En luftrenser vil holde inneklimaet rent og sunt ved å fjerne blant annet støv og pollen. Den vil filtrere bort luftforurensninger og vil derfor være til god hjelp for de med allergier eller astma. Er du sunn og frisk vil du selvsagt heller ikke ta skade av å ha et rent inneklima. En luftrenser vil enten hjelpe mot skadelige partikler eller gass. Partiklene kan være fra mugg, støvmidd, bakterier og virus. Skadelige gasser kan oppstå ved maling, lakk, lim og lignende.

Det finnes flere måter å forhindre at luften i hjemmet ditt blir skittent; luftventilasjon, støvsuging og å lufte ut kan være like gode løsninger. Luftrensere brukes ofte i industrier hvor det kan være farlige gasser i luften, men det finnes mange modeller som kan kjøpes til vanlige hjem. De koster vanligvis mellom 1000 til 10.000 kroner, det kommer helt an på hvilken modell du velger. Eksperter sier at luften i hjemmet ditt er fem ganger så forurensende som luften ute i naturen, så det er en god grunn til at luftrenseren ble oppfunnet. Dess mindre farlige partikler det er i luften, dess friskere vil du bli.

En luftrenser best i test vil vanligvis være utstyrt med bedre funksjoner og materiale og være mer effektiv enn sine konkurrenter. De beste modellene er dekker også større områder og kan inneholde en luftfukter i tillegg. Det er en del som skiller mellom de gode og dårlige modellene, så vi håper du bruker litt tid på å finne ut hvilken luftrenser som passer for deg og ditt hjem. De dyrere modellene anbefales spesielt for de med astma og allergier.

Vår test av luftrensere har også sett på miljøeffekt, designs og priser på forskjellige luftrensere. Allergikere og de med astma bør kjøpe en luftrenser av god kvalitet for å rense luften fra pollen, partikler fra dyr, mugg, osv. Det er derfor noen modeller som er foretrukket for de med astma og allergier ovenfor andre produkter som heller fokuserer på noe annet.

Er du ute etter en billig luftrenser vil du mest sannsynlig få tak i ionisering luftrenser. Disse typene har ikke filtre som koster mye og bruker en helt annen metode for å rense luften, de sender ioner ut i luften som lager bånd med partikler i luften, deretter blir de så tunge at de faller nedover, de blir fanget opp av en plate i luftrenseren. Noen mener at denne modellen ikke er egnet for astmatikere.

Hvorfor skal folk kjøpe luftrensere?

luftrenser testLuftrensere vil fjerne farlige partikler og gasser i luften som kan være helseskadelige, er du allergisk eller har astma, sier det seg selv hvorfor du vil ha en luftrenser, men det trenger ikke å være dumt for folk flest. Har du astma eller allergier kan du kjenne en enestående forskjell i hjemmet ditt idet du endelig puster inn ren luft, om andre folk vil kjenne forskjellen kommer litt an på. Det finnes billigmodeller for de som vil prøve det ut men som er usikker på hvilken forskjell det vil utgjøre, er du allergiker eller har astma vil vi anbefale litt bedre modeller.

En luftrenser kan gi deg renere luft mens du lager mat og mens du sover. Når du lager mat vil du ofte slippe ut mye nitrogenoksid, karbonmonoksid og andre partikler ut i luften. Har du soveproblemer kan dårlig luft være et problem som du ikke tenker over, du kan for eksempel oppleve hodepine pga. mugg og støv i soverommet ditt. Du må ikke undervurdere hvor viktig søvn egentlig er, kanskje bør du gjøre et forsøk med en luftrenser på soverommet ditt?

Har du astma eller allergier bør du kjøpe modeller som spesialiserer seg på det. En luftrenser allergi er ofte det som kalles en aktiv luftrenser, disse vil være bedre på å fjerne alle farlige partikler i luften i hvert eneste hjørnet av rommet. De passive bruker en vifte og filter som vil føre til blindsoner de ikke vil nå fram til, de vil også bruke lenger tid og er ikke like effektive som de aktive modellene.

Hvordan fungerer luftrensere?

Det er hovedsakelig to forskjellige typer luftrensere: aktive og passive. De aktive luftrenserne bruker ionisering for å rense luften, mens de passive bruker filter til å fjerne forurensing. Passive luftrensere sies å være de mest effektive idet de samler alle partiklene i filtrene. Men de fleste luftrensere er litt mer kompliserte enn som så, man skiller ofte mellom HEPA-filter og karbonfilter. Et HEPA-filter trekker til seg luft inn i et tjukt papirfilter og fanger dermed partiklene slik at de ikke kommer seg ut, et karbonfilter vil ha en deodoriserende effekt og lager friskt luft som lukter godt.

Den ioniske luftrenseren bruker en annen type teknologi til å sende ioner ut i luften som fester seg på skadelige partikler, dermed blir partiklene tunge og faller ned mot luftrenseren. Det finnes også en annen type luftrenser som bruker ultrafiolett stråling, den angriper bakterier og virus i luften og bryter sammen den molekylære strukturen deres, denne luftrenseren er ikke farlig selv om det kanskje kan høres slik ut. Noen produkter bruker forskjellige typer teknologier, så les mer om produktet slik at du vet hvilke funksjoner den har.

Forskjellige designs på luftrensere

Mange merkevarer prøver å skille seg ut med å produsere forskjellige luftrensere med unike designs som får dem til å skille seg ut fra sine konkurrenter. Vi har sett på luftrensere fra Eletrolux, Philips, Point og Dyson. Husk at du vil finne mange forskjeller på funksjoner i tillegg til design, så les nøye før du foretar et kjøp.

Electrolux er spesielt glad i veldig klassisk design, deres luftrensere ser ut som en varmeovn eller air condition og prøver seg ikke på modige designvalg. Philips har også flere modeller som kan ligne litt på varmeovner eller air condition, men deres modeller ser gjerne mer moderne ut, Philips har også flere modeller som nesten ligner på svære høyttalere, de får bedre stilkarakter enn Electrolux på design.

Dyson har kanskje de mest moderne og simplistiske luftrenserne. Så og si alle modellene deres som vi har sett på har en metallstang som lager et avlangt hull eller sirkulært hull. De skal få for å være sta med deres unike design, og som sagt der det veldig moderne ut. Dyson er også kjent for å lage litt dyre modeller til familier med god råd, du vil også få en god del kvalitet igjen for pengene.

Til slutt har vi sett på Point som også har en veldig unik design, deres luftrensere er faktisk det nærmeste vi kommer moderne kunst. Point er ikke like sta som Dyson med å holde på samme design, noen av deres modeller ser faktisk ganske normale ut. Men vi er fascinert over deres luftrensere som ser ut som lavalamper eller kulelamper av glass i forskjellige farger, disse er også billigmodeller som lett kan havne i samlingen til de som vil pynte opp i stua og ikke vil ha de aller dyreste luftrenserne.

Pris

Skal du kjøpe luftrenser bør du tenke på hvilke funksjoner du trenger. Den beste luftrenser koster nok noen tusen kroner, men du vil til gjengjeld få god kvalitet for pengene og vi vil anbefale disse modellene om du har råd til det, spesielt om du sliter med astma eller allergier. Vi synes at de aller fleste ville tjene på å ha en god luftrenser i hjemmet, de beste luftrenserne er effektive til å fjerne skadelige partikler som gjør luften ren og god, dessuten kan noen modeller fjerne vond lukt og erstatte den med gode dufter, andre er kombinert med en luftfukter som øker fuktigheten i rommet.

Du vil hovedsakelig finne luftrensere i tre forskjellige prisklasser. Billigmodellene til under tusenlappen vil ikke ha så mange funksjoner, men mange av dem kan ha et flott design som gjør at de vil pynte opp huset i tillegg til å rense luften, mange av disse modellene vil være avslappende og lage gode dufter, men er ikke like gode til å rense luften. Er du allergiker eller har astma bør du holde deg unna billigmodellene. Den neste prisklassen er på 1-2000,- kroner, disse vil være mer effektive og ha flere funksjoner, filter og vil dekke større områder.

I den siste prisklassen har vi luftrensere til rundt 5000,- kroner, her vil du finne kraftige luftrensere som dekker store områder, bruker ny teknologi og er ofte kombinerte med enten luftfukter eller andre typer luftrensere for at den skal være så effektiv som mulig. Mange modeller i denne prisklassen vil ha sensorer som måler luftkvaliteten i rommet og de vil være energieffektive. Har du astma eller allergier vil vi anbefale de to siste prisklassene. Om du skal ha en luftrenser på et industriområde bør du kanskje tenke på å kontakte en ingeniør som kan montere en luftrenser inn i bygningen.

Skal du ha en luftrenser best i test til ditt hjem bør du helst kjøpe en i den siste prisklassen, de vil være mer effektive og ha flere funksjoner som vil rengjøre luften, dessuten får du ofte en luftfukter med på kjøpet eller funksjoner som kan kjøle ned rommet. Mange billigmodeller har ikke særlig god kvalitet, har du astma eller allergier bør du i hvert fall sky unna de under tusenlappen.

Når er luftrensere mest nyttige?

Luftrensere kan fjerne pollen, virus, støv, bakterier, gass og generelt farlige partikler i luften som kan være helseskadelige. Har du astma eller allergier sier det seg selv at en luftrenser kan være noe for deg, men er du helt frisk har du sikkert ikke noe imot å ha ren luft i hjemmet ditt. Ren luft kan hjelpe deg å sove bedre, fjerne forurensende gass og partikler fra maling, lakkering og matlaging. Dessuten kan det hjelpe mot allergier til kjæledyr og vil hjelpe mot mugg. Det er fantastisk mange ting som en luftrenser kan hjelpe med, hovedideen er altså renere luft til hjemmet ditt.

Vår luftrenser test har kommet fram til at luftrensere kan være veldig nyttige selv om du ikke har astma eller allergier. Hjemmet ditt har faktisk fem ganger så mye forurensning som luften utenfor døren din, det er så mange gasser og skadelige partikler som hele tiden slippes ut ved matlaging, lakkering, fra kjæledyr eller støv og virus. Det er veldig mye som vi ikke har kontroll på og som vi ikke tenker over noe ofte, derfor synes vi at en luftrenser er et flott redskap å ha i hjemmet. Babyer kan også være spesielt utsatt, vi anbefaler luftrensere med HEPA-filter i et rom med baby, kjøp en modell som ikke bråker så mye slik at den kan være på hele natten uten at babyen din vekkes.

I tillegg til å rengjøre luften i hjemmet ditt, vil noen luftrensere i litt høyere prisklasser ha flere funksjoner enn bare det. Noen modeller vil ha vifter som kan kjøle ned hjemmet ditt eller inneholde en luftfukter, de kan også fjerne vonde dufter og tilsettes aroma slik at det lukter godt. På et industrielt område kan det være mange farlige gasser og partikler i luften, og på mange plasser må det være en luftrenser installert for at arbeidere ikke skal bli skadet.

Hvordan velge riktig luftrenser?

Du vet allerede hva en luftrenser gjør, men før du skal kjøpe en kan det være lurt å tenke på hvilke funksjoner du vil ha. Det er modeller som spesialiserer seg på hjem med dyr, allergener i luften, gasser, gode dufter, osv. Det finnes også flere modeller med multifunksjoner. Et HEPA-filter vil være et bra valg for de med allergier eller astma, det vil fjerne mugg, pollen og partikler fra dyr. På den andre siden har du ioniske luftrensere som er litt billigere, men ikke like effektiv. Partiklene samler seg på et fat ved luftrenseren, og det kan være en fare for at de kommer tilbake i luften igjen etterpå. Derfor vil filterrensere være best for allergikere.

Det finnes også mer moderne modeller som bruker ultrafiolett stråling. Disse luftrenserne vil bruke ny teknologi for å fjerne bakterier i luften, disse vil også være noe dyrere enn de andre. Et karbonfilter vil være den beste for å fjerne vond lukt. Om du ikke er så nøye på det kan du selvsagt kjøpe en billigmodell, men de vil ikke være like effektive, du vil derimot finne gode designs på billigmodeller som kan passe fint inn i stua. Før du kjøper en luftrenser må du passe på å ikke kjøpe en ozon luftrenser, disse kan nemlig være skadelige for hjemmet ditt, les lenger ned for mer informasjon om det.

Er du ute etter en luftrenser av god kvalitet som vil holde hjemmet ditt så rent som mulig bør du kjøpe en luftrenser best i test. De beste modellene vil være best på å fjerne skadelige partikler og kan ha moderne teknologi som utfører jobben. Om du ikke synes det er så veldig nøye eller om du bare er litt nysgjerrig kan du selvsagt prøve deg på en billig luftrenser, du vil nok finne mange morsomme designs som kan være til god pynt i tillegg til å rense luften. Billigmodellene vil derimot ikke dekke store områder eller ha mange funksjoner, så ikke kjøp dem om du vil ha god kvalitet.

Hvordan ta vare på en luftrenser?

Det første du må gjøre før du rengjører din luftrenser er å plugge ut ledningen og skrur den av. Om du har en ionisk luftrenser, kan du ta ut grillen, tømme filteret og vask det i varmt, såpete vann. Har du et HEPA-filter eller karbonfilter skal disse IKKE vaskes. Unngå å la fuktighet komme inn i selve luftrenseren.

Utenom vanlig rengjøring er det ikke så mye styr med en luftrenser. Den har ikke så mange deler, du vil ofte finne en vifte, karbonfilter eller HEPA-filter og en av/på-knapp. Når du kjøper en luftrenser må du ofte montere på delene selv, men det er ikke noe komplisert, noen luftrensere har også stålplater som skal fange partiklene.

Kan luftrensere være skadelig for deg eller miljøet?

luftrenser best i testNoen luftrensere slipper ut ozon som kan være skadelig, det kan føre til irritasjon i hals, pusteproblemer, hosting og brystsmerter. Om du skal kjøpe en luftrenser vil vi anbefale å kjøpe en som ikke slipper ut ozon. Det har vært en misforståelse hos noen om at det hovedsakelig er ioniserte luftrensere som slipper ut mye ozon, men det stemmer ikke.

Noen luftrensere har faktisk blitt stemplet som "gode for helsen" selv om de slipper ut ozon, litt research før du foretar ditt kjøp kan være lurt. Et annet spørsmål er om luftrensere uten filter kan være skadelige (siden de kan slippe ut partiklene etter at de har blitt fanget), noen mener at det ikke er noe problem i det hele tatt.

Det har vært et noe overdrevent fokus på at luftrensere kan være farlige, du bør unngå modeller som slipper ut ozon, men de aller fleste vil gjøre luften i hjemmet ditt renere. Om du har en baby i huset vil vi anbefale et HEPA-filter og/eller karbonfilter, de vil fjerne skadelige partikler i luften som lett kan pustes inn av en baby. Tenk også på å kjøpe en luftrenser som ikke bråker, da kan den stå på hele natten uten at den forstyrrer søvnen til din baby.

Ellers kan du tenke på om din luftrenser er energieffektiv, dess er energieffektiv den er, dess bedre er den for miljøet. Noen produsenter skryter også av at deres produkt ikke er laget av plast og satser på å bruke miljøvennlige materialer.

Oppsummering

En luftrenser er et flott produkt til å fjerne skadelige partikler i luften. Har du allergier eller astma vil du spesielt kjenne forskjellen i hjemmet ditt. Billige luftrensere er ofte ikke særlig effektive men kan komme i mange forskjellige designs. Vi anbefaler luftrensere til noen tusen om du er opptatt av å holde luften i hjemmet ditt rent.

De beste luftrenserne bruker teknologi til å dekke store områder og fange partikler, de vil være effektive, har ofte fjernkontroll og nattmodus og vil rapportere om klimaet i rommet. Det finnes flere typer luftrensere, noen vil fjerne vond lukt og erstatte dem med god duft, andre er 2in1 med luftfukter som gir fuktighet til rommet om du skulle ønske det, ellers er noen modeller utstyrt med kjøling.

Hovedsakelig vil du finne ioniserende luftrensere eller de som bruker filter. Ioniserende luftrensere sender ut ioner i luften som fester seg på partikler slik at de blir tunge og faller ned til luftrenseren, disse modellene er ofte billigere idet de ikke trenger dyre filter. De fleste modellene bruker vifte og filter, man skiller ofte mellom HEPA-filter og karbonfilter. Det er uenighet om hvilken type som er mest effektiv.

Vi skiller spesielt mellom tre prisklasser. De billigste modellene under tusenlappen vil ikke være særlige gode og dekker ikke store områder, disse anbefales ikke til folk med allergier eller astma, men kan selvsagt kjøpes til de som enten ikke har spart opp så mye, eller som bare vil prøve dem ut. Mange billigmodeller vil derimot ha spenstige designs som du kan pynte opp stuen med. De dyrere modellene bruker mer avansert teknologi for å effektivt fjerne skadelige partikler, dessuten dekker de mye større områder. Vår test av luftrensere anbefaler de som koster rundt 5000,- kroner, selvsagt skal du slippe å kjøpe disse om du ikke har råd, men teknologien i disse modellene danker ofte ut konkurrentene.

Luftrensere har vært kontroversielle på grunn av at noen modeller slipper ut ozon som vil være helseskadelig. Prøv å finn ut om dette er tilfelle før du kjøper en luftrenser. Mange merkevarer jobber aktivt med å være miljøbevisste og bruker materialer som er miljøvennlige, og selvsagt prøver de nå å unngå ozon.

Kjøp en luftrenser for å få best mulig luftrens i hjemmet ditt. De vil fjerne støv, pollen, partikler fra dyr, mugg, og mye annet. Hjemmet ditt har fem ganger så mye forurensning som luften utenfor døren din, derfor vil vi anbefale luftrensere til de fleste hjem. Forurensing av luften kan skje når du lager mat, maler huset, lakkerer eller bruker andre kjemikalier. De fleste av oss er ikke klar over hvor mange skadelige og usynlige partikler som er rett foran nesa vår.