Generell informasjon om barbermaskiner

Utvalget av barbermaskiner er enormt, og det kan derfor være vanskelig å vite hvilken modell man skal gå for i jungelen av ulike modeller. Det kommer stadig nye produkter på markedet, med nye og flere funksjoner og forbedret teknologi, som ikke akkurat gjør valget lettere, med mindre man er en ekspert. Det finnes derfor også utallige tester som skal hjelpe forbrukere med å finne den beste barbermaskin modellen, i havet av andre typer man har å velge mellom.

Barbermaskiner kan i hovedsak deles inn i to grupper: de som bruker folieblader og barberer i lineær retning ved hjelp av vibrering, og barbermaskiner som bruker roterende barberblad. I tillegg kan man velge mellom flere andre funksjoner og valgmuligheter, som om modellen kan brukes til både tørr- og våtbarbering, om maskinen er selvrensende eller ikke, ulike muligheter for lading og mye mer.

Hvorfor er elektriske barbermaskiner så populære?

Med en elektrisk barbermaskin blir barberingen mye enklere og raskere å gjennomføre, sammenlignet med en barberhøvel, noe som har gjort dem til et svært populært alternativ. I tillegg er det gjerne mer praktisk, og man har mer fleksibilitet med en barbermaskin, med tanke på hvor og når man kan barbere seg. Dette fordi man med en barbermaskin ikke er avhengig av barberskum og tilgang på vann for å kunne barbere seg. Man kan derfor enkelt barbere seg, omtrent når og hvor som helst. Barberhøvler har også en tendens til å bli fortere sløv enn en barbermaskin, og må derfor skiftes ut langt oftere. Til forskjell fra en barberhøvel, kan man med en barbermaskin gå over ett år før man er nødt til å skifte ut barberhodet. Dette er bare noen av fordelene, da man kan få enda flere funksjoner, avhengig av hvilken type og modell man velger. Med alle de praktiske fordelene man kan få med en barbermaskin, er det derfor ikke rart at de har blitt så populære som de har blitt.

Historien bak den elektriske barbermaskinen

barbermaskin testDen første personen som mottok et patent på en elektrisk barbermaskin var John F. O'Rouke i 1898. I årene som fulgte, kom det stadig flere patenter på ulike barbermaskiner. Professor Alexandre Horowitz fra Philips var den første som oppfant barbermaskiner med roterende barberhode, og Roland Ullmann oppfant mer enn 100 elektriske barbermaskiner for Braun. Disse er blant de to største varemerkene innenfor markedet for barbermaskiner, og de konkurrer fortsatt om å produsere de beste og mest avanserte modellene den dag i dag.

Før den elektriske barbermaskinen ble oppfunnet, brukte man langt enklere utstyr for å barbere seg. Barbering har blitt gjort i tusener av år, og blant de aller tidligste metodene som ble brukt, benyttet man seg av alt fra skjell til verktøy av kopper for å barbere bort ansiktshåret. Man oppfant så barberkniver og barberblad, og det ble etterhvert vanlig å besøke barbersalonger for å få en profesjonell utført barbering. Etterhvert som barberhøvler kom på markedet, ble det derimot mindre populært å besøke barbersalonger, og det ble vanlig å selv barbere seg hjemme, hvilket fortsatt er den vanligste måten i dag. Med en egen barberhøvel kunne man barbere seg enkelt og billig på egenhånd, uten å måtte trenge å betale dyrt for en salongtime, og kan man kunne barere seg når og hvor man måtte ønske det.

Etter de elektriske barbermaskinene kom på markedet ble disse også raskt mer populære enn barberhøvler, og i dag kan man finne en barbermaskin på de fleste menns bad. Barbermaskinen blir også stadig mer sofistikert og det kommer titt og ofte en ny modell på markedet, som lover å tilby en bedre og mer komfortabel barbering enn tidligere modeller.

Størrelse og design muligheter for barbermaskiner

Når det kommer til å velge barbermaskin er mulighetene mange. Markedet flommer nærmest over av forskjellige modeller man kan velge mellom.

Når det gjelder størrelse er de fleste barbermaskiner relativt like i størrelse. Noen kan ha et noe kortere håndtak og dermed være noe mindre, men stort sett er de ganske lik. Det som derimot kan variere en del når det kommer til størrelse, er størrelsen på barberhodet. Barbermaskiner med roterende hode har ofte et noe større barberhode enn barberhoder med vibrerende folieblader. En annen ting som kan bidra til at størrelsen på barberhodet på maskiner som bruker folieblader varierer, er hvor mange barberblad maskinen har. Barbermaskiner med flere blad i barberhodet er ofte større enn de med færre blad. Forskjellene i størrelse kommer med både fordeler og ulemper, og til syvende og sist handler det hovedsakelig om smak og behag, og personlig preferanse.

En annen ting som spiller inn når det kommer til størrelse, er størrelsen på maskinen inkludert en eventuell ladestasjon. Dette vil si hvor stor plass den vil ta opp på baderomshyllen. Dette vil komme an på om man velger en modell med ladestasjon, eller om man velger en som lades opp via ledning. Modeller med medfølgende ladestasjon vil ta opp en del mer plass, men man kan også få modeller hvor ladestasjonen i tillegg kommer med en rengjøringsfunksjon. Disse vil derfor både rense barbermaskinen, og lade den i én og samme stasjon. En modell uten ladestasjon vil ta opp mindre plass, men man må i tillegg rense barbermaskinen selv. Ønsker man at maskinen skal ta opp minst mulig plass, vil en barbermaskin uten ladestasjon være det naturlige valget. Om man derimot ikke har noen begrensninger når det gjelder plassbruk og størrelse, kan man godt velge en modell med ladestasjon.

Når det kommer til design finnes det utallige farger og utforminger å velge mellom. Det skal sies at designvariasjonene ikke er så altfor forskjellige, og de største forskjellene – hva gjelder design – vil være om man går for en modell med roterende hode eller ikke, og hvilken farge man går for. De aller fleste modellene kommer i variasjoner av sort, blå eller sølv når det kommer til fargevalg, men man kan også få modeller i andre farger. Det vil derimot for de aller fleste, antageligvis være egenskaper ved barbermaskinen som er langt viktigere enn fargevalget.

Designet på håndtaket kan også variere noe, som igjen vil henge sammen med hvor godt grep man føler man har når man bruker barbermaskinen. Det er derimot heller ikke her, de veldig store design forskjellene, bortsett fra variasjoner i tykkelse og lengde på håndtaket, samt enkelte utformingsdetaljer som skal forbedre grepet. Kjøper man en modell med medfølgende ladestasjon kan det også være noen estetiske forskjeller i design på selve ladestasjonen, men heller ikke her er det altfor store variasjoner i utseende. Det vil antageligvis heller ikke ha så mye å si for de aller fleste.

Gjennomsnittlig prisnivå på barbermaskiner

Når det kommer til gjennomsnittlig prisnivå for barbermaskiner kan dette variere ganske mye, siden markedet er så stort som det er. Man kan velge å gå for toppmodellene som kan ligge på alt fra 1000 til 3000 kroner, eller man kan velge blant de rimeligere modellene som koster alt fra 100 til 500 kroner. Det finnes med andre ord barbermaskiner i så og si alle prisklasser, enten man ønsker en billig barbermaskin, eller en barbermaskin som er best i test. Man kan også ofte finne gode tilbud på barbermaskin, og dersom man leter litt eller venter til det blir salg, kan man også finne barbermaskin modeller som har blitt kåret til best i test til en rimeligere pris.

Alternativer til en barbermaskin

Det vanligste alternativet til barbermaskiner er barberhøvler, som mange også bruker i tillegg til barbermaskinen. Barberhøvler gir gjerne en tettere barbering enn barbermaskiner, og varer lengre før håret vokser ut igjen. I tillegg er de lettere og enkle å ta med seg, tar mindre plass og de koster mindre enn hva en barbermaskin gjør. Man kan også enkelt få tak i en ny høvel, eller barberblad på butikken når man måtte trenge det, og man får stort sett det resultatet man er ute etter, uansett hvilken barberhøvel man velger.

Et annet alternativ er å bruke en barberkniv, men dette er ofte vanskeligere å bruke selv og samtidig oppnå et perfekt resultat. Man må også være ekstra forsiktig, så barberingen vil ta lengre tid enn hva det hadde tatt dersom man hadde brukt en barberhøvel eller en barbermaskin. Å bruke en barberkniv krever ofte mer erfaring, flere ekstraprodukter, og noe mer kunnskap for å forsikre seg om at resultatet blir bra.

Mange velger derfor heller å oppsøke en profesjonell barbersalong dersom man ønsker å barbere seg med kniv. Å oppsøke en profesjonell barbersalong eller frisør, er også et av alternativene til å kjøpe en barbermaskin. Går man til en profesjonell er man (stort sett), alltid garantert et godt resultat. Ulempen er derimot at man må sette av tid til å bestille time, komme seg til og fra stedet hvor man skal barbere seg, og det koster en god del mer enn å kjøpe seg en barberhøvel og gjøre jobben selv.

Det finnes altså andre alternativer til en barbermaskin, men det vil alltid være forskjellige fordeler og ulemper med de ulike metodene. Hva man foretrekker vil derfor være en smakssak, men det kan tenkes at siden barbermaskiner har blitt så populære som de har blitt, kan det være fordelene ved en barbermaskin er flere enn for de andre alternativene.

Fordeler med en barbermaskin:

Effektiv og rask barbering

En av de klart største fordelene med barbermaskiner, er hvor raskt og enkelt man kan barbere seg. Med en barbermaskin tar det vesentlig kortere tid å barbere seg, enn det tar med noen av de andre alternativene. Man behøver bare å sørge for at man har en barbermaskin med batteri eller strømtilgang, slå den på, og man kan bruke den til en rask hårklipp. Siden en barbermaskin løfter hårene før de kuttes, slipper man med en god barbermaskin å gå over det samme område flere ganger for å sørge for at alt hår er fjernet. Dermed sparer man også tid, sammenlignet med en barberhøvel hvor man ofte må barbere det samme området flere ganger før huden er glatt og fri for hår.

Unngå kutt og irritert hud

Med en barbermaskin er også sjansen for å få kutt lavere enn hva det er om man bruker barberhøvel, og særlig i forhold til å bruke en barberkniv. Det er også lavere sannsynlighet for å få inngrodde hår. En barbermaskin kan derfor være mindre irriterende for huden, og det er lettere å barbere seg og samtidig sørge for at huden holder seg fin En barberhøvel kan også føre til mer irritasjon for huden, og noen opplever å få kviser og uren hud hvor man har barbert seg. Dette er også lettere å unngå når man bruker en barbermaskin, så om man har sensitiv og følsom hud som ofte blir irritert, kan en barbermaskin være et godt alternativ.

Unngå tilleggsprodukter

Når man bruker en barbermaskin, behøver man heller ikke like mange tilleggsprodukter som man trenger om man bruker barberhøvel eller barberkniv. Siden man kan barbere huden mens den er tørr, trenger man verken tilgang på vann, eller barberskum, geleer eller såper. En barbermaskin er derfor mer allsidig i bruk. Flere av modellene kommer i tillegg med muligheten til å barbere både tørr og våt hud, såkalt tørrbarbering og våtbarbering. Med denne funksjonen kan man dermed barbere seg omtrent hvor man vil, enten det er i dusjen eller på steder hvor man ikke har tilgang til vann. Siden man slipper tilleggsprodukter, har man også mer fleksibilitet med tanke på at man ikke er avhengig av å ha andre produkter for å kunne barbere seg.

Billig i drift

Selv om anskaffelseskostnaden for en barbermaskin er høyere enn for en barberhøvel, vil kostnadene ved å bruke en barbermaskin være billigere i lengden. Dette er først og fremst fordi den varer lengre, så man behøver ikke å kjøpe nye barberblader på langt nær like ofte som man må med barberhøvler. Man sparer også penger på å slippe å kjøpe produkter som kommer i tillegg, siden man kan tørrbarbere.

Perfekt resultat uansett hårlengde

Med en barbermaskin er det enklere å barbere seg, selv om man har fått noe lengde på håret. Mange er nok fullt klar over hvor mye mer tidkrevende det kan være å barbere seg når håret har vokst seg langt, i forhold til om man bare skal barbere bort korte stubber. Med en barbermaskin er det derimot like lett å barbere seg, uavhengig av hvor langt håret er. Mange av barbermaskinene på dagens marked kommer også med trimmer. Med en slik funksjon har man mulighet til å trimme håret til den lengden man ønsker, fremfor at man må barbere bort alt, som man må med andre alternativer.

Enkel rengjøring

En annen fordel er at de ofte er lettere å rengjøre enn barberhøvler. Et problem når man skal rengjøre barberhøvelen, er at det gjerne er vanskelig å fjerne de minste hårene, som ofte blir sittende fast mellom barberbladene. Dette er et problem man stort sett unngår med barbermaskiner. Kjøper man en av modellene med rensestasjon, gjør dette også prosessen med å rengjøre maskinen enda enklere. Man kan med disse modellene bare sette barbermaskinen i rensestasjonen, velge innstillingen for rengjøring, og maskinen blir rengjort av seg selv. På den måten er maskinen renset og rengjort til neste barbering, uten av man behøver å gjøre noe av jobben selv. Med en skikkelig rengjøring er det også lettere å vedlikeholde maskinen, slik at den holder seg velfungerende og effektiv lengst mulig.

Ulemper:

Barberer ikke like tett som en barberhøvel

Hovedulempen med en barbermaskin, er for mange av modellene at de ikke barberer like tett som en barberhøvel gjør. Siden en barberhøvel bruker skarpe barberblader som barberer hårene helt inntil hudens overflate – fremfor å løfte dem som en barbermaskin gjør – vil man med en barbermaskin kunne oppnå en noe mindre tett barbering. Man vil også ved bruk av en barberhøvel ha følelsen av å være nybarbert noe lengre, av samme årsak som nevnt over, siden man får barbert bort håret helt ved overflaten. En annen ting man unngår med en barberhøvel er at håret blir lugget. Dette kan skje med enkelte modeller – ofte på grunn av hvordan man beveger maskinen mens man barberer seg – noe man unngår når man bruker barberhøvel.

Pris, erfaring og valg av rett modell

Selv om kostnadene ved å ha en barbermaskin vil være lavere over tid – sammenlignet med en barberhøvel – vil engangskostnaden ved å kjøpe en barberhøvel stort sett alltid være lavere. Man kan enkelt gå på butikken og finne en barberhøvel, mens det ofte krever litt prøving og feiling, og gjerne også noe research, før man finner en barbermaskin man er hundre prosent fornøyd med. Det kan derfor for noen være en større terskel å gå til innkjøp av en barbermaskin, siden man allerede vet hva man kan forvente seg når man kjøper en barberhøvel. Til forskjell fra barberhøvler, kan man i større grad risikere å gjøre et bomkjøp når man skal kjøpe sin første barbermaskin. Dette siden de er elektriske, og derfor kommer med flere funksjoner man ikke helt kan kontrollere eller finjustere akkurat som man vil. Man må også ofte oppsøke en elektronikk forhandler eller lignende for å få kjøpt en barbermaskin, så det krever litt mer innsats å anskaffe seg en. Med en barbermaskin er det gjerne også vanskeligere å få tak i ekstradeler, skulle maskinen bli ødelagt på en aller annen måte. I verste fall kan man risikere å måtte kjøpe en ny, noe som kan være kjipt, spesielt om man har valgt en dyrere modell.

Vanntetthet og defekte modeller

En annen ting som er et problem for enkelte modeller, er modellene som hevder å være vanntette og som det skal være mulig å bruke i dusjen, men som likevel blir ødelagte. Flere forbrukere har hatt problemer med at barbermaskinen som skulle kunne brukes i dusjen, likevel har blitt defekt når man har brukt dem til nettopp dette. Selv om dette i de fleste tilfeller skal kunne dekkes av garantien, vil det likevel være plagsomt å måtte dra til en forhandler for å få en ny modell, eller få den gamle reparert. For ikke å nevne irritasjonen, dersom man ikke får fullført barberingen.

Avhengig av batteri eller strøm

En siste ting som er en ulempe med barbermaskiner, sammenlignet med en barberhøvel, er at de må lades. Skal man bruke en barbermaskin er man avhengig av at batteriet er oppladet, eller man må koble den til en stikkontakt og ha ledningen i veien. Dette slipper man å tenke på med en barberhøvel, noe som gjør dem svært praktiske å ha med seg, på blant annet reiser. Det er helt sikkert flere som har erfart å reist et sted, pakket med seg barbermaskinen, for så å oppdage at batteriet er tomt og man har glemt å pakke med ladestasjonen.

Hvordan velge barbermaskin

Å velge en barbermaskin man blir fornøyd med kan være enklere sagt enn gjort, spesielt på grunn av det store utvalget av modeller. Mange vil påstå at et stort utvalg alltid er bra, men det er ikke nødvendigvis tilfellet når man skal forsøke å velge ut én modell blant et hundretalls andre modeller. Det finnes derfor utallige best i test artikler av barbermaskin modeller på nettet, og det kan lønne seg å velge en barbermaskin som har gjort det bra i en tidligere test.

Vibrerende eller roterende barberhode?

Når man skal velge barbermaskin, er det ofte greit å først bestemme seg for om man ønsker en roterende, eller en vibrerende barbermaskin. Det er fordeler og ulemper ved begge varianter, og om man foretrekker den ene typen over den andre, er ofte hovedsakelig basert på smakssans. Brukeropplevelse og kvalitet kan også variere veldig mellom forskjellige modeller og produsenter, og det vil derfor være vanskelig å si at den ene teknologien er bedre enn den andre.

Barbermaskiner med roterende og fleksible barberhoder er skapt for bedre å kunne følge konturene av ansiktet under barbering. De skal med andre ord være bedre å bruke når man skal barbere hake og kjeveområdet, samt hals. Barbermaskiner som bruker folieblader bruker derimot barberblader som beveger seg frem og tilbake, og kan kun brukes til å barbere opp og ned, eller side til side. Dette gjør at de også er noe mindre fleksible når det kommer til å barbere ujevne områder. Om man ønsker en maskin som gjør det lettest mulig å barbere ujevne områder, kan derfor en barbermaskin med roterende barberhoder være noe for deg.

Barbermaskiner med folieblader har også en tendens til å barbere tettere enn de roterende maskinene, og passer best for de med tynnere hårvekst, som vokser i samme retning. Roterende barbermaskiner er derimot ofte et godt valg for de med tykkere hår som vokser i flere retninger. Roterende barbermaskiner er også ofte mer stillegående enn foliemaskinene, så om dette er noe man synes er viktig, kan dette være en ting man bør ta med i beregningen. De kan også være enklere å rengjøre, noe som kan være greit å tenke på dersom man ikke kjøper en modell med selvrensende funksjon.

Det vil til syvende og sist komme an på personlige preferanser og individuelle faktorer, om man foretrekker en barbermaskin med folieblader eller roterende blader.

Våt- eller tørrbarering? Eller begge deler?

best i test barbermaskinEn annen ting det kan være viktig å tenke over før man velger modell, er om man ønsker en barbermaskin som også kan våtbarbere, og ikke bare brukes til tørrbarbering. Det finnes flere modeller som gjør det mulig å barbere både våt og tørr hud, noe som kan være et praktisk valg å ha. Om det ikke er spesifisert, vil barbermaskinen kun være mulig å bruke på tørr hud, så dersom man ønsker en som er vanntett, må man forsikre seg om at modellen man velger har denne funksjonen.

Med en barbermaskin som lar deg våtbarbere, kan man ta med seg maskinen i dusjen og enkelt bruke den der, noe mange kan synes er lettvint og praktisk. Man slipper da alt sølet med vann og skum, som gjerne følger med når man må stå bøyd over en vask for å barbere seg.

Våtbarbering kan også være et godt alternativ for personer som sliter med sensitiv hud, og at huden blir irritert etter barbering. Huden kan ha lettere for å bli irritert når den er tørr, og hårene blir gjerne også mykere når de er våte og man påfører barberskum eller såpe. Å kunne bruk vann og barberskum kan derfor skape mindre irritasjon for huden – om dette er noe man sliter med – og en barbermaskin som også lar deg våtbarbere, kan da være et lurt valg.

Man skal derimot være obs på at flere kunder har klagd på tilfeller hvor enkelte modeller, som i utgangspunktet skulle være vanntette, likevel har blitt defekte etter at de har blitt brukt i dusjen. Det kan derfor være svært nyttig å lese gjennom en test eller to av barbermaskiner, for å være sikker på at man kjøper en god barbermaskin, om man ønsker en modell som kan våtbarbere.

Om man ønsker å ha muligheten til å trimme skjegget i tillegg, kan man velge en barbermaskin som kommer med trimmer. Man kan da velge mellom modeller hvor du klikker på og av tilbehøret som lar deg trimme skjegget, eller modeller som har en innebygd trimmer. Dette vil også være et tilfelle av smak og behag, samtidig som det vil være variasjoner mellom de ulike modellene.

En annen ting det kan være veldig greit å tenke over i valgprosessen, er ladetid, lademuligheter og brukstid. Dette er også noe som kan variere veldig fra modell til modell. De aller fleste modellene kan vare i omtrent en time når de er fulladet, noe som tilsvarer rundt 7-8 barberinger. Det kan derimot være store forskjeller i hvor lang tid barbermaskinen bruker på å fullade batteriet. Noen bruker ett par timer, mens andre kan bruke oppimot 15 timer på å lade batteriet helt opp. De aller fleste kommer derimot også med en funksjon som lar deg hurtiglade, slik at du hvertfall kan lade opp batteriet nok til å kunne fullføre barberingen. Når det gjelder forskjellige metoder for lading, kan man velge mellom modeller som kun kan lades i ladestasjon, kun i stikkontakt, eller begge deler. Og man kan også få modeller som kan lades mens man bruker dem. Hva man finner mest praktisk kan være en ting man bør tenke på når man skal bestemme seg for hvilken modell man ønsker.

Tips til bruk av barbermaskiner

Når man skal barbere seg bør man først vaske ansiktet, så man er sikker på at huden er ren før man begynner. Dette vil også mykgjøre hårene så de blir lettere å kutte. Dersom man har en foliemaskin må man huske på å bevege maskinen i rett retning, og mot hårene. Har man derimot en barbermaskin med roterende hoder, skal man bevege maskinen med sirkulære bevegelser.

Når man barberer må man også huske på å bruke lette bevegelser, og ikke presse maskinen for hardt inntil huden – da dette kan irritere huden og være ubehagelig. Man bør i tillegg unngå å gå over samme område flere ganger, da dette vil kunne føre til at huden blir irritert. Sliter man med sensitiv hud, eller hud som blir irritert kan det også være lurt å våtbarbere fremfor å tørrbarbere, og å benytte barberskum under barberingen.

En annen ting som er veldig viktig – er å huske på å rengjøre barbermaskinen. Dette kan enten gjøres for hånd, ved å skylle den i vasken, eller man kan få kjøpt modeller med rensestasjon og ladestasjon i ett. Modeller med en rensestasjon rengjør ofte barbermaskinen bedre, og i tillegg vil den smøre maskinen. På denne måten kan du være sikker på at barbermaskinen holder seg vedlike, og man unngår å risikere at barberbladene blir sløve raskere enn de burde. I tillegg til å forlenge levetiden til barbermaskinen vil man i mye mindre grad risikere skader eller irritert hud, og man vil oppnå en tettere barbering dersom barbermaskinen ikke er tilstoppet av hår fra når man barberte seg sist.

Denne testen fokuserer på å finne barbermaskin for menn, men man kan også få kjøpt barbermaskiner til kvinner. Dersom man ønsker en barbermaskin for dame, bør man derimot se på en test av barbermaskiner for kvinner, da disse er noe annerledes i form og funksjon. En barberingsmaskin test kan derfor hjelpe kunder å velge en modell som er spesiallaget for kvinner.