Generell informasjon om hårklippere

Hårklippere er en håndholdt maskin som er spesiallaget for at man enkelt og raskt skal kunne klippe håret selv. En hårklipper passer for alle som ønsker kort hår av ulike lengder, eller ønsker å være helt kortklipt. Hårklippere er derfor et spesielt populært produkt blant menn og gutter med kort hår, som ønsker å kunne klippe håret sitt selv, ute å måte gå til frisøren hver gang håret må stusses noen millimeter. Siden hårklippere fungerer opptil en viss lengde, er de laget for å holde håret relativt kort, så om man kommer over denne lengden blir man nødt til å klippe det med saks.

Det som gjør hårklippere så funksjonelle blant mange, er at man kan bytte mellom forskjellige kammer, og på den måten enkelt kan regulere lengden på håret. Med en hårklippemaskin får man også klippet alt håret i lik lengde, og det krever ikke like mye presisjon når man skal klippe bakhodet og sidene. Ønsker man de beste modellene på markedet, kan det også være lurt å gå gjennom en test av hårklipper modeller før man bestemmer seg.

Hvordan fungerer en hårklipper?

hårklipper testEn hårklipper fungerer ved at man har skarpe knivblad som beveger seg frem og tilbake, og på den måten kutter håret som kommer i kontakt med knivbladet. Utenpå knivbladene fester man så en kam som løfter håret før det kutter, slik at selve knivbladene aldri kommer i kontakt med huden. Disse kammene er forskjellig lagd, slik at hver kam kutter en viss lengde. Man kan dermed foreksempel ha én kam som klipper håret 1 mm, og andre kammer som vil kutte mer, eller mindre av hårets lengde.

Hårklippere kan fås som både manuelle og elektriske, men de elektriske er helt klar de dominerende på dagens marked. De elektriske modellene kan fås som batteridrevne modeller med strømledning, uten strømledning eller med begge deler. Hårklipperen består også av en motor som styrer selve maskinen og får knivbladene til å bevege seg.

Hvilke deler består en hårklipper av?

En hårklipper består i hovedsak av håndtaket, og selve klippehodet med knivbladene. Inni håndtaket sitter motoren og batteriet som driver hårklipperen. I tillegg kommer også de forskjellige kammene man kan benytte for å klippe håret i forskjellige lengder. De fleste hårklippere kommer gjerne også med en ladestasjon dersom de er oppladbare, eller et oppbevaringsetui. Det er også vanlig å få med en liten børste man kan bruke for å rengjøre maskinen for hår etter bruk.

Ulike funksjoner ved en hårklipper

Hovedfunksjonen til en hårklipper er – lite overraskende – å enkelt kunne klippe håret selv. Med en hårklipper har man muligheten til å klippe håret på egenhånd, uten at man trenger å få hjelp fra noen eller må gå til en frisør. En hårklipper er først og fremst beregnet for kort hår som er for kort til å kunne klippes med saks. Kammen som er festet til knivbladene beskytter huden gjennom å løfte hårene, og på den måten kommer aldri knivbladene i direkte kontakt med huden – og man unngår å kutte seg.

En hårklipper gjør det enkelt å klippe håret selv, da det ikke kreves at man må vende å vri seg for å se bakhodet når man klipper. Så lenge innstillingen er stilt inn til rett lengde, vil man oppnå et jevnt resultat over hele hodet, og det trengs ikke like mye presisjon som det gjør når man klipper håret med en saks. Man kan også velge mellom et relativt stort antall forskjellige innstillinger, slik at man er garantert å få klippet håret til den lengden man foretrekker.

Dersom man velger en dyrere modell, og ønsker å investere litt i en hårklipper for at den skal vare en stund, bør man også tenke over hvor god motor klipperen har, og hvilket materiale knivbladene er laget av. De beste modellene har gjerne en kraftig motor som også gjør at de ofte har en lengre levetid. Dette kommer også selvsagt an på hvordan man tar vare på maskinen, og om man prøver å sørge for at den holder seg i god stand. Det er også noe variasjon i hvilket materiale man kan få på knivbladene, og enkelte modeller kommer med knivblader i titanbelegg, som er ment å være mer slitesterke og dermed vare lengre og holde seg skarpe.

Noen modeller er også vanntette, dersom dette er egenskap man ønsker. Med disse kan man derfor også klippe håret i dusjen, og det kan gjøre det lettere å rengjøre maskinen, da man ikke trenger å bekymre seg for at den kan bli vannskadet under rengjøringen. De aller fleste modellene er derimot ikke vanntette, og mange foretrekker uansett å klippe håret foran speilet, hvor man har noe bedre kontroll og oversikt over hvordan klippen blir til slutt.

Flere modeller kommer også med et display som viser hvilken funksjon og innstilling man har valgt, i tillegg til å vise hvor mye batteri som er igjen. Dette kan være praktisk, da man alltid vil kunne se når batteriet begynner å bli lavt, og det er på tide å lade maskinen.

Størrelse og design

Størrelsen vil stort avgjøres av hvordan utformingen på håndtaket er, som vil variere utfra lengde og bredde på håndtaket. Hvor bredt skjærehodet er, vil også være avgjørende for hvor bred selve maskinen er. Noen modeller kommer med et bredere håndtak, mens andre kommer med et smalere håndtak for et renere og smalere design. Håndtaket kan også ofte ha forskjellig utforming for at man skal kunne ha et bedre grep, og noen kan ha områder av gummi for å bedre grepet om klipperen.

De aller fleste hårklippere kommer i farger som sølv, blå eller sort, eller fargekombinasjoner av disse, men man kan også få mer fargerike varianter i oransje eller rødt.

Gjennomsnittspris

De fleste hårklippere ligger på mellom 400 og 1000 kroner, men man kan også få modeller til bare et par hundre kroner. Ønsker man det aller beste når det kommer til hårklipper modeller, kan man derimot få toppmodeller til oppimot 3000 kroner. Disse er ofte laget av de aller beste materialene, og vektlegger ofte design i større grad enn rimeligere modeller. Det vil derimot ikke si at disse nødvendigvis er de aller beste på markedet, eller at det ikke finnes hårklipper modeller som også er best i test uten nødvendigvis å være de dyreste på markedet.

Når er det nyttig med en hårklipper?

En hårklipper vil være nyttig for alle som har kort hår og ønsker å holde det vedlike. Med en hårklipper har man muligheten til å enkelt velge hvilken lengde man vil ha på håret, og man kan lett justere det til neste gang man skal klippe seg om man ønsker det. Det eneste man behøver å gjøre er å velge hvilken kam, og hvor mange millimeter man ønsker, og hårklippen kan unnagjøres på under fem minutter. Man trenger derfor ikke bruke tid og energi på å bestille en time hos frisøren og reise til frisørsalongen, da man kan klippe seg selv når man måtte trenge det, uten å måtte behøve å reise noe sted. Siden det tar så kort tid å klippe håret kan man fort gå over det før man skal reise noe sted, dersom man ser at det har blitt litt lengre enn man foretrekker å ha det.

Siden maskinen kan stilles inn til den eksakte lengden man ønsker å ha, kan man også fint klippe seg selv uten å være avhengig av noen andre. Man trenger dermed ikke å bekymre seg for at klippen skal være ujevn bak, hvor man ikke klarer å se, da hårklipperen vil sørge for at alt klippes i samme lengde og at man oppnår en fin og jevn klipp. Med en hårklipper kan med andre ord enhver oppnå samme kvalitet, og bli like fornøyd som om man skulle gått til en profesjonell frisør eller en barbersalong.

En tid hvor det kan være spesielt kjekt med en hårklipper, er på sommeren eller om man skal på ferie. Siden det fort kan bli ekstra varmt med langt hår, er det mange som velger å klippe seg kort når sommeren kommer. Med en egen hårklipper kan du enkelt finne den frem når sommeren kommer, og raskt ta deg en klipp når du føler for det. Gjennom sommeren kan du også selv sørge for å holde håret vedlike, gjennom å stusse det ved behov. Siden de kan lades opp og ikke er altfor store å ta med seg, kan man også enkelt ta med seg en hårklipper på reise, dersom man vet man skal være borte over en lengre periode og man ønsker å klippe håret når det skulle bli for langt.

Hvordan velge en hårklipper?

Når man skal velge hårklipper kan det være lurt å tenke på et par ting før man bestemmer seg. Siden det er så mange modeller på markedet, kan det derimot være vanskelig å vite hvilke modeller som fungerer som de skal og hvilke andre forbrukere har hatt dårlige erfaringer med. Med et så stort utvalg å velge mellom kan det derimot være svært lurt å lese gjennom en hårklipper test eller to, for å få hjelp til å begrense utvalget noe. Finner man noen modeller som har blitt kåret som best i test, kan man også føle seg tryggere på at man finner en hårklipper man blir fornøyd med.

En av tingene det kan være viktig å tenke på når man skal velge, er hvor lang tid det tar å lade opp batteriet på hårklipperen, og hvor lenge batteriet varer når det er fulladet. Enkelte modeller kan vare i mellom 40 og 60 minutter, mens andre modeller kan vare i opptil 80 og 120 minutter. Det kan dermed være en relativt stor forskjell mellom de ulike modellene, og det kan være mest praktisk å ha en modell med et godt batteri, slik at man unngår å måtte lade maskinen hele tiden. Ønsker man en modell med lang levetid og et bra batteri vil dette ofte også påvirke prisen på hårklipperen, og modellene med best batteri er ofte også de som koster litt mer. Selv om de koster mer, pleier de på den annen side også å leve lengre enn billigere modeller. Man kan derfor over tid ende opp med å bruke like mye penger på å investere i en god maskin med lang levetid, som man ville gjort ved å måtte gå til innkjøp av flere maskiner med kortere levetid.

Når det kommer til design bør man velge en modell man føler man har et godt grep om når man bruker hårklipperen. Siden man skal bruke maskinen både bak og på sidene av hodet, vil det helt klart føles mer behagelig dersom man føler man har et godt grep om hårklipperen, og at man har god kontroll på maskinen. Dette vil også gjøre det enklere å få et jevnt og fint resultat, siden man enkelt kan bevege maskinen og ikke behøver å gå over samme område flere ganger fordi man må skifte grep. Enkelte maskiner kommer med et gummihåndtak, eller et gummibelagt område på håndtaket. Gummi kan ofte bidra til at man får et bedre grep, enn dersom håndtaket kun er laget av hard plast. Gummi kan også bidra til et bedre grep dersom man velger en vanntett modell man kan bruke i dusjen, da gummi ikke blir glatt på samme måte som andre materialer når det blir vått, og man unngår at håndtaket føles vanskelig å få et godt grep om.

Avhengig av hvor mange funksjoner man ønsker, vil det derimot lønne seg å skaffe seg en maskin med et godt utvalg av lengdeinnstillinger. På denne måten kan du derimot være garantert at du finner en passende lengde, og en lengde du blir fornøyd med. Samtidig lar det deg ha mange valgmuligheter og stor frihet, dersom man ønsker å eksperimenter å prøve ut forskjellige lengder på håret. Det kan også være greit å kjøpe en modell som det er enkelt å bytte kam på. Dette kan man finne ut gjennom å lese en test eller to av hårklippere, som også ofte forteller noe om hvor lett det er å ta av og på de ulike delene – dersom de er avtakbare.

Når det kommer til størrelse, kan det være greit å vurdere hvor stor maskinen er dersom du er avhengig av å ofte ha den med deg på reiser. Siden noen maskiner kan være en del større enn andre, vil de også ta mer plass, og de større maskinene vil som oftest også veie litt mer. En annen ting det kan være greit å tenke på dersom man har begrenset med plass, er om modellen kommer med ladestasjon eller ikke, og om den kan lades ved hjelp av strømledning i tillegg. Dersom man velger en modell som også kan lades ved strømledning, kan man enkelt kun ta med seg denne, og man behøver ikke pakke med seg ladestasjonen som vil ta opp mer plass.

En annen fin ting med en hårklipper er at alle kan bruke den, enten man er kvinne eller mann og ønsker kort hår, eller om man har barn som ønsker å ha en kort hårklipp på sommeren. Siden man kan velge forskjellig lengde, kan man også bruke den til å lage forskjellige mønstre eller hårfrisyrer, og man har stort spillerom til å kunne eksperimentere dersom man begynner å bli lei av den vanlige hårfrisyren.

Tips til hvordan man bruker en hårklipper

klippemaskinDet første man bør huske på før man tar i bruk en hårklipper for første gang, er å lese bruksanvisningen så man er sikker på at man bruker den korrekt. Før man begynner å klippe seg bør man også sørge for at håret er rent og tørt.

Om det er første gang man skal prøve seg med en hårklipper, bør man også alltid starte med et lite område for å bli komfortabel med maskinen, og for å være sikker på at lengdeinnstillingen er korrekt. Det vil stort sett alltid lønne seg å begynne med en kam som klipper mindre enn hva man har tenkt å klippe første gang, slik at man heller kan justere det når man får sett hvor mye hår som faktisk klippes bort. På denne måten risikerer man ikke å klippe bort mer enn planlagt, da det helt klart vil være bedre å klippe bort for lite enn for mye, siden man bare kan ta en ny runde med hårklipperen dersom man ønsker å klippe mer.

Når man så skal begynne å klippe bør man alltid starte bakerst, og bevege seg rundt til sidene av hodet, før man til slutt tar håret på toppen. Man kan selvsagt også gjøre det på andre måter om man ønsker det. Når man beveger maskinen skal den derimot alltid beveges mot hårets retning. Dette fordi kammen løfter hårene opp før de klippes, så om man fører maskinen med hårene vil ikke kammen løfte hårene, men bare gli over dem så de ikke blir klipt. I tillegg bør man også alltid bruke et lett trykk på hårklipperen, og ikke presse den for hardt ned, da dette vil føre til at den kan komme til å klippe håret kortere enn planlagt, og man kan i verste fall risikere å kutte seg.

Til å begynne med kan det også være kjekt å ha noen som kan gå over klippen i nakken og bakhodet, for å forsikre deg om at man har fått med seg alt. Siden dette er områder hvor det er vanskelig å se hva man gjør, kan det i begynnelsen hende at det er små områder med hår man ikke har klipt. Det kan derfor være greit å ha noen som kan gå over for å dobbeltsjekke at håret er jevnt klippet, og som kan gå over eventuelle områder hvor man ikke har kommet til, eller hvor det er ujevnt.

Hvordan ta vare på hårklipperen?

Det første man må huske på er å alltid koble hårklipperen fra strømkontakten, dersom den er koblet til strøm, på grunn av sikkerhets hennsyn.

For å ta vare på hårklipperen lengst mulig, bør man passe på å rengjøre den grundig med jevne mellom for å fjerne fett og smuss. I tillegg bør man alltid huske på å fjerne hår og hårrester fra kammen og hårklipperen etter man har brukt den. På denne måten vil man sørge for at maskinen varer lengst mulig, samtidig som den vil være ren og klar for bruk til neste gang du behøver å bruke den. De fleste modeller kommer gjerne også med en liten børste som skal hjelpe til med å fjerne de minste hårene, og rengjøre maskinen skikkelig.

Det første man bør gjøre er å ta av kammen og fjerne alle hår, før man fjerner hårene fra selve knivbladene, dersom det er hårrester som sitter fast her. Dette kan man også bruke børsten som følger med til, dersom hårene sitter på steder hvor de er vanskelige å fjerne. Deretter bør man vaske delene med vann. Deler som kan tas av kan man fint skylle i vasken, og vaske med såpe og vann dersom man ønsker. Dersom man ikke har en vanntett klippemaskin, bør man derimot være forsiktig når man skal rengjøre den, og kun tørke over maskinen med et fuktig papir eller en klut. Bruker man såpe til å vaske noen av de avtakbare delene, bør man i tillegg forsikre seg om å få fjernet alle såperester.

Man bør med jevne mellomrom påføre olje på knivbladene. Dette fordi oljen bidrar til å holde knivbladene skarpe, slik at man alltid får et jevnt resultat. De fleste modeller kommer med en selv-slipingsfunksjon som bidrar til å holde knivbladene skarpe, men det bør likevel påføres olje etter hver et par klipp, for å forsikre seg om at de holder seg skarpe over lengst mulig tid.

Når det kommer til oppbevaring bør man alltid oppbevare maskinen i en hylle eller skuff. På denne måten unngår man at det kommer støv og skitt inni og rundt knivbladene, som fort kan skje dersom den står fremme. Man bør også ikke ha den stående i nærheten av vann når den ikke er i bruk, uansett om det er en vanntett modell eller ikke. Har man små barn, eller bor et sted hvor det er barn i huset, bør man også oppbevare maskinen slik at den er utilgjengelig for barn.