Generell informasjon om skjeggtrimmere

Skjeggtrimmere har blitt et ekstremt populært produkt, og et produkt som nesten enhver mann har, eller har vurdert å skaffe seg. Til forskjell fra en barbermaskin kan man nemlig med en skjeggtrimmer bestemme lengden på skjegget, og klippe det kortere fremfor å måtte barbere bort alt. En skjeggtrimmer er med andre ord spesiallaget for å kunne gi deg mest mulig fleksibilitet og valgmuligheter når det kommer til hvor langt du ønsker skjegget ditt skal være.

Siden de har blitt så populære som de har, finnes det også et enormt utvalg modeller og typer av skjeggtrimmere, fra et stort antall produsenter. Dette kan være fint siden det gir det et stort utvalg å velge mellom, men det kan også gjøre det mer tidkrevende og utfordrende når man skal velge hvilken man bør kjøpe. Dette kan spesielt være en utfordring om det er første gang man skal kjøpe en trimmer, og man ikke er helt sikker på hva man bør se etter, eller hvilke modeller og produsenter som er blant de beste. Om man ønsker en skjeggtrimmer som er best i test kan det derfor være lurt å lese videre, og å lese noen artikler som har gjort en test av skjeggtrimmer modeller.

Hvordan fungerer skjeggtrimmere?

En skjeggtrimmer fungerer ved å ha en hårkutter som beveger seg frem og tilbake, og slik kutter håret som kommer i kontakt med den. En skjeggtrimmer vil derfor ikke komme i kontakt med huden, til forskjell fra en barberhøvel som kutter håret helt inntil huden for å fjerne alt skjegget. Med en skjeggtrimmer har man også muligheten til å velge hvor lang lengde man ønsker å ha på skjegget, enten man ønsker to eller tre-dagers skjegg, eller om man ønsker det enda lengre. Det eneste man behøver å gjøre er å endre innstilling på trimmeren, eller bytte trimmehode, og man er garantert at skjegget får den lengden man ønsker å ha.

Hovedfunksjonene på en skjeggtrimmer

skjeggtrimmer testHovedfunksjonen til en skjeggtrimmer er selvsagt å gi forbrukeren muligheten til å trimme og kutte lengden på skjegget raskt og effektivt, uten å måtte barbere bort alt som en barberhøvel ville gjort. Den gjør det også mulig å velge eksakt hvilken lengde man ønsker å ha, og hvor mye man ønsker å fjerne, noe som ikke nødvendigvis er så enkelt å få til dersom man skulle stusse håret på egenhånd ved hjelp av saks. En skjeggtrimmer lar deg derfor trimme skjegget med presisjon, og sørger for at skjegget alltid ser velstelt ut, og at lengden på skjegget er jevn.

I tillegg til selve trimmefunksjonen kan man få kjøpt modeller med flere tilleggsfunksjoner. En av de vanligste funksjonene man kan få er muligheten til å bytte mellom flere hoder, som gjør det mulig å trimme både skjegg og hår med samme maskin. Man bytter da bare hode ettersom hva man ønsker å klippe, og hvilken lengde man ønsker, og deretter kan man enkelt bytte tilbake igjen etter behov. Man kan også få kjøpt såkalte multi-trimmere. Disse er trimmere som i tillegg til å kunne trimme skjegg, bart og hår, også gir deg muligheten til å trimme nesehår, ørehår eller øyenbryn. Med en multitrimmer trenger man med andre ord ikke mer enn én maskin til å få trimmet, så og si alt man skulle ønske å trimme.

Mange av modellene kommer også med et LED-display som blant annet viser hvor mye batteri som er igjen, og hvilken innstilling man har valgt. På denne måten kan man forsikre seg om at man har valgt rett innstilling, og man kan enkelt se når man må lade opp batteriet igjen. Modeller med display kan derfor være nyttige for mange, slik at man foreksempel kan vite om man er nødt å ta med seg lader om man skal ut og reise. Det lar deg også enkelt dobbeltsjekke om man har valgt korrekt innstilling eller ikke, slik at man unngår at man ender opp med å plutselig ha trimmet bort langt mer hår enn man i utgangspunktet hadde planlagt.

En annen veldig praktisk funksjon, som noen av modellene kommer med, er et såkalt vakuumsystem. Dette innebærer at selve skjeggtrimmeren har et lite rom hvor den suger opp hårene som kuttes av, og oppbevarer inni beholderen, ganske likt som en støvsuger fungerer. Det praktiske med denne funksjonen er at man slik unngår mye av rotet og rengjøringen som følger med når man er ferdig med å trimme.

De aller fleste modellene er ikke vanntette, antakeligvis fordi mange foretrekker å trimme skjegget foran speilet hvor man kan se hvordan resultatet ser ut, og hvor man bør trimme. Noen modeller er derimot vanntette, slik at man også kan bruke dem til å trimme skjegget i dusjen om dette er noe man ønsker.

Når det kommer til batteri, kan man velge mellom modeller som kommer med en medfølgende ladestasjon og oppladbart batteri, eller om man ønsker å lade den med ledning. Dette vil hovedsakelig være en smakssak, da det vil være fordeler og ulemper med begge metoder. Dersom man ikke ønsker å måtte ta med seg ladestasjonen dersom man skal reise og trenger å lade opp maskinen, vil man kanskje foretrekke en modell med ledning. Velger man derimot en modell som kun kan lades i stikkontakt vil ofte ledningen kunne være noe i veien når man barberer, noe enkelte kan synes er plagsomt.

Størrelse og design på skjeggtrimmere

De fleste skjeggtrimmere ser relativt like ut, men kan variere noe i utforming og farger. De største forskjellene når det gjelder utforming er utseendet på håndtaket, som utgjør mesteparten av selve trimmeren. De varierer vanligvis hovedsakelig i lengde eller bredde på håndtaket, og designet på håndtaket. De fleste er relativt like, men man kan få modeller med tynnere håndtak eller med bredere håndtak, alt etter hva man foretrekker. Også størrelsen på selve trimmehodet varierer vanligvis mellom de større og de mindre modellene, og bredere håndtak betyr vanligvis også bredere hode på trimmeren. De fleste skjeggtrimmere kommer i fargene grå, sølv, sort eller blå, eller kombinasjoner av disse. Man kan også få forskjellig materiale på håndtaket, noe som kan påvirke grepet man har om trimmeren når man bruker den. Dette vil stort sett variere mellom vanlig hardplast eller hardplast kombinert med et område i gummi for bedre grep.

Gjennomsnittspris

Med et så stort marked av skjeggtrimmere som man har i dag, og med de mange forskjellige modellene og produsentene som finnes, er det også store forskjeller i prisnivå. Man kan få de billigste modellene til mellom 150 og 300 kroner, mens de aller beste skjeggtrimmer modellene kan koste opp mot 3000 kroner. De fleste ligger derimot i mellomsjiktet, på mellom 500 og 1000 kroner, og man trenger heller ikke nødvendigvis å velge toppmodellene for å finne en profesjonell skjeggtrimmer som gjør en god jobb.

Alternativer til skjeggtrimmere

Det vanligste alternativet til en skjeggtrimmer er nok barberhøvelen, for de som heller ønsker å gå for en glattbarbert look. Dersom man ønsker å trimme skjegget vil alternativet til en skjeggtrimmer være å bruke en saks, dersom målet er å kunne gjennomføre jobben selv. Et siste alternativ vil være å besøke en frisør eller en barbersalong for å få en profesjonell til å trimme skjegget for seg.

Om man ønsker å trimme skjegget selv, vil derimot saksen ofte være det vanligste alternativet, spesielt for de med lengre skjegg. Dette er derimot ikke på langt nær like effektivt som en skjeggtrimmer, da det vil ta mye lengre tid å gå over skjegget for å oppnå en jevn trim. Det vil også være vanskeligere å forsikre seg om at skjegget har lik lengde overalt, noe man ikke trenger å bekymre seg for med en skjeggtrimmer. Om man heller velger å gå til en profesjonell for å få trimmet skjegget, vil dette stort sett gi et godt resultat, men det er både tidkrevende og dyrere enn å bruke en trimmer hjemme hos seg selv.

Fordeler og ulemper med en skjeggtrimmer

Fordeler:

Med de beste skjeggtrimmer modellene kan man være sikker på å oppnå en jevn trim av skjegget, samtidig som man vet at lengden blir den man har valgt som innstilling. Man trenger derfor ikke bekymre seg for å ta for mye av lengde, eller at resultatet ikke blir jevnt. Siden man kan velge mellom forskjellige trimmehoder har man også stor fleksibilitet når det gjelder hvilken lengde man ønsker, og man kan også enkelt finjustere lengden dersom enkelte områder av skjegget må trimmes mer eller mindre enn andre områder, på grunn av lengdeforskjeller.

Mange av modellene kommer med trimhoder som lar deg trimme både skjegg og hår med en og samme maskin. Dette kan være svært praktisk da det lar deg utføre to ting med samme maskin, og man sparer derfor både penger og plass, sammenlignet med å måtte ha en maskin for hvert område. Man kan også få kjøpt multi-trimmere som kommer med enda flere funksjoner og trimmehoder. Med disse kan man dermed trimme både øyenbryn, ørehår og neshår om man har behov for det, uten å måtte bytte mellom ulike maskiner og trimmere. Dette er både et kostnadseffektivt og plasseffektivt alternativ, og gir deg stor valgfrihet med tanke på hva man ønsker å benytte maskinen til.

Når man skal velge skjeggtrimmer kan det være lurt å tenke på hvordan man ønsker å ha skjegget i utgangspunktet. Om man ønsker å kunne trimme det raskest mulig kan det være greit å velge en av modellene med bredere og større trimmehode, slik at trimmingen tar kortest mulig tid. Om man derimot trimmer skjegget mer grundig, og har områder hvor man vil ha kortere lengde enn andre områder, kan det være lurt å velge en trimmer med smalere skjærehode slik at man enkelt kan komme til på områder man ønsker å finklippe. Man kan også få trimmehoder som lar deg lage forskjellige mønstre eller utsnitt i skjegget, dersom man ønsker å gå for en mer unik look enn en standard fasong. Med en skjeggtrimmer kan man dermed style skjegget sitt som om det skulle ha vært utført av en expert.

En skjeggtrimmer lar deg også trimme skjegget når, og hvor du måtte trenge det, så man slipper å bestille dyre timer hos frisøren eller en barbersalong. Så lenge trimmeren har batteri, kan man trimme skjegg, bart eller kinnskjegg på under 5 minutter, uten å måtte forlate huset. Man kan også enkelt ta den med seg på reise eller andre steder, dersom man trenger å trimme ansiktshåret andre steder enn hjemme. Når det kommer til oppladning av batteriet kommer noen av modellene med muligheten til å lade via en USB-ledning, slik at man kan lade trimmeren via datamaskinen eller laderen til mobiltelefonen. Dette gjør dem svært praktiske om man trenger å ta dem med seg på reise.

Ulemper:

En av ulempene er at trimmeren krever batteri, eller må være tilkoblet strøm for å kunne brukes. Skal man derfor være et sted hvor man ikke har tilgang på strøm over tid, kan man dermed ikke få brukt trimmeren. Man må også følge med på hvor mye batteri trimmeren har igjen og når den må lades opp, for at man skal ha batteri nok til å bruke den. De fleste modeller kommer derimot med en funksjon for å hurtiglade trimmeren, slik at man kan lade den opp i løpet av noen få minutter så man får fullført jobben. Hvor lang tid det vil ta å lade batteriet fullt opp varierer mellom modellene, og kan være alt fra 4 timer til over det dobbelte. Siden det mellom modellene kan være en del variasjon når det gjelder hvor lenge en skjeggtrimmer varer når den er fullt oppladet, og hvor lang tid det tar å lade den opp, kan det lønne seg å lese gjennom et par test artikler for å finne en skjeggtrimmer som er best i test på dette området.

Med de forskjellige mulighetene for oppladning er det også ulike ulemper. Om man velger en modell som kun kan lades opp via ladestasjon, må man passe på å huske på å ta med seg ladestasjonen dersom man skal på reise. Dette tar gjerne noe mer plass, og det kan være fort gjort å glemme ladestasjonen og ende opp med en trimmer man ikke får ladet opp. Ladestasjonen vil også kunne ta opp litt ekstra plass på baderomshyllen, men de er vanligvis ikke så altfor store i størrelse.

Velger man derimot en modell som lades opp via ledning, vil man kunne oppleve at ledningen kommer noe i veien under barberingen. Dette kan for noen være et irritasjonsmoment, så om man ønsker å unngå dette bør man velge en trådløs modell. Man kan derimot også få modeller som kan lades opp på begge måter, eller via USB.

Tips til hvordan man bruker en skjeggtrimmer

beste skjeggtrimmerNår man skal bruke en skjeggtrimmer for første gang, vil kanskje noe av det lureste man kan gjøre være å velge en innstilling som ikke fjerner altfor mye. Spesielt dersom man har et fullt skjegg man har brukt tid på å gro ut, og som man bare ønsker å finklippe litt. Man bør med andre ord begynne litt forsiktig, til man blir kjent med trimmeren og de forskjellige lengdene – med mindre man allerede vet hvilken lengde man ønsker å ha. Det kan derfor være greit å prøve seg litt frem til å begynne med, i tilfelle man skulle komme til å ta mer enn man ønsket.

Har man en hår og skjeggtrimmer kan det også være lurt å gjøre en test klipp med de forskjellige skjærehodene for å se hvor mye hår som tas, spesielt dersom det er første gang man prøver en skjeggtrimmer. Man bør også starte med å klippe et lite område, og gjerne et sted hvor det ikke synes så godt dersom man gjør en feil, eller man ender opp med at trimmeren klipper mer enn man trodde den ville med den valgte innstillingen.

Før man begynner å trimme bør man alltid vaske skjegget og sørge for å tørke det godt. På denne måten er man sikret at skjegget er rent før man begynner å trimme det, og hårene vil også legge seg bedre. Dette vil bidra til å gjøre det lettere å trimme hårene, og å se hvordan resultatet blir etterhvert som man klipper.

Kommer trimmeren med flere forskjellige trimmehoder bør man også alltid bruke trimmehodene hvor de er ment til å brukes, da de stort sett vil være spesiallaget for å trimme det angitte området.

En annen ting man bør huske på er å lese bruksanvisningen nøye før bruk, så man er sikker på at man bruker trimmeren korrekt og oppnår det beste resultatet.

Har man valgt en modell som ikke er vanntett, må man også passe på når man skal rengjøre trimmeren dersom man bruker vann. Bruker man en modell som kobles til strøm via ledning, må man alltid huske på å ta ut ledningen av stikkontakten før man rengjør maskinen. Mange av modellene kommer derimot med et avtakbart hode, slik at man enkelt kan det av og rengjøre det under vann.

Når man skal bruke en skjeggtrimmer kan det fort bli en del søl med avklipte hår rundt vasken, som må rengjøres etterpå. For å slippe dette kan det derfor være et godt kjøp å velge en modell som kommer med vakuumsystem. Med en skjeggtrimmer med vakuumsystem vil trimmeren samle opp hårene etterhvert som de klippes av, og du unngår alt for mye hår rundt vasken. Man behøver dermed ikke å bruke mye ekstra tid på å rengjøre vasken etterpå, og trimmingen tar enda mindre tid enn den ellers ville gjort. For å sørge for at beholderen fortsetter å samler opp hår, må man derimot tømme beholderen for hår når den blir full.

Når man er ferdig, og fornøyd med resultatet, bør man tilsette litt skjeggolje for å pleie hårene og få dem til å legge seg pent og holde seg på plass. For å sørge for at skjegget alltid holder seg slik man ønsker bør man også sørge for å trimme det jevnlig, da det ikke tar mange dagene før skjegget kan vokse seg til en lengde som ser ustelt ut. Er man derfor opptatt av å alltid ha et skjegg som ser rent og stelt ut, bør man sørge for å trimme det regelmessig og å pleie hårene med skjeggolje. Man bør også huske på å stelle hals- og kinnlinje og å stusse kinnskjegget. På denne måten sørger man får at man får en gjennomgående ren look, og man ser velstelt ut.

Hvordan ta best vare på en skjeggtrimmer

For å sørge for at skjeggtrimmeren holder lengst mulig, vil det alltid være lurt å rengjøre den etter bruk for å få fjernet alle hårrester. Man bør også sørge for å gjøre en grundigere rengjøring en gang i blant, for å sørge for at den holder seg i god stand over lengre tid. De fleste trimmere kommer også med en liten børste som skal hjelpe deg å få fjernet hårene fra trimmehodet. Man bør i tillegg huske på å skylle trimmehodene etter bruk, og spesielt dersom man bruker det samme skjærehodet på flere områder.

Mange av modellene kommer med avtakbart skjærehode, slik at man enkelt kan ta det av og skylle det med vann i vasken. På denne måten er risikoen mindre for at man ved et uhell får vann i maskinen og at den blir vannskadet, noe som kan føre til at trimmeren blir ødelagt.

Man bør også oppbevare trimmeren på et tørt sted, så det kan være lurt å oppbevare den i en skuff eller hylle når den ikke er i bruk. Det kan være fort gjort å komme til å velte den overende dersom den står fremme, og man kan risikere at den faller ned i vasken og blir vannskadet. Spesielt gjelder dette dersom man har små barn som kan risikere å få tak i trimmeren. Man bør da være sikker på at man alltid oppbevarer trimmeren på et trygt sted, hvor den er utilgjengelig for barn.

Man bør og være forsiktig når man lader maskinen, og dersom man har en modell med ledning, bør man unngå å surre ledningen for mye når den ikke er i bruk, da dette kan skade ledningen og føre til slitasje over tid. Dette kan igjen føre til at ledningen blir ødelagt og at man ikke får ladet trimmeren, eller at man må kjøpe ny ledning.