En oppblåsbar madrass kan være kjekt å ha om du skal på campingtur eller for å bruke som gjesteseng. De beste madrassene er komfortable å ligge på, er lette å blåse opp og kan til og med ha plass til to stykker samtidig. Oppblåsbare madrasser er en genial oppfinnelse idet du kan ha med deg en hel seng når du er ute på tur. De fleste sengene er laget av polyvinylklorid og kan blåses opp ved hjelp av en pumpe, det kan ta flere minutter før den er helt blåst opp, men de er mer komfortable å ligge på enn et hardt underlag.

Det er hovedsakelig tre bruksområder til oppblåsbare madrasser: seng til camping, gjesteseng eller permanent seng i hjemmet. Vi vil ikke anbefale å ha en permanent oppblåsbar seng, spesielt ikke for babyer. Noen studier har vist at babyer kan ta skade av å ligge i oppblåsbare madrasser over lang tid. Men som en mobil seng er det selvsagt en genial oppfinnelse. Det finnes også tynnere varianter som enten kan blåse seg opp selv eller bli manuelt blåst opp, det er faktisk veldig enkelt.

Vi har sett på mange forskjellige typer av oppblåsbar luftmadrass. De er perfekte til å ta med på hytta, fjellet eller på campingtur, det er ingen skam i å sove godt selv om du er på tur. Vi har sett på priser, tips og fordeler og ulemper med oppblåsbare luftmadrasser slik at det skal bli enklere for deg å velge. Det finnes flere bruksområder og vi har kommet frem til noen ideer som kan være lurt å tenke på før du drar på tur.

Om du skal ha en oppblåsbar gjesteseng vil vi anbefale litt høyere kvalitet. Mange av de billige madrassene kan gå i stykker ganske fort og er ikke like behagelige å ligge på. Vi synes at gjestene dine kan unne seg en god natts søvn, derfor bør du kjøpe en madrass av god kvalitet om du skal bruke den i hjemmet ditt. Om du skal på tur kan det være viktigere å tenke på hvor praktiske, små og lette de er, det er ikke noen vits i å ta med madrasser som ikke vil passe i campingvognen eller på hytta.

Om du ikke synes det høres ut som en god idé å blåse opp en hel seng, kan du alltids få tak i en selvoppblåsbar madrass, da slipper du unødvendig mye stress når du er ute på tur. Hvis du kjøper små madrasser er det sannsynligvis ingen teknologi eller pumper involvert, da vil den rett og slett blåse seg opp selv. Men andre madrasser har innebygd pumpe eller en ledning som du må plugge inn før den kan blåses opp.

Historien til oppblåsbare madrasser

Den første luftmadrassen ble laget av "The Pneumatic Mattress & Cushion Company" i Reading, Massachusetts. Men den moderne versjonen ble ikke introdusert før rett etter andre verdenskrig og ble ikke særlig populær før på 1980-tallet. Selv om de fleste luftmadrassene er laget av polyvinylklorid, er det mange som håper at mer miljøvennlige produkter vil overta. Faktisk finnes det historier om oppblåsbare madrasser fra 1600-tallet, problemet med disse var at de sprakk nesten med én gang, så de ble ikke særlig populære.

Madrass oppblåsbar var ikke like mye i bruk før i tiden, det tok litt tid før de virkelig tok steget ut til folket. På slutten av 1900-tallet ble de masseproduserte og hadde mye bedre kvalitet enn tidligere, dessuten hadde folk mer tid og bedre råd, så det er ikke så rart at de bli populære. Teknologien har også satt sitt preg på luftmadrassene i nyere tid, du vil blant annet finne en elektrisk oppblåsbar luftmadrass på butikken i dag.

Hvilke materialer er de laget av?

Det viktigste som produsenter fokuserer på er å lage oppblåsbare madrasser som ikke tar lett fyr. De aller fleste er laget av polyvinylklorid, både billige og dyre modeller, men produsenter er på utkikk etter nye, mer miljøvennlige alternativ. Det er mange fordeler med polyvinylklorid, eller PVC som det kan forkortes til, den er vanntett, tar ikke lett fyr og koster lite. En av svakhetene derimot er at det ikke er bra for miljøet, noen hevder også at stoffet i luftmadrasser kan føre til astma og kreft, men det er noe uenighet rundt akkurat det. Det er spesielt mykningsmiddelet ftalater som er noe kontroversielt, dette stoffet legges på for å gjøre de oppblåsbare madrassene mykere og mer elastiske.

Miljøvennlige luftmadrasser er laget av miljøvennlig PVC (polyvinylklorid) og har blitt ganske populære i det siste ettersom kundene har blitt mer miljøbevisste. Disse produktene vil ikke inneholde ftalater og er ofte merket med "Phthalates-free" eller "Eco-friendly".

Hvordan bruke en oppblåsbar madrass?

oppblåsbart liggeunderlagVi anbefaler oppblåsbare madrasser som er lett å bære med seg og som er lett å brette sammen og pumpe opp, mange typer vil gi deg en pumpe med på kjøpet. Før du kjøper en luftmadrass kan du tenke over hvor komfortabel du vil at den skal være, hvor lett den er å bruke, høyde, hvor fast den er og lufttrykket. Grunnen til at du vil høre at den slipper ut luft idet du legger deg oppå er for at den ikke skal ødelegges av at noen legger seg på den, hadde den ikke hatt et hull til å slippe ut luft ville den ha sprengtes med en gang noen la seg på.

Om du skal på langtur i fjellet er det kanskje best å ta med seg en mindre madrass som det er lett å bære på, men på en campingtur eller til hjemmebruk er det fullt mulig med litt større madrasser. Det er kvalitetsforskjeller på luftmadrasser, billige produkter har lett for å poppe ganske fort og kan være ubehagelige å ligge på. Det er mange som vil slite med ryggproblemer senere i livet, en madrass med mye fasthet er absolutt å anbefale.

De større madrassene vil være litt vanskeligere å ta med seg, de må ofte ha en egen veske og kan ikke stappes ned i en sekk. Fordelen derimot er at de er mye større, en dobbel oppblåsbar madrass er perfekt for par som er ute på tur og er ofte brede nok for to personer. Du vil også slippe å ta med deg to madrasser om begge sover på samme madrass.

Hvis du ikke liker å blåse opp madrassene selv er det forståelig, da kan du heller kjøpe en oppblåsbar madrass med innebygd pumpe, disse er geniale til å ta med på tur, men pass på så du ikke kjøper en som krever stikkontakt, det er ikke alltid du vil finne på fjellet. Det kan ta veldig lang tid om du skal blåse dem opp selv, spesielt om det er store madrasser. Noen madrasser vil faktisk blåse seg opp selv - de er perfekte til å ta med på fjelltur.

Garanti på oppblåsbare madrasser

I følge angrerettloven skal alle kunder ha rett på å returnere varer etter kjøpet, dette er spesielt viktig om du kjøper på internett hvor du ikke har mulighet til å prøve ut produktet på forhånd. Din forhandler er pliktig til å betale returfrakt i de fleste tilfeller, men om du har skadet produktet etter å ha fått det kan forhandleren kreve at du betaler tilbake tilsvarende den reduserte verdien på produktet. Du skal kunne teste produktet som om du var i en butikk og må være forsiktig slik at du ikke gjør skade på den, prøv å ikke gjøre unødvendige undersøkelser av varen.

Forhandlere opererer med forskjellige garantier, noen har 100 dagers åpent kjøp, andre har 2 års forsikring. Som regel har du krav på pengene tilbake om det er produksjonsfeil eller om produktet blir naturlig ødelagt i løpet av denne perioden, men om det er kunden selv som ødelegger produktet har de ikke krav på erstatning. Vi vil anbefale å sjekke hvor mye garanti madrassen din har, spesielt om du kjøper noen av de dyreste, de skal være laget for å holde en stund, men man vet aldri hva som skjer. Billige luftmadrasser har en tendens til å sprekke ved belastning som den egentlig skal tåle.

Priser på oppblåsbare madrasser

Vi har foretatt en oppblåsbar madrass test og sett på noen prisforskjeller. Vi ble overrasket over hvor billige luftmadrasser kan være, du vil faktisk finne noen som ikke koster mer enn 40,- kroner. Du vil også finne oppblåsbare madrasser til et par tusen, da får du selvsagt mye større kvalitet. Om du kjøper en billig madrass må du være obs på at de ikke holder veldig lenge, de kan ofte sprekke veldig lett, og kan være noe ukomfortable å ligge på i forhold til de med bedre kvalitet.

Du må nesten tenke over hva du skal bruke madrassen til før du kjøper den. Er du ute etter god kvalitet eller bare et liggeunderlag til fjellturen som er bedre enn å ligge på bar bakke? Det er ganske store kvalitetsforskjeller på luftmadrasser, de dyrere madrassene er ofte mye mer komfortable å ligge på og ville holde ut mye lenger enn de billige. Om du ikke er så opptatt av kvalitet kan du kjøpe en madrass til 100,- kroner, men ikke forvent så mye av den, den kan lett gå i stykker og rett og slett sprekke ganske raskt. I denne prisklassen er det også ofte veldig små madrasser, men kanskje er de ikke så ille å ta med på fjellet?

For litt kvalitet må du nesten opp til tusenlappen. Du vil finne relativt store madrasser til 300-400 kroner også, men for litt luksus vil du nok måtte betale mellom 600-800 kroner. Disse vil være mye mer behagelige å ligge på og vil ha gode puter. Skal du ha en luftmadrass til hjemmet ditt og er opptatt av god kvalitet, vil vi anbefale en luftmadrass med elektrisk pumpe, bare plugg inn ledningen, så blåses den opp.

Du kan få tak i en oppblåsbar madrass best i test for under tusenlappen som er god å ligge på, det finnes mye kvalitet i madrasser for rundt 700,- kroner, og det er ikke så veldig mye for en god madrass. Disse er ofte større og mer komfortable enn de billige variantene. For den aller beste kvaliteten må du nesten hoste opp rundt 1500,- kroner, da har du faktisk en veldig god seng, noen vil faktisk påstå at de er minst like gode som helt vanlige senger.

Fordeler og ulemper med oppblåsbar madrass

Fordelen med en oppblåsbar madrass er først og fremst at den er bærbar og kan flyttes på uten problem. Det ville ha vært veldig upraktisk å ta med en svær madrass på campingtur eller hytta, da må du bruke veldig mye plass bare på det. Skal du på fjellet er det rett og slett ikke mulig å bære med seg en vanlig madrass, da kan det være greit å rulle sammen en oppblåsbar madrass slik at man slipper å ligge på bar bakke. De fleste oppblåsbare madrasser er lett å bære med seg og noen av dem er relativt komfortable å ligge på, selv om det er lite som slår sengen hjemme på soverommet. Noen mener at oppblåsbare madrasser vil hjelpe mot vond rygg, men det er ikke alle som er enige i det.

Om du vil ha noe lett og enkelt å ta med på tur, kan du alltids kjøpe et oppblåsbart liggeunderlag, det er ikke nødvendig å ta med seg en king-size seng på fjelltur eller på hytta. Liggeunderlagene er ofte litt mindre og lettere å bære på, men kan kanskje gå i stykker litt fortere, de kan også være billige, men da får du ofte det du betaler for.

Noen av ulempene med oppblåsbare madrasser er rett og slett at de må blåses opp. Etter en lang tur på fjellet eller etter å ha satt opp campingutstyret er du ofte så sliten at du ikke har lyst til å blåse opp en madrass, det finnes noen som blåser seg opp selv, eller så går det an å bruke en pumpe - men allikevel vil noen synes at det blir litt ekstra stress på turen. Dessuten er ikke oppblåsbare madrasser like gode å ligge på som din vanlige seng, noen søvneksperter sier at søvnen din blir dårligere hver gang du finner en ny plass å ligge på som ikke er din vanlige seng, det betyr derimot ikke at du skal unngå det, man må få lov til å reise iblant også.

En annen ulempe er at mange oppblåsbare madrasser har en tendens til å være veldig klumpete, du bør unngå å kjøpe senger med store riller, om du tror det vil føre til søvnløse netter. Men om du har problemer med at madrassen din blir for hard, kan du alltids prøve å slippe ut litt luft slik at den blir mykere.

Det er uenigheter om hvor helseskadelig de kan være, men noen påstår at stoffet i madrassen kan føre til allergier og til og med kreft. Om du er redd for allergier bør du kjøpe de nye miljøvennlige madrassene som ikke inneholder stoffet ftalater. Ellers kan mange oppleve noen ryggsmerter etter å ha ligget på luftmadrasser, har du dårlig rygg bør du nok holde deg unna. Når det er sagt er det klart at man må ofre litt komfort når man er ute på tur, det er godt å komme seg ut i naturen i blant og komme seg unna all luksusen som man opplever hjemme, det kan være sunt for både kropp og sjel.

Om du har spedbarn vil vi fraråde deg å bruke oppblåsbare madrasser. I USA døde 108 barn av å ha ligget på oppblåsbare madrasser mellom 2004-2015 (studien ble gjort i 24 delstater). Tallet er relativt lavt i forhold til andre ulykker som kan skje, men det er likevel ulykker som ikke bør gjentas. Det er de ujevne overflatene som gjør at det ikke er lurt å la spebarn ligge på dem.

Når er luftmadrasser mest nyttige?

Det finnes forskjellige bruksområder til oppblåsbare madrasser, men det er mest vanlig å bruke dem når man er ute på tur, enten det er camping eller fjelltur. Noen foretrekker faktisk å sove på dem istedenfor en vanlig madrass, men du bør være skeptisk til om det kan gi noen helsegevinst. Spesielt babyer frarådes å sove på oppblåsbare madrasser over lengre tid idet det kan føre til store helseproblemer. Ellers går det an å bruke det som gjesteseng hjemme, da er det lett å finne frem og blåse opp uten at du må ha en seng som tar mye plass hele tiden.

Om du skal på campingtur, hyttetur eller fjelltur er det åpenbart at en oppblåsbar madrass kan være nyttig. Det vil selvsagt være bedre enn å sove på bar bakke, og litt luksus er det lov å unne seg selv om man er ute på tur. Om du ikke vil drasse med deg en svær madrass, kan du alltids ta med deg et liggeunderlag oppblåsbart, de er designet for fjellfolk på tur og er mye lettere å ta med seg.

Det finnes selvsagt flere bruksområder på oppblåsbare madrasser. For eksempel kan du kjøpe oppblåsbare madrasser til å bade med, de er ikke laget for å sove på, men noen vil også finne på å gjøre det. Luftmadrasser til bading er leketøy som barna kommer til å elske, det vil også gjøre det lettere for dem å bli komfortable i vann slik at de blir bedre til å svømme.

En luftmadrass best i test vil være flott å ha hjemme, noen foretrekker faktisk oppblåsbare madrasser foran egne senger. Men de blir oftere brukt som gjestesenger enn permanente senger. De beste luftmadrassene vil være mykere, større og mer holdbare. Du må selv tenke på om du er opptatt av god kvalitet eller om du bare skal kjøpe deg en billig madrass som er enkel å ta med en gang i blant.

Om du har unger som liker å ligge i telt i hagen, trenger det ikke å være så dumt å kjøpe noen luftmadrasser til dem. Det vil være mye mer komfortabelt enn å bare ligge på gresset. Hvor store madrasser du trenger kommer helt an på størrelsen på teltet, men ungene kommer helt sikkert til å elske det. Husk å ha mange tepper tilgjengelig, luftmadrasser kan være kalde å ligge på om du ikke har noe å legge oppå.

Hvordan velge riktig oppblåsbar madrass?

Om du ikke har en vanlig seng til overs er det ikke så dumt å ha en oppblåsbar madrass i tilfelle du får gjester på besøk. Skal du ha en slik oppblåsbar madrass bør du kjøpe en som er ganske komfortabel og det kan være greit med en elektrisk pumpe, det er faktisk bare å sette inn stikkontakten, så blåser den seg opp selv. Vi anbefaler ikke billigmadrasser som gjestesenger, billige luftmadrasser brukes ofte av de som skal på fjelltur og trenger bare en liten madrass til å ha i teltet, du må ihvertfall ikke kjøpe en madrass med stikkontakt om du skal til fjells, det sier seg kanskje selv.

Om du skal kjøpe en seng som du skal bruke hjemme, på hytta eller på campingtur vil vi anbefale at du kjøper en komfortabel madrass. Noen av de billige madrassene er ofte veldig harde og ubehagelige å ligge på. De er heller ikke særlig vanskelige å ta med på tur, det følger ofte med egne reisevesker som du kan bære på. Den beste luftmadrass vil dessuten holde ut mye lengre enn de billige. Men tenk på at du skal ha plass til madrassen, skal du på telttur er det kanskje ikke så lurt å kjøpe en gigantisk madrass, de er derimot flotte å ha hjemme i tilfelle du får gjester. Noen foretrekker faktisk å ligge på dem selv.

En luftmadrass med integrert pumpe trenger ikke å ta så altfor mye plass. Også disse typene kan være lett å stue vekk og tas frem når det blir nødvendig. Enten må du bruke hendene for å manuelt bruke pumpen, eller så kan den være elektrisk, da trenger du bare å sette inn støpselet og vente på at den blåser opp seg selv.

Tips til oppblåsbare madrasser

Det er flere ting å tenke på før man skal kjøpe en oppblåsbar madrass, vil du ha en madrass av god kvalitet kan du se på om den innebygde puta ser god ut, dessuten kan det være riller som er ubehagelige å ligge på etter at de er blåst opp, de kan bli som store klumper. Du kan godt ta med deg egen pute, eller lage en pute med laken eller noe annet som du har tilgjengelig.

Om du har lest eventyret om prinsessen på erten, husker du kanskje at man ikke bør sette sengen sin på flater med ting som stikker opp, prøv å sett madrassen på et mykt område. Husk å alltid passe på om det er skarpe gjenstander eller glass under, det kan lage hull i madrassen. Du kan også ta med deg et lite trekk for å sette oppå luftmadrassen slik at den blir mer komfortabel å ligge på. Hvis du synes at madrassen er for stram, kan du alltids prøve å slippe ut litt luft slik at den blir mykere.

Om du har med partneren på tur og vil ha en dobbeltseng, vil du finne noen madrasser som nærmer seg det. En luftmadrass dobbel vil ikke være akkurat som den du har på soverommet, men du vil finne mange brede luftmadrasser som har plass til to stykker. Disse er geniale å ta med seg på tur, da slipper du også å ta med deg to madrasser. Disse kan også brukes hjemme, de kan faktisk erstatte helt vanlige senger, da går det an å bruke litt tid på å gjøre dem til skikkelige senger, slik at de ser ordentlige ut, da vil du aldri få klager av gjestene dine.

Før du kjøper en oppblåsbar madrass kan du tenke på hvor store madrasser du egentlig trenger. Det finnes madrasser som vil være nærmest 1 meter opp fra bakken og kan veie flere kilo, som ikke er ideelt om du skal bære dem et godt stykke. Noen ganger vil det være best å kjøpe små madrasser som er lettere å ta med seg på tur, men du vet best selv hva du skal bruke dem til.

Er du av typen som sover på magen eller på siden? Noen eksperter mener at de som sover på siden, bør helst velge et overlegg som er laget av latex. Hvis du liker å sove på ryggen bør du ha en madrass som er sånn passe stram, da vil du unngå nakkeskader og ryggproblemer. Om du sover mye på magen, bør du helst kjøpe en madrass som er myk, da kan kroppen din synke nedover samtidig som hodet ditt vil få støtte på overflaten.

Hvordan ta vare på en luftmadrass?

oppblåsbar sengOm du har kjøpt en god luftmadrass som du vil ta vare på, vil vi anbefale at du vasker den med såpe etter du har brukt den. Du kan dryppe noen dråper med såpe i en bolle med vann, og bruk en klut til å vaske. Hvis du ikke vasker den etter hver gang du bruker den, bør du ihvertfall vaske den en gang i måneden, eller en gang hver sesong om du ikke bruker den så ofte. Hvis den begynner å bli muggete bør du vaske den umiddelbart.

Det er heller ikke så dumt å lufte madrassen iblant. Ta den med på verandaen annenhver måned på en fin solskinnsdag, solen vil fjerne fukten som har samlet seg og vil drepe all mugg som prøver å komme frem. Om du allerede har fått mugg på madrassen, kan du vaske den med eddik og vann. Husk å la madrassen få tørke etter vask.

Etter bruk bør du alltid slippe ut luften fra madrassen slik at den ikke blir slitt, bare dra ut pluggen, men ikke hopp på madrassen for å hjelpe til, det kan ødelegge den. Når det er lite luft igjen, kan du begynne å brette den for å slippe ut den siste luften som er igjen. Om du skal legge den bort i et skap eller på et rotrom bør du beskytte den med en veske eller et beskyttelsestrekk for at det ikke skal komme inn insekter eller at den blir muggete. Unngå oppbevaring på områder med mye fukt.

Hva gjør man om madrassen sprekker eller blir ødelagt?

Om du har brukt mye penger på en oppblåsbar madrass håper vi at du har tenkt på forsikring, husk at det ofte er et åpent kjøp i noen uker eller måneder etter at du har kjøpt den, om den blir fort ødelagt kan du klage til din forhandler. Men pass på at det ikke er du selv som ødelegger den. Vi har gitt noen tips til hvordan du kan ta godt vare på luftmadrassen din, da slipper den å bli ødelagt så fort. Om du kjøper en billig luftmadrass til et par hundre kroner, må du nesten regne med at den ikke skal holde så altfor lenge, de billige madrassene tåler generelt ikke særlig mye og kan sprekke etter litt belastning.

Om du allerede er ute i skogen, fjellet, hytta eller på campingtur og madrassen din blir ødelagt, hjelper det ikke å dra på butikken. Du kan være godt forberedt og oppbevare noen ekstra madrasser i skapet på hytta eller ha noen små madrasser til overs som er lett å ta med seg. Hvis du ikke tenker over det og madrassen plutselig sprekker kan det fort bli en ubehagelig tur.

Skal du ta med deg en oppblåsbar seng på hyttetur kan det være lurt å ta med ekstra utstyr slik at madrassen kan lappes sammen om du skulle være så uheldig å ødelegge den. Det er ikke alltid du må finne en ny seng med en gang, ofte kan de repareres. Har du en billig seng som rett og slett eksploderer, kan det være vanskelig å lappe den, men kvalitetssenger skal tåle litt mer enn som så. Et annet godt tips kan være å alltid ha duct tape i nærheten, da blir det veldig enkelt å lappe sammen madrassen.