Vår test av dampvasker har funnet frem noen av de beste produktene på markedet. En dampvasker er en genial oppfinnelse som lar deg fjerne skitt som sitter fast, rense tepper og fjerne mugg og bakterier. Teknologien er i stadig utvikling og produktene blir bare bedre og bedre. Det er mange bruksområder og derfor mye tilbehør som kan følge med de beste dampvaskerne.

Nedenfor har vi kommet med noen tips som det kan være lurt å ta en titt på om du har tenkt å bruke en dampvasker i ditt hjem. Vi har sett på funksjoner, garanti, priser og hvordan man tar vare på dampvaskere. Det kan være litt komplisert i starten og man vet ikke alltid akkurat når de skal brukes eller hvilken modell man skal bruke, derfor har vi prøvd å gjøre det litt enklere for deg.

Dampvaskere bruker damp til å tørke, vaske og rense overflater som for eksempel gulv. De kan desinfisere eller sterilisere overflater for å fjerne bakterier. Dampen blir laget i en koker som varmer opp vann i høy temperatur for å lage damp med lavtrykk. Hele prosessen bruker veldig lite vann i forhold til tepperensere eller andre lignende produkter. De har også veldig lite fukt, slik at det ikke blir skadelig for møbler og innendørs vasking. Du vil finne både dampvaskere for bruk i hjemmet og noen som brukes på industrielle områder og de koster ikke så altfor mye.

dampvasker sofaNoen modeller har både dampvasker og støvsuger slik at de blir veldig effektive. Dampvaskere vil løsne skitt fra harde overflater eller på myke objekter som tepper slik at det kan tørkes eller støvsuges etterpå. Å rense teppe med dampvasker er faktisk et veldig vanlig bruksområde, husk å støvsug teppet og rundt teppet før du bruker dampvaskeren slik at den kan fjerne flekker og skitt som blir igjen etterpå.

Det er en brilliant oppfinnelse og dampen inneholder ikke mer enn 5% vann, det er faktisk mindre enn den vanlige luften som vi puster inn. Fordelen med dampvaskere er at de i tillegg til å fjerne skitt også vil drepe bakterier og mikroorganismer som mugg og midd. Dampen er desinfiserende og lager en god luft i rommet. Finn ut hvilken modell som ble vår best i test dampvasker slik at du kan komme i gang med én gang.

Vi har også sett på andre bruksområder, som dampvasker sofa, vindusvask, tepperens og om det er lurt å bruke dampvasker på parkett. Les manualen nøye og lær mer om tilbehøret som følger med om du skal være mest nøyaktig og effektiv, ellers har vi funnet fram flere gode tips som du kan bruke i denne artikkelen.

Hvordan fungerer dampvaskere?

Vannet i dampvaskeren blir varmet opp i en koker som gjør om vannet til damp, dampen går så ut fra et utløp. De beste kokemaskinene er laget av rustfritt stål, og om slangen din blir ødelagt er det mulig å bare bytte ut den istedenfor hele dampvaskeren. Noen modeller lar deg fylle på vann mens du bruker dampvaskeren, mens på andre modeller må du skru den av, fylle på vann og så vente i 20 minutter før du kan bruke den igjen. Industrielle modeller blir ofte koblet til en større vannforsyning. Det er også en egen beholder for vaskemiddel, du får ofte muligheten til å styre selv hvor mye du vil bruke om gangen.

Det er en god grunn til at dampvaskere har blitt populære, de er nemlig veldig effektive til å fjerne skitt som sitter fast og å drepe bakterier og fjerne mugg. Den kan også brukes på tepper, men den skal ikke brukes til å vaske teppet, bare fjerne flekker som ikke går av så lett. Mange dampvaskere vil også fjerne vond lukt og erstatte den med naturlig luft til rommet.

Skal du ha god kvalitet vil vi absolutt anbefale en dampvasker med sug, da slipper du å bytte mellom dampvasker og støvsuger, dessuten har disse modellene ofte mye tilbehør som kan være kjekt å ha, som børster, vindusvask og desinfisering.

Hovedfunksjoner på dampvaskere

Vi har sett på hvilke funksjoner som finnes på dampvaskere og hvilke som er nyttige å ha. En ting å tenke på er hvor mye trykk den har, hvis dampvaskeren din har høyt trykk og gode kokere kan være mye kjappere enn de andre - men det er ikke alltid du vil ha høyt trykk når du vasker. Noen modeller lar deg justere mellom mange forskjellige innstillinger. Tenk også på hvor stor vannbeholder den har, noen vil gå tom for vann etter bare 10 minutter, mens andre kan holde på i over en halvtime. Ellers kan du se på hvor lang tid de bruker på å varme opp vannet før du kan begynne å bruke den, det kan være kjedelig å vente altfor lenge, de beste modellene bruker ikke mer enn 30 sekunder på å varmes opp.

Det er best å gå for kvalitet når du kjøper en dampvasker, de vil ha flere gode funksjoner og mange småting som du kanskje ikke tenker på. Blant annet har mange dårlige modeller små kabler, det kan være veldig frustrerende om du ikke vil nå frem til forskjellige plasser. Noen har også utløp som kan snurre rundt, slik at du kommer fram i hjørner og vanskelige plasser i huset. Andre småting som du kan bruke sammen med dampvaskeren er børster til å fjerne fliser og fett, og en skrape for vindusvask.

Skal du rense teppet ditt er det lurt å støvsuge det først, da kan dampvaskeren fjerne flekkene og skitten som blir igjen etterpå. Du kan også bruke en dampvasker til sofa, det vil både deodorisere og gjøre den hygienisk uten at du bruker noen skadelige kjemikalier. En dampvasker vil også fjerne skitt på overflaten av sofaen slik at fargen blir enda tydeligere. Prøv å fokusere på flekker som sitter skikkelig fast, kanskje må du også bruke en klut og vaskemiddel som går an å bruke på din sofa.

Dampvasker gulv er kanskje det mest brukte bruksområdet, da er det veldig kjekt å ha en multifunksjon med støvsuger og dampvasker i ett. Kanskje vil du like en dampvasker som kontinuerlig lager damp slik at du får med hele gulvet. Vi vil derimot ikke anbefale dampvasker parkett ettersom det kan skade og misfarge skjøtene i parketten, du bør heller bruke en mikrofiberklut til parketten.

Hvor god garanti er det på dampvaskere?

Det kan være lurt å tenke på forsikring når du kjøper en dampvasker, man vet tross alt aldri om det vil skje noe uforventet. Hvor lenge forsikringen varer kommer helt an på hvor du kjøper den. Noen forhandlere har 30 eller 60 dagers åpent kjøp, mens andre har kanskje ingen garanti i det hele tatt. Andre forhandlere vil la deg kjøpe en trygghetsforsikring for litt ekstra, disse varer ofte i 1-2 år. Det er hovedsakelig produksjonsfeil på produktet som vil gi kunden krav på erstatning, man kan også få byttet tilbehør om det skulle være noe feil med det.

Noen merkevarer har også egen garanti på to år uansett hvor du har kjøpt produktet, men du må alltid huske å ta vare på kvitteringen din for å bevise at det er du som har kjøpt produktet. Det er flere regler rundt garanti, om kunden har ødelagt produktet på egenhånd er han eller hun selv ansvarlig og har ikke krav på å få pengene tilbake, dette vil inkludere skader under transport (fra butikken) eller slitasje etter normal bruk av produktet. Men det er hovedsakelig produksjonsfeil som skal gi erstatning. Mange merkevarer vil også oppbevare tilbehør til sine produkter (selv om de ikke er i salg på butikk) i rundt 10 år i tilfelle kundene skulle trenge det.

Priser

Om du er nysgjerrig på dampvasker pris har vi tatt en kikk på de mest vanlige prisene. Vi vil anbefale de som koster noen tusen kroner ettersom de ofte har bedre kvalitet, men for små problemer eller lite bruk er det fullt mulig å kjøpe en liten, håndholdt dampvasker som kan gjøre en helt grei jobb, disse er derimot ikke ideelle til å vaske store rom og hus.

Dampvaskere vil vanligvis koste et sted mellom 1000-5000 kroner. Du vil finne noen både under og over, men det er de vanligste prisene. Hva får du igjen for pengene? Mange av de dyrere produktene vil ha flere funksjoner, som for eksempel støvsuger og dampvasker i ett og samme produkt, de vil ha større beholderkapasitet, bedre motorkraft og mer tilbehør.

Siden etterspørselen etter dampvaskere begynner å bli stor, vil merkevarene konkurrere om å lage de beste produktene, det er selvfølgelig bra for kunder. Dampvaskere til rundt tusenlappen har ofte bare hovedfunksjonene, kanskje er det også bra nok for mange, men kvaliteten kommer nok ikke til å være den samme. Om du er veldig bekymret for prisen på dampvaskere kan du alltids se etter dampvasker tilbud, man vet aldri når de gode modellene får nedsatt pris på salg.

Er du ute etter veldig billige modeller kan du kjøpe noen som er veldig små og ser nesten ut som en vanlig sprayboks. De vil koke vann nærmest som en kaffetrakter og du kan holde produktet i hånden mens du holder på. Disse vil naturligvis ikke ha like mange funksjoner som de dyrere modellene, men kan være noe for deg om du bare er opptatt av det grunnleggende. De små dampvaskerne koster ikke mer enn et par hundre kroner.

Når er dampvaskere mest nyttige?

Det er ikke alltid støvsuging alene er bra nok, eller vanlig vasking for den del. En dampvasker har mange funksjoner som fjerner skitt som sitter godt fast og som samtidig renser luften. Mange dampvaskere kan også rense teppet ditt, så det er veldig nyttige produkter, de kan også rense gulv, tekstiler, madrasser og vinduer. Dessuten er dampvaskere miljøvennlig idet de ikke inneholder kjemikalier som er skadende. Dampvaskere vil få hjemmet ditt så rent som det aldri har vært før, derfor er det vanskelig å angre på å kjøpe en.

De multifunksjonelle dampvaskerne har mange tilbehør som lar dem rengjøre både gulv, tepper, gardiner og vinduer. Mange modeller har også en utløser med en utforming som gjør at den kommer rundt vanskelige hjørner og rundt møbler. De er lette å bruke og kan bæres rundt omkring i huset, du vil få fjernet skitt som du trodde aldri ville gå bort. Det er et moderne produkt som alle kan få råd til og et miljøvennlig produkt som renser luften i hjemmet ditt. Det vil være mer tidsbesparende å kjøpe en dampvasker enn å prøve å fjerne all skitten på andre måter.

En dampvasker er spesielt god til dampvasker bil, det er ofte vanskelig å komme fram i biler og det kan sitte fast mye skitt rundt omkring. Når du tar en storvask av interiøret i bilen vil vi anbefale en dampvasker som vil gjøre jobben til en drøm.

Hvordan velge riktig dampvasker?

Vi har sett på noen multidampvaskere i vår dampvasker test og funnet frem noen favoritter. Vi har også sett på noen billigmodeller som kan brukes til småvask og småflekker, men de vil ikke ha like mange funksjoner som de andre.

Vår dampvasker best i test blir Steamtec 312. Det var ikke lett å velge én dampvasker ut av alle som er på markedet, men vi synes at denne hadde god kvalitet til en brukbar pris. Den er laget i Danmark og er støvsuger og dampvasker i en og samme maskin. Den har en vannbeholder av rustfritt stål som kan romme 1.2 liter og det følger med tilbehør som forlengerrør, gulvmunnstykke og en ekstra slange på 2 meter. Du vil finne Steamtec 312 for rundt tusenlappen.

Kärcher er et veldig kjent merke innen dampvaskere og kan tilby gode produkter, som blant annet Kärcher SC4 som koster rundt 3-4000,- kroner. Det er en skikkelig multifunksjonell dampvasker som kan brukes til alt mulig og har massevis av tilbehør. Den har kontinuerlig damptilførsel og gulvklut i mikrofiber som vil gjøre rengjøringen til en drøm. Du kan bruke den til å stryke klær, vaske vindu, veggfliser, gulv og alt mulig. Det er en dampvasker vi absolutt vil anbefale.

Om du ikke har tenkt å bruke dampvaskeren så ofte og er ute etter en liten og billig modell, har vi også sett på noen til deg. En Philips FC7008 ville da ha vært perfekt, den kan kjøpes for rundt 500,- kroner og er en liten dings som du kan holde i hånden og kan være hjelpsom til rengjøringen. Det er en av de enkleste dampvaskerne du vil finne og bruker slitesterke mikrofiberputer som absorberer smuss og støv fra overflatene du damper. Den vil nok ikke ha like mange funksjoner som de større modellene og har dessuten ikke en støvsuger, men den kan være knallbra for små problemer.

Tips til dampvasking

En dampvasker er en innovasjon innen rengjøring, men har ofte veldig spesielle bruksområder. Kanskje vil man være litt usikker på akkurat når man skal bruke dem. Du må huske å ikke bruke damp på overflater som ikke tåler fukt eller høy varme, pass på å holde den unna sensitive områder også etter du har skrudd den av, idet den kan fortsette å dampe en liten stund etterpå. Etter vask skal alltid klutene tas av dampvaskeren for å vaskes..

En dampvasker må ikke brukes på polerte eller nylig malte overflater, den skal heller ikke brukes på musikkinstrumenter, antikviteter kan også være sårbare. Ellers er det bare å vaske gulvet, møbler og tepper. Kanskje trenger båten din en vask, eller hageverktøyene? Husk å bruke tilbehøret til dampvaskeren når det er nødvendig, så må du huske å støvsuge skitt som løsner etter vask. Når du er ferdig med vaskingen er det bare å vaske selve dampvaskeren før du er ferdig.

Vår dampvasker best test har funnet fram noen gode modeller som du kan se på om du synes det er vanskelig å velge, husk at det er både forskjellige prisklasser og bruksområder på dampvaskere. De beste vil ha mange flere bruksområder og funksjoner som vil ha bedre effekt på rengjøringsprosessen din.

Hvordan tar man vare på en dampvasker?

Mange klager på at dampvaskere går i stykker fort og tror det har noe med produksjonen av produktet å gjøre, men ofte er det forbrukeren selv som har skylden. Alt som brukes relativt ofte må tas vare på og vaskes. De har absolutt mulighet til å vare lenge og være effektive i lange perioder om du tar vare på den. Spesielt kluten som du bruker til å vaske med bør vaskes veldig ofte, ellers bruker du skitt til å vaske med, det sier seg selv at det ikke går an. Alt tilbehøret til dampvaskeren bør vaskes relativt ofte med en klut

dampvasker med sugLes manualen om du er usikker på hva du skal gjøre. Aldri bruk kjemikalier til å vaske dampvaskeren, det kan sitte igjen til du begynner vaskingen neste gang, spesielt moppene og børstene. Tøm alltid tanken etter hver vask og la den tørke, spesielt om du ikke har tenkt å bruke den på en stund. Om det ligger igjen vann kan det ødelegge skaleringen over lengre tid.

Den beste dampvasker på markedet vil være særlig viktig å ta vare på – ellers må man jo kjøpe en helt ny. Ta vare på den slik du tar vare på andre ting du vil skal holde ut en stund, om de vaskes ofte og blir tatt godt vare på kan de holde ut en god stund. I starten må man kanskje bruke litt tid med å bli kjent med modellen og alt tilbehøret som følger med, men når man først har blitt vant med det, blir rengjøringen mye bedre enn før. Det er en utrolig nyvinning som har tatt markedet med storm og som vil gjøre livet ditt mye renere!

Oppsummering

Dampvaskere koker vann som blir til damp slik at det skal bli lettere å fjerne flekker. Dessuten har noen dampvaskere desinfisering som fjerner bakterier i luften og gir god og frisk luft i hjemmet ditt. De største modellene har ofte en støvsuger som en del av dampvaskeren og mye annet tilbehør som børster og munnstykker.

En dampvasker kan brukes til å rense tepper, gulv, sofaer, vindu og mye annet, det er rett og slett en nyvinning innen rengjøring som bør være en god nyhet til alle som ønsker et godt og rent hjem. Den er spesielt god til å fjerne skitt som sitter godt fast, men vil også fjerne bakterier i luften og ha en deodoriserende effekt.

Vår test av dampvaskere har funnet frem noen gode produkter som er ute på markedet, de beste dampvaskerne vil ha flere funksjoner enn de andre og flere bruksområder. Det er også mulig å kjøpe små, håndholdte dampvaskere til bruk av små områder, men de egner seg ikke til bruk i store rom og hus. Priser på dampvaskere kan variere fra et par hundre kroner opp til mange tusen kroner, skal du ha en med god kvalitet bør du i hvert fall vurdere å betale mer enn tusen kroner. Husk at de gode modellene har funksjoner som gjør at du slipper å kjøpe andre produkt som gjør den samme jobben, da kan det hende at du sparer penger i lengden.

Det er ikke bare huset ditt som må vaskes, det må også selve dampvaskeren. For at den skal holde lengst mulig og for at den skal ha best mulig effekt er det lurt å vaske den i ny og ne, ikke bruk kjemikalier som kan ødelegge fremtidig vasking, men prøv å ta godt vare på den. Les manualen for mer detaljerte instrukser, husk at alt som brukes jevnlig må tas godt vare på, er det dyre produkter er det enda mer å spare på det.

Hold et øye med tilbud slik at du kan få en god deal på en dampvasker, kjøp helst en som har god kvalitet slik at den holder lengre og har funksjoner som gjør rengjøringen din veldig effektiv. Det er et genialt produkt med mange bruksområder og kan bli din nye favoritt i hjemmet ditt, men les deg opp før du foretar et kjøp slik at du kjøper den riktige for deg.