Hva er en nesehårtrimmer?

En nesehårtrimmer, er som navnet tilsier, en trimmer som er spesiallaget for å kunne trimme nesehårene. Nesehårtrimmere er derimot også ofte laget for å trimme ørene, og går gjerne under samlebegrepet øre- og nesehårtrimmere. Mange har nok på et tidspunkt lagt merke til at enkelte nesehår kan vokse seg noe lengre enn ønskelig, og hatt et ønske om å fjerne dem, eller å iallefall gjøre dem korte nok til at de ikke synes. Med en nesehårtrimmer har man muligheten til nettopp dette, på en enkel og rask måte. Man kan selvsagt fjerne nesehår på andre måter, som ved å nappe eller bruke en saks til å klippe hårene kortere, men en nesehårtrimmer er ofte lettere å bruke da de er designet for nettopp dette formålet.

Det finnes derimot flere modeller på markedet som kan gjøre det vanskelig å vite hvilke som er de beste og mest effektive nesehårstrimmerne. Om du er en av dem som ikke helt vet hvilken modell du skal velge, eller om du ønsker mer informasjon om hva du bør se etter før du bestemmer deg, kan denne artikkelen være nyttig.

Hvordan fungerer nesehårtrimmere?

Nesehårtrimmere deles gjerne inn i to kategorier, basert på hvilken teknikk de bruker for å kutte hårene. Dette er vertikale- og roterende nesehårtrimmere. Vertikale nesehårtrimmere fungere gjennom å ha en kam hvor bladene beveger seg, og slik kutter hårene. Disse er gjerne laget for å også være enkle å bruke andre steder, som til å trimme øyenbryn og hår i ørene. De roterende modellene bruker derimot en annen teknikk. Her brukes det roterende blader som beveger seg rundt og rundt, og kutter hårene på den måten.

De aller fleste nesehårtrimmere er elektriske, men man kan også få tak i nesehårtrimmere som kan brukes manuelt. På denne måten kan du selv styre prosessen, selv om det er litt mer arbeid. Med en roterende manuell nesehårtrimmer, fungerer prosessen omtrent på samme måte, men istedenfor at bladene beveger seg automatisk må man selv vri på en roterende del i bunnen av nesehårtrimmeren for å kutte hårene.

Hvilke deler består en nesehårtrimmer av?

nesehårtrimmer testNesehårtrimmere består av relativt få deler, til forskjell fra større og mer avanserte trimmere og klippere man kan få. Håndtaket utgjør mesteparten av selve trimmeren, hvor batteriet også finnes inni selve håndtaket. Velger man en modell med utskiftbare batterier, vil det i bunnen av håndtaket være et lite lokk som kan skrus av og på, hvor man setter inn nye batterier ved behov. Den siste delen av en nesehårtrimmer, og gjerne også den viktigste, er selve trimmehodet. Dette er delen som fysisk kutter hårene, og man kan få tak i modeller hvor dette også kan byttes ut med andre trimme- eller skjærehoder slik at man også kan bruke trimmeren andre steder.

I tillegg kommer nesehårtrimmere som bruker oppladbare batterier ofte med en ladestasjon for å lade opp batteriet, som også kan brukes som oppbevaringssted når trimmeren ikke er i bruk.

Størrelser og design på nesehårtrimmere

Det som skiller størrelsen på nesehårtrimmere fra hverandre er hovedsakelig størrelsen på håndtaket. På noen modeller kan håndtaket være tynnere, mens andre modeller kan fås med bredere håndtak. Det er også noe variasjoner i lengde på håndtaket, og om det er utforminger som skal forbedre grepet. Hva man foretrekker vil derimot være individuelt fra person til person, men det kan lønne seg å velge en modell med et godt og solid håndtak for at man skal få et best mulig grep. Når det gjelder grep og materiale på håndtaket, gir nesehårtrimmere med gummihåndtak ofte et bedre grep, spesielt dersom man ønsker en vanntett modell som kan brukes i dusjen. Med et gummihåndtak slipper du gjerne å miste grepet om trimmeren fordi håndtaket blir glatt og vanskelig å holde.

Når det kommer til design, ser de aller fleste modellene relativt like ut. De er vanligvis formet som en stor penn med barberhodet på tuppen, særlig modellene som kommer med roterende hode. Selve hodet som man putter opp i nesen kan derimot variere i lengde – fra kortere og bredere skjærehoder, til tynnere og lengre skjærehoder. Hva man foretrekker vil derimot være opp til hver enkelt, og hvordan nese man har. De fleste modellene kommer i farger som blå, sort, grå eller sølv – eller en fargekombinasjon blant disse.

Gjennomsnittlig prisnivå

De fleste nesehårtrimmere ligger på mellom 100 og 200 kroner, og koster derfor ikke allverdens. Man kan derimot også finne modeller som koster helt ned mot 50 kroner, men disse vil normalt ikke være av den høyeste kvaliteten, og levetiden vil også være deretter. Siden prisnivået på trimmere ikke er spesielt høyt, kan man også få kjøpt en nesehårtrimmer som er best i test for under 300 kroner, noe som ikke er en dårlig pris om man får den beste nesehårtrimmer modellen på markedet.

Alternativer til nesehårtrimmere

De vanligste alternativene til nesehårtrimmere er alternativer som ikke er elektriske, som en vanlig pinsett eller en liten saks. Velger man å nappe hårene med pinsett, vil dette ofte være det mest smertefulle og ubehagelige alternativet av dem alle. Men om man bare har et hår eller to som blir for langt i ny og ned, kan det være et alternativ å nappe dem om man ikke synes det er altfor ubehagelig. Å klippe hårene med saks er på den annen side muligens det minst smertefulle alternativet, med mindre man er uheldig. En saks er derimot ofte vanskeligere å bruke i nesen – på grunn av utformingen og størrelsen, og man bør alltid være ekstra forsiktig.

Fordeler ved nesehårtrimmere

En av de klare fordelene ved nesehårtrimmere, er at man får et apparat som er designet for å være det mest effektive til å fjerne hår på dette området. De vil dermed være utformet for å passe området man vil trimme bedre enn andre alternativer, og forhåpentligvis også være mer effektive. Med en nesehårtrimmer kan man derfor være beroliget ved at de er laget for å putte opp i nesen, til forskjell fra om man skulle brukt en saks som kan være mindre trygt, med mindre man er svært forsiktig.

En annen fordel ved nesehårtrimmere er at de ofte kommer med utskiftbare skjærehoder, slik at man kan barbere flere områder. Man kan dermed enkelt skifte skjærehode om man en dag skulle trenge å barbere øyenbryn, og bytte tilbake igjen når man trenger å trimme nesehårene.

Skaffer man seg en av modellene som er vanntette, kan man også bruke trimmeren i dusjen. Å trimme nesehårene kan da utføres raskt og effektivt mens man står i dusjen. Med en nesehårtrimmer slipper man derfor å stå foran speilet og granske hårene man skal fjerne, da man raskt og enkelt bare kan bruke trimmeren og la den gjøre jobben.

Ulemper ved nesehårtrimmere

En av ulempene ved en nesehårtrimmer sammenlignet med alternativer, er at man er avhengig av at batteriene er oppladet. Enten man velger en modell hvor man kan lade opp batteriet, eller om man velger en modell hvor man bytter batteri. Bruker man en saks eller pinsett trenger man ikke tenke på om man har batteri eller ikke, og man kan bruke dem så og si, når og hvor som helst. Det er sikkert flere som har opplevd å skulle til å bruke en trimmer – for så å oppdage at batteriet er tomt, noe de fleste antageligvis er enige om at kan være rimelig plagsomt.

En annen ting det kan være verdt å tenke over, er at enkelte modeller har en lei tendens til å ikke ha så lang levetid. Sammenlignet med ikke-elektriske alternativer som man stort sett kan ha helt til man mister dem, varer enkelte av de elektriske nesehårtrimmerne ikke engang ut et år. Det kan derfor være ekstra lurt å sjekke ut en test eller to før man kjøper en nesehårtrimmer, slik at man er sikker på at man unngår de dårlige modellene på markedet. Siden prisene for de beste modellene heller ikke er særlig høye, kan det være lurt å betale litt ekstra når man først skal kjøpe seg en nesehårtrimmer.

Å bruke en elektrisk trimmer kan også for noen virke litt skummelt første gang, siden det er en viss risiko for at det kan lugge litt dersom maskinen er av dårlig kvalitet, eller man ikke bruker den rett. Om man leser bruksanvisningen og følger instruksjonene for hvordan trimmeren skal brukes, skal man derimot fint kunne unngå lugging eller irritert hud.

En siste ting som kan være irriterende for enkelte, er at noen av modellene kan lage en del lyd. Sammenlignet med en pinsett eller saks som ikke er elektriske – og dermed heller ikke lager noe lyd, vil man ikke kunne unngå at det vil være noe støy ved bruk av en elektrisk trimmer. Hvor mye støy maskinen lager vil derimot variere mellom modellene, så man kan velge en av modellene som lager mindre støy om dette er noe man er opptatt av å begrense.

Hvordan velge nesehårtrimmer?

Når man skal velge nesetrimmer kan det helt klart være lurt å lese gjennom en best i test artikkel eller flere, for å forsikre seg om at man velger en god maskin. Dette fordi det er relativt mange modeller å velge mellom, og ganske store forskjeller mellom noen av modellene. Siden man skal bruke trimmeren på ømfintlige områder vil man gjerne ha den beste nesehårtrimmer man kan finne, siden det kan være stor forskjell mellom de dårligste og de beste modellene på markedet. Om man ønsker en trimmer som gir en effektiv og behagelig klipp, kan det derfor være lurt å spandere på seg en av de bedre modellene, noe som også ofte vil være verdt det.

Når det kommer til om man bør velge en nesehårtrimmer med roterende hode eller ikke, er det flere enn en test som har konkludert med at de roterende gjerne fungerer best. Dette fordi de er bedre formet til hvordan neseåpningen er, så de kan være enklere å bruke. Dette vil derimot kunne variere mellom de forskjellige modellene, og det vil også ofte være en smakssak.

Om man vil ha muligheten til å kunne trimme håret i dusjen kan det være lurt å velge en modell som er vanntett. Dette gjør det også lettere når man skal rengjøre trimmeren, da man ikke trenger å bekymre seg for å ødelegge den når man skal skylle den under vann. Det kan være lurt å se etter en nesehårtrimmer som har blitt valgt som best i test, og som har blitt testet av forbrukere og eksperter, for å forsikre seg om at modellen virkelig tåler vann godt nok til at den kan brukes i dusjen uten å ta skade av det.

Hva man foretrekker når det kommer til batteri kan også være greit å tenke over. Om man ønsker en modell hvor man kan bytte batterier selv etterhvert som man trenger det, eller om man ønsker en modell med oppladbart batteri. Med en modell hvor man lader opp batteriet, er man derimot avhengig av å ta med seg laderen for å kunne lade den. Dette kan være noe upraktisk dersom man skal ta den med seg på reiser, eller andre steder hvor man er avhengig av å ha laderen tilgjengelig, dersom batteriet skulle lades ut.

Om man ønsker å kunne barbere andre områder, som øyenbryn eller hår i ørene, kan det også lønne seg å velge en modell med utskiftbare barberhoder. Med disse kan man enkelt bytte mellom tilpassede skjærehoder som er laget for å barbere de forskjellige områdene mer effektivt. Man kan derfor fint bruke samme maskin til flere ting, og spare både penger og plass på baderomshyllen. Det finnes også hårtrimmere som kan trimme skjegget, kinnskjegg og bart, som også kommer med skjærehode for å trimme både øyenbryn, ører og nese. Det er også mulig å få tak i multi-trimmere med et stort utvalg av trimmehoder slik at man kan trimme så og si alt, med én og samme maskin. Dette kan for mange være en stor fordel om man ønsker å ha færrest mulig maskiner, og heller foretrekker en alt-i-en maskin som kan gjøre jobben.

Er man opptatt av at maskinen skal være så stillegående som mulig, kan også dette være noe man bør ta i betraktning når man skal velge en modell. Enkelte modeller er mer høylytte enn andre, så om man ønsker en nesetrimmer som ikke lager sjenerende lyd kan det lønne seg å lese en test artikkel, for å finne en nesehårtrimmer som bråker minst mulig.

Det kan også være lurt å tenke på grep når man skal velge en nesehårtrimmer som gir best brukeropplevelse. Modeller med gummihåndtak gir ofte et bedre grep, spesielt om man skal bruke dem i dusjen hvor håndtaket blir vått. I tillegg kan det være greit å ikke velge en trimmer med veldig smalt håndtak, da man gjerne vil ha et godt grep om maskinen når man bruker den.

Tips til hvordan man bruker en nesehårtrimmer

nesehårtrimmer best i testDet første man bør huske på før man begynner å trimme nesehårene er å rengjøre nesen grundig. Gjennom å snyte seg og tørke nesen innvendig forsiktig med vann fjerner man smuss og urenheter, noe som vil gjøre det lettere å klippe hårene. Man vil få både bedre sikt, selve nesehårtrimmeren vil bli mindre skitten, og man vil ha et bedre utgangspunkt for selve kuttingen av hårene.

Når man skal bruke en nesehårtrimmer – spesielt for første gang – kan det være lurt å være ekstra forsiktig, og alltid lese bruksanvisningen først. Dette for å unngå å bruke produktet feil, og på den måten ende opp med lugging eller skader. Siden man jobber med et ømfintlig område hvor man kan ha noe dårlig sikt, bør man derfor ta seg litt tid til å bli vant med trimmeren første gang man skal bruke den.

I tillegg bør man huske på at selv om man ikke ønsker at nesehår skal være lange nok til å synes, bør man heller ikke fjerne for mye av dem. Nesehår kan nok for mange virke unødvendige og plagsomme, men de har faktisk en nyttig funksjon – noe som også er grunnen til at man har dem i utgangspunktet. Nesehår fungerer som en barrikade mellom luftveiene og miljøet utenfor, og er til for å forhindre at urenheter som partikler og svevestøv skal komme seg inn i kroppens system gjennom neseåpningene. De beskytter også mot blant annet bakterier, virus og pollen gjennom å fange dem opp, slik at de ikke kommer ned i lungene og kan føre til sykdom eller infeksjoner. Man bør derfor være veldig forsiktig når man skal fjerne nesehår, og ikke fjerne mer enn nødvendig.

Fjerner man for mye vil hårene etterhvert vokse ut igjen, men dette kan ta tid og være både ubehagelig og plagsomt, siden man vil ha dårligere beskyttelse i nesen enn man ellers ville hatt.

Leger anbefaler derfor i hovedsak å bruke en nesehårtrimmer, siden de er designet for å være skånsomme og ikke klippe mer enn nødvendig. Man kan derimot også bruke saks, men man må da være særlig forsiktig. Man kan bruke en pinsett til å nappe et hår som er for langt en gang iblant, men det er ikke en metode man hovedsakelig bør bruke. Dette fordi det kan føre til mer irritasjon å nappe ut håret fra hårsekken, fremfor å klippe det kortere. Napping kan også føre til at hårene mister sin beskyttende funksjon dersom man napper for mange, og napping av hår kan føre til at hårsekken blir betent. Det finnes derimot også manuelle nesehårtrimmere, som ikke er elektriske, om man foretrekker det. Disse har en roterende del i bunnen, og fungerer ved at man putter nesehårtrimmeren opp i nesen og vrir på denne for å kutte hårene. Det man må huske på med disse er derimot at man ikke beveger på trimmeren uten å rotere, da dette kan føre til lugging.

Når det gjelder hvem som kan bruke en nesehårtrimmer, kan man bruke de samme typene enten man er dame eller mann. Selv om de fleste kvinner ikke sliter med problemet i like stor grad, kan man etterhvert som man blir eldre, oppleve at det kan forekomme hos begge kjønn. En nesehårtrimmer er et unisex apparat, og kan dermed brukes av både kvinner og menn. Så så lenge man har en nese, skal man trygt kunne bruke en nesehårtrimmer.

Har man operert nesen, eller man har problemer eller skader, kan det derimot være lurt å forhøre seg med fastlegen sin for å høre om det er trygt å bruke en neseklipper. Man kan også få råd eller tips til hvilken type som vil være mest optimal av en roterende eller en med skjærehode, eller om man bør velge en ikke-elektrisk modell isteden.

Hvordan ta vare på en nesehårtrimmer?

For å ta best mulig vare på trimmeren bør man huske på å alltid rengjøre den godt etter bruk. Dette kan enkelt gjøres gjennom å skylle den under vann i vasken, og deretter tørke over den. Har man en type som ikke er vanntett bør man derimot være ekstra forsiktig når man skal skylle den, så man unngår at trimmeren blir vannskadet.

Man bør også huske på å rengjøre de ulike skjærehodene mellom hver gang man bruker dem, og å kun bruke dem der de er ment å brukes. Dette fordi de ulike skjærehodene er designet for å brukes til å kutte hår på spesifikke områder, og ikke er egnet til å brukes hvor som helst.

En siste ting det kan være lurt å tenke på er å oppbevare den et sted hvor den er beskyttet mot vann og eventuelle skader, dersom man skulle være uheldig å velte den overende. Det kan derfor være greit å oppbevare den i en hylle, skuff eller skap fremfor å ha den stående fremme på baderomsservanten. Har man små barn kan det også være lurt å oppbevare den et sted hvor den er utilgjengelig for barn, spesielt dersom man har en elektrisk nesehårklipper. Dersom man har en hylle eller et skap som er utenfor barns rekkevidde, kan dette derfor være et lurt sted å plassere trimmere og annet elektrisk utstyr.