deg opp på en tørkeskap test for å finne ut mer om forskjellene på ulike tørkeskap. Det er ganske store kvalitetsforskjeller som kan være verdt å vite mer om. Men helt generelt vil alle tørkeskapene selvsagt tørke klærne dine, og så å si alle vil være utstyrt med smarte sensorer som passer på at varmen sprer seg jevnt og passer på at klær med sensitive stoffer ikke blir ødelagt.

Det finnes motstandere til tørkeskap som mener at de er for dyre og at en tørketrommel vil gjøre en god nok jobb, det er for så vidt sant. Det er ikke slik at du ikke vil klare deg uten et tørkeskap, men mange vil mene at den har mange fordeler som vanlige tørketromler ikke har. Én av de fordelene er at den kan tørke skjøre klær, de beste tørkeskapene har også flere funksjoner som vil være veldig gode og som vil ta godt vare på klærne. Du må nesten finne ut selv om det er noe for deg, det er et redskap som har tradisjonelt blitt brukt av kommersielle virksomheter (som teater, hotell, osv.), men grunnen til at den har tatt veien til private hjem er nettopp fordi folk føler at de kan få god bruk for dem.

Hovedforskjellene på kondens og utlufting

Et tørkeskap med utlufting lar luften gå ut til ventilasjonen i huset og må derfor plasseres ved siden av ventilasjonen, derfor er det noe du må tenke på før du installerer den. Du må ha et hull i veggen som slangen kan festes til, det kan være både dyrt og tungvint. En av fordelene med utlufting er derimot at den slipper luften ut slik at rommet ikke blir fuktig. De kan også tørke klærne raskere, og hvis du allerede har et hull i veggen fra en gammel tørketrommel som du ikke bruker lengre trenger det heller ikke å bli så vanskelig. Men når det kommer til energiforbruk er tørkeskap med utlufting enda en gang taperen, du vil tjene i lengden på å bruke et skap med kondens.

Vi vil derfor anbefale et tørkeskap uten utlufting, da slipper du å ødelegge veggen på rommet den skal være i, dessuten sparer du på strøm i lengden ettersom disse bruker varmepumpeteknologi. Et tørkeskap med kondensering vil resirkulere luften og være mye enklere å installere. Luften blir absorbert i vann istedenfor at det flyr ut av rommet, du må huske på å skifte ut vannet i ny og ne.

Hva bør man tenke på før man skal kjøpe et tørkeskap?

tørkeskap testSkal du ha et tørkeskap kan du tenke på å få tak i et som har varmepumpeteknologi, det gjør dem effektive og miljøvennlige. Du kan tenke over hvilke funksjoner du synes er viktig å ha, men om du ikke har tenkt å kjøpe de dyreste skapene, må du nøye deg med et tørkeskap med utlufting. Det er ikke krise om du skal ha utlufting, men du må tenke på at det skal kobles til ventilasjonen i huset ditt, noe du slipper om du kjøper et tørkeskap med kondens. Skal du ha et billig skap vil det fortsatt være utstyrt med smarte sensorer som passer på at klærne blir ordentlig tørket, men du vil nok gå glipp av noen gode funksjoner som bare finnes i de dyrere modellene.

Om du har tenkt å bruke litt mer penger på et flott tørkeskap kan du prøve å lete etter gode funksjoner som gjør at du får god valuta for pengene. Blant annet kan du få med en avfukter, varmepumpeteknologi, dampfunksjon som vil fjerne skrukker og rynker, mindre bråkete tørkeskap, rensing og fjerning av allergener, touch-panel, og smart teknologi som lar deg koble tørkeskapet til din smarttelefon. De beste tørkeskapene er veldig sofistikerte og anbefales til de som vil ta ekstra godt vare på sine klær. Husk å tenk deg nøye om før du bestemmer deg for hvilket tørkekabinett du skal ha, det er nemlig mye bra å velge i.

Du kan se etter en tørkeskap test for å finne de beste tørkeskapene på markedet. Skal du ha et tørkeskap som er lett å installere og som har de beste funksjonene, bør du slå til med et tørkeskap med kondens, men av disse vil det også være mange variasjoner. Teknologien utvikler seg hele tiden og mange liker å koble til smarttelefonen til ting i hjemmet, det er det mulig å gjøre på noen typer tørkeskap.

Vedlikehold av tørkeskap

Tørkeskapet bør vaskes med en fuktig klut og mildt vaskemiddel en gang i blant. Sørg for at luftinntaket er fritt for støv, du kan bruke en støvsuger for å fjerne støv fra toppen av skapet. Filteret er ofte plassert ovenfor kleshengerne i tørkeskapet, ta det ut jevnlig og børst av støv før du setter det inn igjen. Mange tørkeskap vil automatisk stoppe om filteret er blokkert eller om skapet blir overopphetet, se om det lyser på varsellampene. Unngå å bruke mye vann når du vasker tørkeskapet.

Siden tørkeskap ofte har en garanti på rundt 5 år, betyr det at de kan vare en god stund. Det er viktig å holde det rent slik at det ikke går i stykker for fort. Et tørkeskap kan holde lenge om du tenker langsiktig. De beste modellene kan ha en garanti på rundt 10 år, så det er absolutt et kjøp for fremtiden. Tørkeskap med mye smart teknologi vil la deg diagnostisere skapet om det er noen feil med det, noen lar deg også kobles mot en kundeservice-sentral som kan se på hva som er feil om du vil la dem gjøre det.

Når skapet ikke brukes bør du for sikkerhets skyld trekke ut kontakten og forsikre deg om at døren er lukket, du kan teipe fast døren om nødvendig. Pass på at skapet er rent både utvendig og innvendig hele tiden slik at det fungerer optimalt, sjekk også filter og vannbeholder om du har det.

Helt til slutt om tørkeskap

Tørkeskap har kommet på moten den siste tiden ettersom personer i private hjem har sett hvor nyttige de er, kommersielt sett har de blitt brukt i mange år for å tørke klær til teater, filmproduksjon og også for å gi en følelse av luksus på hoteller. Men det er ingen grunn til å ikke ha det hjemme i huset sitt, de kan nemlig tørke skjøre klær som ikke kan gå i en tørketrommel, dessuten er det mange situasjoner hvor det kan lønne seg å ha et tørkeskap til vanlige klær også.

Det er hovedsakelig to typer tørkeskap, den ene bruker utlufting og må kobles til ventiler i hjemmet. Problemet med den er at du må lage hull i veggen, dessuten er de ikke like energieffektive som de med kondens. Den store fordelen med utlufting er at skapene er billige, så har du allerede et hull i veggen fra en gammel tørketrommel vil det ikke nødvendigvis være så vanskelig å installere.

Tørkeskap med kondens er mer ettertraktet, og det er disse modellene hvor produsenter liker å tilsette ekstra mange funksjoner. Det gjør at de blir dyrere, men du kan kutte ut noen funksjoner for å spare litt penger. Den største fordelen med kondens er at de er enkle å installere, luften vil sirkulere og absorberes i vann, slik at du slipper å koble den til ventiler i huset ditt. De beste tørkeskapene har ofte kondens, i tillegg kan de ha funksjoner som damping, rensing, og de kan kobles til smarttelefoner slik at de kan bli styrt derifra.

Hverdagen kan bli litt enklere med et tørkeskap i hjemmet, blant annet kan du slippe å stryke klær så mye hvis du har gode funksjoner, dessuten får du endelig til å tørke skjøre klær. Det er noen personer som vil få mest bruk for tørkeskap: de som trener mye ute, de som har barn og de som ofte bruker fine klær. Men helt vanlige folk vil også komme borti mange situasjoner hvor de har vært ute og kommer hjem med fuktige klær, da er det likeså greit med et tørkeskap som gjør klærne klare til bruk til neste gang de skal dra ute.

Noen vil kanskje tenke seg om en gang til etter at de har sett på prisene til de beste tørkeskapene, de vil nemlig koste oppimot 20.000,- kroner. Du vil også finne tørkeskap til rundt 5000,- kroner, men de vil mangle mange funksjoner, pluss at de vil ha utlufting, så du må finne en måte å slippe ut luften på. Prøv å se etter tørkeskap med varmepumpeteknologi, de vil nemlig være mye mer energieffektive enn for eksempel en tørketrommel, da kan du spare penger på strømregningen.

Det finnes mange bruksområder til tørkeskap, men det er også noe du kan klare deg uten. Har du råd vil vi anbefale å kjøpe et godt tørkeskap slik at klærne dine alltid er gode og friske til bruk. Du kan tenke på hvor ofte du vil komme borti situasjoner hvor du kommer til å trenge det, enten det er finklærne dine eller om du er ute mye om vinteren.

Les våre tips om vedlikehold av tørkeskap slik at de varer lengst mulig, de beste tørkeskapene kan ha en garanti på opptil 10 år, noe som betyr at de vil holde veldig lenge. Prøv å sammenligne forskjellige modeller for å se hvilken som vil passe best for deg. Du vil nok ikke angre deg om du kjøper et godt tørkekabinett. Om du har lite plass i vaskerommet (og du har tenkt å plassere tørkeskapet der), kan du alltids kjøpe en liten modell, de fungerer også bra.