En luftfukter vil øke fuktigheten i et rom eller i en bygning. Disse blir ofte brukt i et varmt eller tørt klima. Innendørs kan mange plasser være kunstig varme, og om vinteren kan fuktigheten bli lavere enn 20%. For høy fuktighet vil som kjent ødelegge bygg og helse, for lav fuktighet vil også ha negative virkninger på både helse og bygg. Det kan føre til tørkede slimhinner i nese og hals eller lungesvikt, bygninger vil ofte få sprekker og løse ledd, det er spesielt trebygg som er utsatte. Det er anbefalt å ha en fuktighet på rundt 30-50% i et bygg, sørg for å ha en hygrostat for å måle fuktigheten i rommet.

Vi har sett på nytteverdien av luftfuktere, på forskjellige designs, tips og priser. Dessuten har vi kommet frem til hva vi mener er vår luftfukter best i test. Det er virkelig ikke lett å velge i jungelen av luftfuktere, de kommer i mange forskjellige størrelser, designs og prisklasser. I nyere tid har det kommet veldig moderne maskiner som både fukter rommet og renser luften.

Det finnes flere typer luftfuktere. En fordamper vil absorbere vann fra en beholder for å gi damp som vil føre til mer fuktighet. En annen type fordamper vil koke vann for å spre fuktighet. En billig løsning er det som kalles en "naturlig luftfukter", disse kan lages selv med en beholder med vann og et håndkle oppå, en vifte vil så spre fuktighet ut i rommet. Om du bruker en impeller, vil den ha et løpehjul som vil spre vann ut i luften. Den mest moderne løsningen er en "ultralyd"-luftfukter som bruker vibrering på ultralydfrekvens til å lage dråper med vann som blir til tåke etter hvert.

luftfukter best i testDen beste luftfukter vil ha funksjoner som gjør at den renser luften og bruker moderne teknologi til å spre fukt og for å ikke bråke så mye. Det er definitivt kvalitetsforskjeller på luftfuktere, så tenk deg godt om før du kjøper deg en. Du vil også finne mange kreative designs, spesielt på billigere modeller, de kan være mer til pynt enn effektive.

Før du kjøper en luftfukter er det viktig å måle hvor mye fukt du har i rommet eller bygget hvor du har tenkt å installere den. Du må også tenke på hvor mye penger du har råd til å bruke og hvor stor den skal være. Det er også forskjellige typer funksjoner på mange luftfuktere – så det kan være lurt å lese en del om det før man foretar et kjøp.

Vår luftfukter test har kommet frem til gode produkter og gode tips til brukere. Vi har sett på vasking, forskjellige designs og tips som kan være kjekt å få med seg om man har tenkt å kjøpe en luftfukter. Det kan være mye å tenke på før man finner den rette.

Hvorfor kjøpe en luftfukter?

Du må kjøpe en luftfukter hvis fuktigheten i bygget ditt er for lavt. For lav fuktighet kan føre til både helseplager og skader på bygg. Mål fuktigheten med en hygrostat for å finn ut om du trenger en luftfukter. Noen av helseplagene som lav fuktighet kan føre til er blodige neser, sprekker i lepper, kløende hud, irriterende hals, astma og allergier. Dessuten kan det blir dyrt å reparere skader på bygg som følge av lav fuktighet, spesielt trebygg kan sprekke og få løse ledd. Det blir billigere i lengden å kjøpe en luftfukter for å spre fukt, det kan også være veldig behagelig på varme dager.

Det finnes både luftfuktere for ett rom og for hele bygg. De mindre modellene kan ofte holde på i 24 timer uten at du må fylle på mer vann, luftfuktere som dekker hele bygg bruker ofte vann fra byggets vannforsyning. Om du eier en virksomhet bør du tenke på om dine kontor eller industriområder skal ha store luftfuktere når varmen kommer, da slipper du å ha syke ansatte og ødelagte bygg. Disse kan ofte gjemmes bak dekor og vil være effektive i store områder.

En luftfukter vil forbedre luften i et rom og kan fjerne bakterier og virus slik at du kan ta vare på helsen din. Lav fuktighet kan gi statisk elektrisitet i møbler, dessuten kan det føre til tørr hud, hår og lepper. Den kan også få det til å føles naturlig varmt i huset, slik at du slipper å skru på varmeovnen hele tiden, noen modeller vil koke opp vannet slik at luften blir ekstra varm. En luftfukter vil derfor være et godt verktøy, selv om det krever at du tar vare på den og vasker den og desinfiserer den en gang i blant.

Hvordan fungerer luftfuktere?

En vanlig dampfukter fungerer ved at en vifte drar inn luft, luften drar så inn i et vannfilter for å absorbere fukt. Andre dampfuktere vil koke opp vannet før det kommer ut som damp i rommet slik holder man på varmen mens det fortsatt blir fuktig, det kan hjelpe særlig på vinteren. En luftfukter med ultralyd er veldig moderne og vil lage lite lyd. Den vil vibrere på ultralydfrekvens for å slippe ut vannmolekyler som blir til en slags tåke.

En dampfukter er laget ganske enkelt og vil gå av seg selv om den bare får litt vann i ny og ne. Om det allerede er mye fukt i rommet, vil det være vanskelig for dampfukteren å fordampe vannet fra beholderen, dermed vil den ikke lage for mye fukt i rommet. En luftfukter fungerer som regel nesten på samme måte som aircondition.

De beste modellene har ofte med en fjernkontroll som du kan endre innstillinger på, men de fleste er veldig lette å håndtere. Det du må bekymre deg mest for er å fylle opp vann når beholderen blir tom, og å vaske den jevnlig. Ellers er det ganske enkelt. Husk at uansett hvilken modell du bruker, vil de fleste luftfuktere fungere på nesten samme måte, deres hovedfunksjon er alltid å spre fukt i rommet, men de kan bruke forskjellige metoder.

En av de største forskjellene er at noen fjerner virus og bakterier som er i luften, det er hovedsakelig en funksjon på de mer avanserte modellene og vil være en stor fordel om du har allergier. Noen modeller har også en timer hvor du kan stille inn hvor lenge du vil at den skal holde på, men mange slutter av seg selv om fuktigheten i rommet begynner å bli bra nok.

Hvilke designs har luftfuktere?

De vanligste luftfukterne kan se ganske kjedelige ut, de minste kan se ut som en blanding av WC-blokk og en røykvarsler, mens de større modellene kan se ut som en food processor. Det finnes faktisk veldig mange forskjellige typer utenom disse også. Skal du kjøpe en luftfukter til store bygg kan de være bygget inn og vil se ut som ventiler. Ellers finnes de i medium størrelse, de kan se ut som små containere eller varmeovner med hjul som er på gulvet.

Det finnes også enda mer kreative løsninger enn det. Noen varianter kan være noen som ser ut som høyttalere, nattlys i flere farger (som lyser i mørket), lyspærer i flere farger og en rund ball laget av tre. Vi kan egentlig fortsette i lang tid. Det virker som om det er mange som har det moro med mange typer designs til luftfuktere, noe som også tyder på at de er populære.

Om hjemmet ditt er litt gammeldags vil kanskje ikke en av de mest moderne modellene passe inn i stuen din. De ser nemlig hypermoderne ut, dessverre finnes de ikke i så mange forskjellige varianter. Men du vil også finne grei kvalitet og enda bedre design i andre typer luftfuktere.

Størrelse

Luftfuktere kommer i alle slags størrelser og designere har vært kreative med mange variasjoner, så det er ikke slik at det finnes generelle størrelser. Man kan dele dem inn i liten, medium og stor - de største blir brukt til hele bygg, mens medium og liten vil dekke et rom eller et lite område. De største kan være luftfuktere som er montert inn i bygget og vil se ut som store ventiler som er et par meter lange, de er også koblet til vannforsyningen til bygget. Luftfuktere i medium størrelse kan være like stor som en golfbag og de minste kan være på bare et par centimeter.

Det er altså mange forskjellige typer luftfuktere, mange av dem er designet for å ligne på noe helt annet, som en lyspære eller nattlampe. Når man kjøper små luftfuktere, må man også tenke på at vannbeholdningen ikke vil være så stor, og at de ikke dekker særlig store områder. Vår test av luftfuktere har fokusert mest på de i liten og middels størrelse, disse vil være gode nok til helt vanlige rom i hjemmet ditt, det er ofte industriområder eller kommersielle bygg som benytter seg av de aller største. Til ditt hjem vil en middels luftfukter være perfekt, og de modellene med god kvalitet vil gjøre en god jobb med å spre fuktigheten utover i rommet.

Er det forsikring på luftfuktere?

Forsikring på luftfuktere kan variere. Vi har lagt merke til at flere av de billige modellene ikke har garanti, men det kommer helt an på hvilke forhandlere du benytter deg av. Noen luftfuktere som koster noen hundre kroner har garanti eller åpent kjøp på 30-90 dager. Om du bruker over 1000 kroner på avanserte modeller, er det mer vanlig med 2 års garanti.

Vi ville ikke ha kjøpt en dyr modell uten garanti, det kan alltids skje noe uforventet med dem og da vil du ikke bruke så mye penger på en ny en. De billigere luftfukterne er ofte så billige at forhandlere ofte tenker at det er like så greit å kjøpe en ny en, men det er ikke bra for miljøet, og man skal helst ikke tenke slik. Prøv å reparere den før du forsøker å levere den, om det ikke lar seg gjøre må du håpe på at du fikk med en garanti. Sjekk nøye før du kjøper den for å forsikre deg om at det er garanti, spesielt på dyrere modeller.

Husk at varigheten på luftfukteren kan avhenge av hvor mye du bruker den og hvor ofte den blir vasket. Hvor mye den brukes vil også avgjøre hvor mye strøm du må betale. Det er viktig å vaske den hver gang du fyller opp tanken, men en storvask trenger du bare en gang i uken. Ellers kan det selvfølgelig skje noe uforutsett som kan føre til at du må bytte den inn.

Priser

Det finnes noen typer luftfuktere som ikke bruker avansert teknologi i det hele tatt og vil derfor ha mye lavere pris. De fukter rett og slett bare en klut, så lar de en vifte spre fukten utover i rommet, disse luftfukterne vil ikke koste mer enn et par hundre kroner. Du vil også finne kreative luftfuktere for et par hundre kroner som bruker atomiseringsteknologi, ulempen med disse er at de ikke dekker veldig store områder. De mest avanserte luftfukterne i medium/liten størrelse vil koste deg rundt 5000,- kroner, disse vil også fjerne bakterier for å skape en hygienisk luft, du vil også finne lignende modeller til rundt 1000,- kroner.

Som nevnt tidligere finnes det luftfuktere i alle slags variasjoner og designs. Det kan være morsomt å kjøpe en luftfukter som ser ut som en nattlampe, frukt eller lyspære for å blende inn i rommet, men da må du huske at du som oftest betaler for design og ikke kvalitet. De beste modellene med moderne teknologi finnes ikke i like mange variasjoner, men de vil være mye mer avanserte. Luftfuktere i stor størrelse derimot vil koste deg en del mer, om du skal installere et anlegg i ditt industribygg bør du nok kontakte en ingeniør.

Vår luftfukter best i test koster under tusen kroner, den må du få med deg. Den er god til det som luftfuktere er ment for – nemlig å fukte hele rom. Den er av god kvalitet og vil absolutt anbefales. Om du skal ha veldig moderne fuktere med flere funksjoner og som er mer stille, må du ut med flere tusen kroner. Men vi vil ikke anbefale å kjøpe en billigmodell om du har skikkelige problemer med fukt.

Om du bruker noen hundrelapper ekstra (eller tusenlapper) og kjøper fra en god merkevare vil du få en enhet som gir deg service over lang tid og som ikke går i stykker så lett. Dessuten vil de dekke større områder og kan ha flere funksjoner, som for eksempel å fjerne bakterier i luften.

Fordeler og ulemper med luftfuktere

Du må kjøpe en luftfukter om rommet du bor i eller jobber i har for lite fuktighet. Mål med en hygrostat for å finne ut hvor mye fuktighet det er i rommet, er det under 20% vil du trenge en luftfukter. En luftfukter vil redde både helsen og bygningen din, da vil noen hundrelapper eller tusenlapper være irrelevante ettersom du sparer på så mye annet. De vil være mest effektive på veldig varme sommerdager.

Ulempen med en luftfukter kan være at den lager mye støy, spesielt de billige modellene kan lage mye bråk med viften. De mest moderne luftfukterne derimot vil som regel ikke lage like mye bråk. Ellers kommer det an på hvor mye du skal bruke den, du bør først sjekke om det er nødvendig med en luftfukter før du bruker mye penger på den. Noen fageksperter mener også at noen folk bruker fuktere for mye slik at de får problem med for mye fukt, som igjen vil føre til andre problemer. Noen eksperter mener at du ikke bør bruke dem i det hele tatt hvis du har allergier mot mugg og midd.

Et stort pluss med små luftfuktere er et de kommer i så mange forskjellige varianter. Du vil finne noen som ser ut som nattlamper, lyspærer, forskjellige typer frukt, runde baller og mange kreative designs som kan piffe opp rommet ditt samtidig som det avgir litt fukt. Noen av disse kan være gode å ha i bilen, siden de ikke tar så mye plass og vil være ment for små områder.

Hvordan velge den beste luftfukteren?

Vår test av luftfuktere har kommet frem til noen gode produkter til hjemmet ditt om du har tenkt å fukte opp hjemmet ditt eller kontoret ditt. Vi har sett på noen av de litt mindre modellene. Husk at det er veldig mye utvalg der ute og at vi bare har sett på noen få.

Vår luftfukter best i test er Ultra Mini CoolMist fra Vicks. Den har et stilig design, er lett å bruke, lett å fylle og er veldig stille når den jobber. Det er rett og slett en god luftfukter til under tusenlappen som gjør en god jobb. Den har en gjennomsiktig tank på nesten 2 liter og kan holde på i 20 timer uten at du trenger å fylle den opp. Du kan justere på hvor mye tåke du vil at den skal lage og den har til og med en lomme for dufttabletter. Denne vil vi absolutt anbefale om du er ute etter en helt vanlig luftfukter som gjør jobben sin.

De som er ute etter høyteknologiske luftfuktere som ser moderne ut og som vil være av veldig god kvalitet, bør de se nærmere på DYSON AM10. Den er lett å bruke og det følger med en fjernkontroll som du kan endre på innstillingene med. Dyson AM10 bruker en renseteknologi til å fjerne bakterier i rommet og vil dermed gjøre luften ren i tillegg til fuktig. Den kan selv måle både temperatur og fuktighet og sørger for at den rene luften spres utover hele rommet. Den har en vanntank på 3 liter og er en veldig allsidig modell.

For de som er ute etter billige luftfuktere til biler eller små rom, er det bare å finne noen morsomme dingser med stilig design. Mange av dem er ikke en del av en merkevare og har ikke egne navn (de kalles bare for luftfuktere), men vi trenger ikke å anbefale én, for det finnes mange stilige småfuktere der ute til budsjettpris. Disse vil ikke være av størst kvalitet, har ikke like mange funksjoner og vil ikke fylle store rom, men om du ikke har store problemer eller om du synes de vil passe fint inn i rommet ditt, er det bare å kjøpe noen av disse.

Når er luftfuktere mest nyttige?

Mål alltid med en hygrostat for å finne ut hvor mye fuktighet det er i hjemmet ditt eller kontoret ditt før du kjøper en luftfukter. Om den ligger på under 20-30% bør du kjøpe en luftfukter. Lite fuktighet oppstår ofte når det er varmt, men også om vinteren, og det vil føre til skader på bygg og kan gi store helseplager. Fagpersoner advarer derimot mot overbruking av luftfuktere idet det kan føre til forverring av problemer om det blir for fuktig. Det gjelder altså å finne balansen som ligger på mellom 30-50%. Prøv også å lufte ut boligen din for å få inn ny luft.

Lav fuktighet kan også oppstå ved kunstig varme, altså ikke bare når det er varme dager ute. Møbler og planter trenger fuktighet, det gjør forøvrig også mennesker. For lite fuktighet kan føre til tørre slimhinner, tørt hår og forverre eksem. Vår luftfukter test har vist at gode luftfuktere er hjelpsomme mot lav fuktighet og mange har funksjoner som sprer fukten utover hele rommet. Dessuten vil noen modeller rense luften for å fjerne bakterier, dermed kan helsegevinsten være stor.

En luftfukter kan også være nyttig å ha i biler eller på små kontor. Den beste luftfukter på markedet er designet for større arealer, men det finnes mange små billigmodeller som er godt egnet til små rom og små problemer, disse finnes også i mange ulike varianter og vil fukte opp bilen din på en varm sommerdag.

Hvordan ta vare på luftfuktere?

En luftfukter bør helst vaskes en gang i uken. Den kommer ofte i kontakt med luft i rommet som ikke er rent og kan derfor fort bli skittent og begynne å spre feil type luft ut i rommet. Om du har helseproblemer knyttet til dårlig luft bør du være ekstra forsiktig når du vasker den, slik at skitten inni luftfukteren ikke gjør problemene dine enda verre.

Først må du tømme beholderen og vaske den med såpe. Du kan så tilsette eddik sammen med vann. Hver gang beholderen tømmes bør du også rense den med vann før den fylles opp igjen. Det er ikke vanskelig å vaske en luftfukter, men det må gjøres ganske ofte for at den blir desinfisert og slik at den kan fungere optimalt.

Man trenger ikke å være en luftfukter expert for å vaske den, man kan bruke noen essensielle ting som man ellers bruker i vasking; gummihansker, vann, børste og eddik. Du kan lese på brukerhåndboken for tips til vasking, er den laget av plastikk er det ofte veldig rett frem hvordan man skal vaske, det handler bare om å få rengjort den.

Har du en luftfukter med mange deler, må du kanskje demontere den helt før vasking. Husk alltid at ledningen ikke er koblet til før du starter. Et filter kan vaskes med rennende vann fra springen, smådeler kan settes i vann med eddik, der kan det ligge i rundt 30 minutter. Vanntanken kan fylles opp halvveis og du kan helle oppi klor og la det stå en stund. Til slutt er det bare å rense alt sammen, bruk gjerne også en børste, så kan det tørkes. Etter alle delene er tørre kan du montere de på igjen, så er luftfukteren klar til å jobbe mer.

Tips til å bruke luftfuktere

Etter å ha kjøpt din luftfukter er det bare å sette i gang med å fukte opp rommet ditt. Husk at du ikke må fukte for mye slik at fuktigheten i rommet blir over 50%, da kan det også føre til helseplager og skader på møbler og vegger. Bruk en hygrostat for å se hvor mye fuktighet det er i rommet. Ellers bør du renske beholderen hver gang du fyller opp mer vann, og prøv å vaske luftfukteren med såpe en gang i uken.

test av luftfuktereEn luftfukter kan være til fin pynt, det finnes mange modeller i stilige designs. Men dess dyrere de er, dess mindre variasjoner vil det dessverre være. De aller billigste modellene kommer i veldig mange forskjellige varianter som kan passe fint inn i stua eller kontoret ditt, men de vil ikke være like effektive som de mer moderne modellene.

For å finne frem til de beste luftfukterne, kan du se på vår kåring av luftfuktere best i test. Der har vi funnet frem en god fukter til middels pris, og en hypermoderne luftfukter med mange gode funksjoner. Styr unna billigmodeller om du har store problemer med fukt i hjemmet ditt.

Det er ikke alle rom som trenger en luftfukter, noen rom vil avgi mer fuktighet enn andre. For å hindre at det blir for mye fukt kan det være lurt å lufte ut jevnlig, spesielt på plasser som vaskerom hvor vaskemaskiner og tørketromler avgir veldig mye fuktighet. Møbler, gulv og tepper kan ofte fange opp fuktighet, spesielt når det er varmt.

Oppsummering

En luftfukter fungerer ved at den drar til seg luft fra rommet via en vifte, filtrerer den og sender ut fukt fra en vannbeholder. Det finnes flere typer; noen koker vannet, andre bruker moderne teknologi til å spre vannmolekyler, mens andre modeller fukter enkelt og greit en klut som sender ut fukt med en vifte.

Luftfuktere skal brukes når fukten i rommet er under 20%. Hvor mye fukt du har hjemme, kan du måle med en hygrostat. For lite fuktighet kan gi statisk elektrisitet på møbler, føre til sprekker på bygg og mange helseskader som tørre lepper, tørt hår, tørr hud og allergier. De mest avanserte modellene vil fjerne bakterier fra luften og vil anbefales for allergikere. Husk at du ikke må bruke en luftfukter så mye at det blir for mye fukt, det kan også føre til helseplager og mugg på vegger, mange modeller vil slå seg av automatisk etter at rommet er fuktig nok, og på andre kan du stille inn hvor lenge du vil at den skal være på.

Det finnes mange slags størrelser og forskjellige designs på luftfuktere. Vi har delt dem inn i liten, middels og stor, de store brukes ofte på industriområder eller i kommersielle virksomheter og er ofte en del av bygget. De små og middels store vil være perfekt til hjemmet ditt. Sjekk vår luftfukter best i test for å se hvilken modell vi likte best. Av de små modellene er det mange morsomme designs som kan passe godt til stuen eller rommet ditt, noen av dem lyser i mørket, andre ser ut som frukt og noen har veldig stilig og nesten eksotisk design. De små modellene vil derimot ikke dekke store områder, men kan brukes i bil eller små rom, dessuten kan de også være god pynt.

Husk å vaske og rense din luftfukter ofte. Helst bør beholderen skylles og renses for hver gang du fyller opp mer vann, så bør hele fukteren vaskes ren en gang i uken med såpe og børste. Smådelene som demonteres kan også settes i en annen beholder med vann og eddik i. Om du sliter med allergier bør du la noen andre vaske den i og med at mye uren skitt kan samles i filteret og beholderen, så vask grundig.

Så er det bare å finne den riktige modellen som passer til deg og ditt hjem. Tenk på hvor mye penger du skal bruke og om hvor mange funksjoner du trenger. Husk at selv om varme sommerdager kanskje virker som den mest åpenbare tiden å bruke dem på, vil det også bli veldig lav fukt under kalde vinterdager. Ta godt vare på luftfukteren din og prøv å holde fukten i rommet mellom 20-50%, mål med en hygrostat for å være sikker. Styr unna billigmodellene om du har store problemer med lav fuktighet, de mest avanserte vil også rense luften og vil være de vi anbefaler mest om du har råd til dem.