For å gjøre det lettere å velge i jungelen av symaskiner har vår symaskin test valgt ut noen gode modeller til både nybegynnere og veteranene. Der vil du finne både mekaniske og datastyrte modeller av god kvalitet. Nybegynnere trenger ikke maskiner med mange funksjoner som vil forvirre dem, det er ofte bratte læringskurver på de avanserte modellene. Vi har derfor funnet en god og billig symaskin til nybegynnere som er enkel i bruk.

Les mer for å finne ut hvilken modell som ble vår symaskin best i test. Vi har også funnet frem gode tips til de som elsker å sy eller som vil lære seg mer, dessuten har vi sett på de forskjellige prisklassene og hvordan man bør vaske symaskiner.

Om du skal kjøpe en symaskin må du først være ærlig med deg selv om hvor god du er, hvilke typer prosjekt du kommer til å holde på med og hvor mye penger du er villig til å investere. Hvis du er en nybegynner bør du ikke bruke alle sparepengene dine på en symaskin, optimisme og entusiasme om hva du kan gjøre med en god symaskin er kjempeflott, men aller først må du lære deg det grunnleggende og finne ut om det egentlig er noe for deg. Det går også an å låne en symaskin av en venn eller noen i familien for å komme deg igjennom startfasen.

De dyrere symaskinene har mer spesialiserte funksjoner som kan være vanskelige å håndtere for nybegynnere. Veteraner innen sying liker symaskiner som er enkle å bruke, men som også har funksjoner som lar deg justere fart, sette på knapphull, osv. Du må også tenke på hvilke tråder og nåler som passer til stoffet de holder på med. Det kan være litt å sette seg inn i, men det kan læres akkurat som alt annet. En enkel symaskin anbefales til nybegynnere for å lære seg teknikker og for å holde på med små prosjekter.

Hvordan fungerer symaskiner?

Symaskinen er en fantastisk oppfinnelse som revolusjonerte kleslaging i moderne tid. Den først symaskinen ble oppfunnet i 1832 av Walter Hunt i New York, det var en maskin som kom til å forandre verden. Etterhvert kom det bedre versjoner som tillot masseprodusering av klær i fabrikker. Plutselig ble klær mye mer tilgjengelig for folk flest og det skapte en økonomisk boom sammen med lyspæren.

symaskin best i testIstedenfor å sy med bare hånden din, vil maskinen bruke en nål som går opp og ned, idet nålen går ned vil den ta imot tråden fra en skyttelkrok slik at tråden blir sløyfet og knytt sammen. Dette er en teknikk som ble oppfunnet for å overkomme noen av problemene som de første oppfinnerne hadde, det var nemlig ikke lett for en maskin å lage sting i begynnelsen. Hvorfor ble ikke stinget ugjort når nålen kom opp etterpå? Man fant ut at man trengte en skyttelkrok for å gjøre prosessen enklere, så det er litt annerledes enn når mennesker syr for seg selv.

Det vil være store forskjeller på en billig sy maskin og de mest avanserte maskinene. Det er ofte så mange funksjoner at man må nesten lese brukermanualen for å vite hvordan akkurat din modell fungerer. Fordelen med de billige symaskinene er at de er enkle og ikke har fullt så mange funksjoner, de vil derimot være best egnet for de mest grunnleggende teknikkene. Billige symaskiner er også ofte laget av plast og vil gå i stykker lettere enn de som er dyrere.

Hovedfunksjoner på en symaskin

Hvilke funksjoner man trenger er ofte avhengig av hvor god du er til å sy, hvilke prosjekter du har planlagt og om hvor god kvalitet du har råd til å investere i. Brukervennlighet er en stor fordel for mange som liker å sy, men om du har holdt på med sying en stund vil du antagelig komme til å trenge en god del funksjoner som justerbar fart og trykkføtter som gjør at du får plass til ekstra mye stoff. Husk at modeller kan ha forskjellig sømoverflate, men 8" er ofte det vanligste.

Andre ting du kan se etter når du leter etter en god symaskin er om den har en tilbehørsskuff som kan skyves på plass, innstillingsmeny og innebygd nålitræer. De billigste modellene vil ikke alltid ha noen av disse funksjonene (selv om en tilbehørsskuff er veldig vanlig). Eksperter vet selvsagt at det finnes mange andre funksjoner enn dette på avanserte symaskiner og vi har ikke tenkt å se nærmere på alle funksjonene. Som nybegynner må du nesten ta det steg for steg, prøv å innprente nye oppgaver hele tiden slik at du beveger deg fremover og blir bedre og bedre.

En liten symaskin vil ofte ha mindre funksjoner og innstillinger, mange ganger er det størrelsen som avgjør hvor avansert den er, men det er selvsagt unntak til den regelen. De mindre modellene er ofte best egnet til grunnleggende teknikker og mindre prosjekter. De mest avanserte symaskinene er datastyrte og vil ofte være større og ha en skjerm festet på.

Pris

Vi har sett nærmere på symaskin pris og funnet ut at du helst bør betale over 3000,- kroner om du vil ha skikkelig kvalitet. De beste modellene vil koste oppimot 10.000,- kroner og vil være av veldig god kvalitet og kommer ikke til å slites ut like fort som de billigere modellene.

Skal du kjøpe en symaskin til under 3000,- kroner vil du mest sannsynlig få en maskin laget av plast. Disse modellene vil ofte slites ut og ødelegges etter ikke altfor lang tid. Er du nybegynner slipper du selvsagt å bruke alle sparepengene dine på en dyr modell, men en veteran kommer til å savne flere funksjoner som ikke finnes på de billigste symaskinene. Når det er sagt er det absolutt mulig å få satt kreativiteten i sving med disse produktene også.

Skal du sy både tykke og tynne material og trenger en symaskin med god presisjon og kvalitet må du dessverre ut med noen flere tusenlapper. En Bernina 1008 som koster rundt 10.000,- kroner vil være perfekt for de som har viet livet til sying og som alltid har mange prosjekter på gang. Det er en maskin av god kvalitet som kan bruke en evighet på å bli slitt. Den har en praktisk trådkutter og et spoleapparat til underspolen. Her vil det være veldig mange detaljer som man kan bryne seg på.

Det finnes også enda dyrere symaskiner, faktisk kan de mest avanserte modellene koste oppimot 100.000,- kroner. Da vil du få noe som er veldig high-tech og som brukes mest av profesjonelle. Det er ikke alle datastyrte symaskiner som er i den prisklassen, men de er som regel noe dyrere enn de mekaniske modellene. Om du først skal bruke en slik maskin til rett under 100.000,- kroner så vil du bli overrasket over kvaliteten, de syr raskt og stille og er veldig innovative i sine løsninger.

Om du er på jakt etter en mini symaskin så finnes selvsagt de også. De største, datastyrte modellene kan ofte bli overveldende, da er det godt at det finnes en håndholdt symaskin på markedet som er lettere å flytte på. Det er svært begrenset med funksjoner på disse, men de er enkle å bruke og veldig billige. Så om du har tenkt å bruke bare noen hundrelapper på en symaskin vil disse være noe for deg.

Når er det nyttig å ha en symaskin?

Det begynner å bli litt gammeldags å sy klær for hånd, selv om det kan være en fin hobby å ha. Hvis du er klar til å ta det neste steget bør du absolutt kjøpe deg en symaskin, da vil du bli mye mer effektiv og du kan la kreativiteten din blomstre. Etter familien og vennene dine har fått nok klær kan du kanskje også tenke på å selge dem? Det er fullt mulig å masseprodusere med en symaskin. Du må sette av litt tid til å lære deg å bruke den først, det kan kanskje ta litt tid. De fleste symaskiner i dag er veldig avanserte og har ofte touchskjermer som lar deg programmere inn sekvensene på stingene dine.

De mekaniske maskinene er kanskje enda bedre enn de datastyrte maskinene, kanskje er de litt gammeldagse, men det er ingenting galt med det. Mekaniske symaskiner er mye lettere å håndtere og du vil ikke støte på problem med grunnleggende syoppgaver. Dessuten vil de mekaniske være litt billigere, men det finnes selvsagt også mekaniske maskiner for over 10.000,- kroner, det kommer nok av at mange blir vant med dem og har lyst til å fortsette med dem, da vil markedet produsere gode mekaniske modeller for å fylle opp det behovet.

De datastyrte symaskinene vil ha sterkere motor og mer kraft, de vil også ha mer jevne og sterkere sting. Mange synes at datastyrte symaskiner er veldig kompliserte og vil derfor holde seg til de mekaniske. Er du nybegynner bør du ihvertfall sky unna datastyrte symaskiner. Vi har foretatt en billig symaskin test slik at du kan prøve deg på de enkleste modellene først.

En symaskin kan også være et nyttig verktøy for å reparere klær som har gått i stykker, da er det bare å sy dem sammen igjen, eller kanskje du synes du har noen klær som er litt kjedelige og trenger å piffes opp litt. Om det finnes en designer i deg er det lite grenser for hva du kan oppnå med en symaskin, det er rett og slett bare fantasien din som setter grensene. Men vær ærlig med deg selv om hvor flink du egentlig er og om du virkelig trenger en ultramoderne modell om du bare skal lage luer eller småting.

Men ikke alle har tid til å sy hele tiden, kanskje har du fulltidsjobb og unger - da er det ikke så mye tid igjen til å sy. Det kan være sunt å fortsette med hobbyen din selv om du har mye annet å foreta deg. Er det en liten hobby som du liker å fikle med en gang iblant kan du kjøpe en plastmodell, da sparer du også en god del penger, og kanskje trenger du ikke så mange funksjoner som de beste modellene har. Det tar også mye lenger tid å lære seg de datastyrte symaskinene.

Du vet selvsagt best selv hvor mye tid du har og hvor mange prosjekter du kommer til å ha i løpet av ett år, men det kan være lurt å prøve symaskinene til vennene dine før du kjøper din egen, da vil du vite hva du trenger og hvordan de fungerer. Les vår test av symaskiner for å finne symaskiner med god kvalitet, vi har også funnet frem en billigmodell som er perfekt for nybegynnere.

Hvordan velge den riktige symaskinen?

For de som er drevne innen sying vil nok ha noe annet enn de enkle nybegynnermodellene. Mange skyr også unna datastyrte modeller idet de er vant med mekaniske, vi har funnet et veldig godt produkt til akkurat dem. Juki Tl-2000Qi er en fantastisk symaskin som gjør jobben bra, den kan bli din for mellom 5000-10.000,- kroner. Den syr som en drøm og er perfekt for de med litt erfaring, pedalen responderer bra, så det er ikke noe problem å kontrollere farten. Noen av svakhetene med denne modellen vil være at det nettopp er en mekanisk modell og mangler datastyrte innstillinger, men det vet de fleste når de kjøper den. Dessuten er læringskurven litt bratt, så vi vil ikke anbefale denne for nybegynnere.

Om du har tatt det neste steget og begynt med datastyrte modeller har vi også funnet en god modell til en rimelig pris. Når du begynner med datastyrte modeller er du nesten å regne med som en profesjonell innen sying. Det er også en modell fra Juki, som virkelig leverer kvalitetsmaskiner. Juki HZL-F600 er en god symaskin til rundt 10.000,- kroner med mange datastyrte innstillinger som vil gjøre syingen din til en drøm. Dette er en kraftig symaskin med skjerm hvor du kan stille inn forskjellige funksjoner. Innstillingene er intuitive og relativt lette å lære, den leverer kvalitet gang på gang og vil nok ikke skuffe deg.

Er du en nybegynner må du ikke bekymre deg. Vi har funnet frem symaskiner billig som er perfekt til nybegynnere. Brother CS6000i er som skapt for nybegynnere og har vunnet en rekke priser. Den er lett å bruke og er en symaskin som du kan stole på. Men når det er sagt vil du få det du betaler for. Den koster rundt 1000,- kroner og er ment for de som ikke syr så ofte og som trenger en symaskin for å lære seg det grunnleggende, du vil ikke finne avanserte funksjoner på denne. Om du føler deg veldig komfortabel med symaskiner og begynner å få taket på det vil vi anbefale en modell med litt mer kvalitet.

Om du er ute etter en annen mekanisk modell som ikke er fra Juki, kan vi anbefale Bernina 1008. Det er en fantastisk modell, du kan ha mange forskjellige lengder og bredder og det er uendelig mange sting som fungerer. Denne modellen koster rundt 10.000,- kroner og vil nok ikke være egnet for nybegynnere. Men for de som har holdt på en stund er dette en veldig god modell, den er solid, lett å bruke og har mye variasjon.

Tips til bruk av symaskiner

Vær ærlig med deg selv om dine ferdigheter før du kjøper deg en symaskin. De mest avanserte modellene kan ta lang tid å lære til og med for de som har drevet med sying i lang tid. Det er overraskende store forskjeller mellom symaskiner for nybegynnere og de som er laget for profesjonelle. Tenk også på om hvilke typer klær du har tenkt å sy og om symaskinen vil kunne passe til dine prosjekter. Om du har tenkt å fortsette å sy en god stund fremover er det viktig å tenke på at det vil være en evig læringsprosess, det finnes knapt folk som ikke har nye ting å lære om sying. Det er også mulig å bare fortsette på de småtingene som du har lært, det er ingenting galt med å repetere. Men om du vil bli bedre er det alltids nye teknikker som du kan lære deg.

sy maskinHva har du råd til å kjøpe? Skal du kjøpe symaskin må du tenke på budsjettet ditt og hvilke funksjoner du har tenkt å ha. Vi vil anbefale de billigste modellene til nybegynnere. Om du skal hive deg ut på store prosjekter kan det fort bli dyrt, men er du nybegynner trenger du bare et par tusen kroner for å sette i gang. Se på nettet om du finner noen gode tilbud og for å lære om forskjellige funksjoner på symaskiner, det er også mulig å kjøpe en symaskin lokalt etter du har funnet den rette for deg.

Hvis du har lite erfaring med sying, kan du begynne med å lese brukermanualen, eller så kan du be venner og familie om hjelp. Husk at du også vil trenge mer tilbehør enn bare selve symaskinen, kjøp saks, tråd, stoff, sikkerhetsnål og spoler. Det er godt mulig du vil trenge enda mer, men det vil du fort finne ut av. Prøv å hold deg til det grunnleggende i starten, les vår test symaskiner om du trenger tips til hvilke modeller du skal kjøpe. Prøv å ha det moro, men tenk også på at det kan være avansert.

Sying er mer avansert enn mange kanskje trodde på forhånd, det er mye terminologi som man kanskje ikke kan. Et tips kan være å lære deg nye ord slik at du vet hva folk snakker om, noen lokale butikker kan holde kurs for nybegynnere, det kan du også tenke på å melde deg på. I starten vil du ofte lære deg å sy i rett linje og å lage knapphull, disse er grunnleggende teknikker som er gode å starte med. Etterhvert som du starter med småprosjekter vil du også lære mens du holder på. Ikke forvent at dine første prosjekter blir perfekte, tenk på at du bare er i begynnerfasen - da blir det ikke så ille å tenke på at resultatet ikke er optimalt.

Mens du lærer deg å sy kan du drømme om de store prosjektene som du kan holde på med i fremtiden, det er ikke noe galt i inspirasjon, men ikke overvurder dine evner. Det er alltid best å starte i det små. Du kan også finne forskjellige mønster i blader og på nettet som du kan bruke, det er lett å bli overveldet av hvor mye det finnes der ute, men vær på utkikk etter småprosjekter for nybegynnere. Om du allerede har kommet deg forbi begynnerfasen, er det alltid mer å lære. Så lenge du elsker å lære nye ting og ikke overvurderer egne evner vil du etterhvert komme til et sted hvor du blir fornøyd og har lært deg mange praktiske teknikker som du kan prøve deg på.

Hvordan tar man vare på en symaskin?

Som regel bør symaskiner være dekket når de ikke er i bruk for å beskytte dem mot støv, de bør også oppbevares i et tørt rom med vanlig romtemperatur. Du kan også bruke en børste maskinen etter bruk, og husk å plugge ut ledningen. Symaskinen kan vaskes med en fuktig klut og deretter kan du bruke Q-tips eller en bomullsdott hvor det er vanskelig å komme frem, du kan også bruke en pinsett for å fjerne uønsket støv. Så kan du skru av lokket og rengjøre den innvendig, pass på å ikke smøre på elektriske deler idet det kan ødelegge maskinen. Du bør smøre symaskinen med olje en gang i blant, hvis du bruker den en gang i uken bør den smøres en gang i måneden, om den brukes en gang i måneden bør du smøre den hver tredje måned.

En symaskin billig vil ofte være laget av plast og vil gå i stykker mye lettere enn de dyrere modellene som er laget av hardere materialer. Du får ofte det du kjøper for, vil du ha en symaskin som er vanskelig å slite ut bør du nesten bruke noen tusenlapper.