Skal du kjøpe en vekt til badet? Da kan det være lurt å finne en badevekt best i test. Badevekter er veldig vanlige i de fleste norske hjem og har hovedsakelig én funksjon; nemlig å måle vekten din. I 2020 har det kommet flere mer moderne modeller med flere funksjoner, men de er ikke for alle. Badevekter må ikke forveksles med andre typer vekter som kan måle mat, metaller, osv. Vi har alle brukt en i løpet av livet og vet at de ikke er særlig kompliserte.

Vi har sett på badevekt pris, forskjellige designs, tips til vedlikehold og prøvd å finne ut akkurat hvor nøyaktige badevekter egentlig er. Det er flere ting som kan ødelegge dem og få dem til å måle feil. Men de fleste gjør jobben ganske bra. Når det kommer til design kommer de i alle slags mulige farger og moderne utseende. Priser kan også variere en god del.

Produsenter av nye badevekter har fulgt med i timen og laget badevekter som hører hjemme i 2020. Det er nærmest et hysteri der ute når det kommer til kropp og vekt, alt skal måles og holdes styr på. Dessverre er det blitt slik, det å holde seg i god form er selvsagt positivt, så lenge det ikke ødelegger livet ditt i prosessen.

En digital badevekt vil nemlig være utstyrt med bluetooth som kan koble til badevekten til smarttelefonen din. Du må først installere en app på mobilen, så kan du samle masse data som er relevant til treningen din og kroppen din. Disse moderne badevektene er for de spesielt interesserte, om de er kommet for å bli er vanskelig å si.

nøyaktig badevektModerne badevekter kan måle alt fra kroppsfett og puls, de kan linkes til din smarttelefon for å sjekke din beintetthet, hydrering og muskelmasse. Det finnes faktisk badevekter som vil gi deg værvarselet - kanskje litt for mye? Det er opp til deg, selvsagt. Mange synes det er gøy å være så hi-tech som mulig, og det må de få lov til. Andre vil kanskje være mer opptatt av nytteverdi og hvor mye de kommer til å bruke de forskjellige funksjonene.

Vår test av badevekt har vist at det kan være store forskjeller mellom de ulike badevektene. Fra alt til nøyaktighet til hvor mange funksjoner de har, eller når det kommer til design. Prøv å tenk på hva du er ute etter før du kjøper en badevekt. Om du ikke kommer til å bruke den noe ofte, trenger du ikke å kjøpe de dyreste modellene, men kanskje vil du finne noen med en morsom design som du liker?

Hvorfor bør folk kjøpe badevekter?

Det kan alltid være lurt å sjekke vekten sin, selv om man ikke er en del av hysteriet rundt kroppsfiksering. Det går an å ha en sunn holdning til kropp og vekt - men det kan fortsatt være lurt å sjekke hvilken BMI du har, bare for å vite hvor man er på skalaen. Er du en person med stor interesse for fitness kan du kjøpe deg en badevekt med kroppsanalyse, det er utrolig hvor mye data som kan samles inn til din smarttelefon i dag, man kan holde styr på det meste.

En badevekt er vanligvis å finne i de fleste hjem, barna synes også det er gøy å måle hvor mye vekt de har gått opp. Ikke alle kan være like spreke som fitnessbloggere, så det er ingen grunn til å skamme seg, men det kan uansett være en inspirasjon for å legge om livsstilen litt. Eller kanskje du er en fitnessblogger eller en som jevnlig går til gymmen? Da vil du nok bruke badevekten som motivasjon for å se hvor mye du har gått ned i vekt.

Det kan være en nyttig dings å ha på baderommet, dessuten kan den måle andre ting enn kroppen din, som for eksempel en bag (før du skal på flyet), skolesekk, eller hva du enn skulle finne på å måle. Det er ikke dumt å ha en vekt liggende på badet i tilfelle noe skulle dukke opp. Kjøp badevekt enten om du kommer til å bruke den jevnlig eller om du bare vil ha en liggende i tilfelle du vil trenge den, det vil du garantert en gang i blant.

Er du ute etter kvalitet er det bare å lete etter en badevekt best i test. De beste modellene er ofte mer nøyaktige og er utstyrt med mange funksjoner som kan være nyttige. Ellers vil du finne mange billige modeller rundt omkring hvis du bare vil ha en liggende på badet uten å tenke så mye over det. De fleste kjøper badevekter bare fordi de er nysgjerrige på sin vekt, og liker å veie seg en gang i blant. Vi vil anbefale å kjøpe en uansett hvor mye du tenker å bruke den, man vet egentlig aldri når det behovet dukker opp.

Hvor nøyaktige er badevekter?

Det har vært litt kontrovers rundt hvor nøyaktig badevekter egentlig er. Noen eksperter har sagt at noe som romtemperatur kan påvirke badevekten, og at profesjonelle vekter ofte er mer nøyaktige. Bruker du mekaniske vekter med fjær? De kan ofte bli bøyd slik at nøyaktigheten ikke stemmer i det hele tatt. Elektroniske modeller er ofte mer presise, men de trenger ikke å være så nøyaktig som du kanskje tror.

Det kan være lurt å kjøpe en nøyaktig badevekt. Men nøyaktig kan også være relativt. Den naturlige " naturlige" definisjonen av vekt stammer fra Le Grand Kilo som holdes i Paris, men problemet er at den ironisk nok aldres og går ned i vekt. Det er dermed vanskelig å vite nøyaktig hvor mye ett kilo egentlig er. Av den grunn kan man egentlig ikke si at badevekter er 100% nøyaktige uansett, men selvsagt finnes det en grense på hvor unøyaktig de kan være. Om en god badevekt ikke blir utsatt for mye fukt, sollys og hardhendt bruk vil den ofte ha en feilmargin på 100 gram – det kan de fleste leve med. Da er det altså snakk om vekter med veldig god kvalitet.

Hvis du virkelig vil ha nøyaktighet bør du gå til en doktor. Legekontor og sykehus har ikke lov til å bruke vanlige badevekter i medisinske sammenhenger siden de ofte kan være unøyaktige og kan avgjøres av hvilken posisjon de står i. Sykehus bruker profesjonelle vekter som er større, mer nøyaktige og med mer plass å stå på. En vanlig badevekt kan ha en feilmargin på 5% av din totale vekt, men om du bruker den samme badevekten hele tiden kan du i hvert fall vite hvor mye du veier i forhold til det du veide tidligere.

Noen tips kan være å holde temperaturen i rommet noe jevnt og la dem unngå sollys. Andre ting som kan påvirke dem er å gjøre dem våte, sette dem på tepper, måle vekten din på forskjellige tider på dagen. Men en ting du kan stole på - hvis badevekten din ikke er nøyaktig, vil den fortsatt være like unøyaktig hver gang du går på den, slik at du kan måle i forhold til din tidligere vekt.

Hovedfunksjoner på badevekter

Badevekter må ikke forveksles med andre vekter som måler metall, vann, mat, eller noe lignende. De heter badevekter fordi de som oftest befinner seg på badet, hvor folk liker å veie seg selv. Vi har alle sammen stått på en badevekt en eller annen gang i livet og vet at de ikke er noe kompliserte, men noen veldig moderne badevekter kan faktisk ha flere funksjoner enn det man kanskje husker fra barndommen.

Noen badevekter har bluetooth slik at du kan koble den til din smarttelefon, da må du installere apper som bruker den informasjonen. Noen slike programmer lar deg måle prosentfett, prosentmuskler og kan kalkulere BMI'en din hver gang du trår på badevekten. Disse funksjonene er selvsagt ment for folk som tar vekten sin veldig seriøst og har en fitnesslivsstil litt utenom det vanlige. De fleste av oss vil derimot være fornøyde med å bare få vite vekten vår. Badevekter trenger ikke å være så kompliserte om du ikke vil det.

Når det kommer til hvor mye vekt badevektene vil tåle, kommer det litt an på. De billigste, elektroniske modellene vil ikke tåle mer enn 150 kilo, mens de dyre pasientvektene kan veie opptil 250 kilo. Du finner også noen personvekter som kan måle over 300 kilo, men da må du ut med noen tusen kroner.

Hvilken design har badevekter?

Badevekter har vært rundt en god stund, det er ikke slik at folk har blitt lei av å veie seg opp gjennom årene. For noen tiår siden var det de mekaniske modellene som dominerte, hvor det var en pil som spratt opp hver gang du trådde på vekten. Du hadde som regel to typer, den ene lille, ofte hvite vekten som alle har sett en eller annen gang, og en annen type som er litt større. De større modellene var spesielt typiske på kontorer og sykehus og hadde litt mer plass til bena, så hadde den en lang stang og uret med pilen var nærmest i hodehøyde.

I det 21. århundre har de elektroniske modellene tatt over mer og mer. Det er spesielt de usynlige og veldig flate typene som har blitt populære de siste årene, bare for å vise at selve teknologien ikke tar mer plass enn på en smarttelefon. Noen modeller har også blitt mer avanserte for å kunne kobles på en smarttelefon, så de klarer å holde følge med tiden vi lever i.

Det er ofte badevekter med glassoverflate som er de mest populære. For eldre brukere finnes det også badevekter som gjør at føttene sitter godt og ikke vil skli av, de er også utstyrte med et display som er veldig lett å lese og som slår seg av automatisk, slik at hele veieopplevelsen blir så lett som overhodet mulig og vil i tillegg spare batteri om du ikke slår den av.

De aller fleste badevekter ser egentlig ganske like ut, en av de store forskjellene er at noen er runde mens andre er firkantede, ellers går det i forskjellige farger som kan skille dem ut. Noen modeller prøver også å se ut som en smarttelefon (en Samsung eller en iPhone) i sin design, det er ganske kult å se på. Det kommer vel helt an på om du har lyst til å bruke så mye penger på en kul badevekt, eller om du bare er fornøyd med å se tallet som kommer frem. Om du vil ha en badevekt som står i stil med badet ditt eller smarttelefonen din er det forøvrig ingenting galt med det.

Når er badevekter mest nyttige?

Er du av typen som trener med pulsmåler, drikker proteinshakes og sjekker vekten din hver eneste dag? Da vil du kanskje kjøpe en badevekt som kan kobles til smarttelefonen din. Men alle er ikke slik, selvsagt. En badevekt er veldig vanlig i de aller fleste norske hjem. Det betyr ikke at man må jevnlig sjekke vekten sin, men det kan være greit å ha en liggende. Har du barn liker de også å se hvor mye de har gått opp i vekt.

digital badevektFitnesselskere vil sikkert være ute etter en digital badevekt best i test. De har mange funksjoner som kan kobles til deres smarttelefon, da kan de måle all slags data for å nå målene sine. Disse vektene vil nok koste noen hundre kroner ekstra, men de vil altså være spesialdesignet for dine behov.

Moderne badevekter trenger ikke å være kompliserte, men de kan være utstyrt med minimalistisk teknologi som du også finner i din smarttelefon, da vil de også se veldig moderne ut. Når man først skal ha en badevekt på badet, kan det være greit å kjøpe en som ser fin og moderne ut. Kanskje har du spesielle preferanser, vil du at den skal være moderne, søt, anonym eller i stil med badet ditt? Det er et utvalg å velge mellom der ute.

Hvordan velge riktig badevekt?

Om du ikke er en badevektentusiast og vil finne noe billig, er det ikke så vanskelig å finne en rimelig og enkel badevekt. En billig badevekt trenger ikke å koste mer enn et par hundre kroner. Disse billige vektene vil fortsatt se ganske greie ut. De er vel også de mest vanlige badevektene rundt omkring, men de vil ikke ha noen spesielle funksjoner utover det å bare måle vekten din. De dyrere modellene har ofte litt mer fancy design, og kan kobles til smarttelefonen din, de er ofte ment for folk som tar fitness på alvor og er opptatt av å måle flere ting enn bare vekt.

Om du kjøper en billig badevekt får du ofte hva du betaler for. Med litt bedre kvalitet vil badevekten holde ut lengre, og kan også ha flere funksjoner som er verd å bruke penger på. Prøv å se etter en badevekt test for å finne de beste badevektene på markedet. Husk også at de aller beste vektene er å finne på sykehus og legekontor hvor de er mest nøyaktige. Men det finnes også personvekter til egen bruk som er godkjent til medisinsk bruk – men de koster flere tusen kroner.

Til ditt legekontor eller sykehus er det nok best å kjøpe en pasientvekt. De vil være en god del større enn vanlige vekter, med mer plass til føttene, pluss at de kan veie som regel 200-300 kilo. Disse er profesjonelle vekter og inneholder ofte en "mor og barn"-funksjon, den vil først måle vekten til moren og registrere den, når hun igjen trår på vekten sammen med sin baby, vil vekten trekke fra vekten til moren, slik at du kan måle babyens vekt. Disse er profesjonelle og ofte den beste badevekt på markedet. Om du handler den riktige sorten, så klart.

Hvordan ta vare på badevekten?

Husk at du må bruke badevekten din på en hard og jevn flate for at den skal være så nøyaktig som mulig, ofte vil du få en error på displayet om den er ujevn. Tepper kan også telles som ujevne. For å vaske badevekten din er det bare å bruke en fuktig klut og litt såpe for at den skal bli ren, men badevekter er ikke vanntette, så pass på hvor mye vann den får på seg. Ellers er det bare å behandle den pent, hvis den blir ristet og får tøff behandling, kan den lett bli ødelagt.

Det samme gjelder på displayet, ikke trykk for hardt på knappene. Prøv å la badevekten være i romtemperatur til all tid og unngå sollys. Den kan også bli distrahert av radio eller mikrobølgeovner. Så må du huske at den har en maksvekt, du kan enkelt finne informasjon på nettet om hvor mye vekt din badevekt vil tåle.

De aller billigste badevektene kan fort bli unøyaktige og ødelagte nesten av seg selv. Prøv å sikte mot god kvalitet slik at de holder ut litt lengre, selvsagt er det lurt å vedlikeholde dem selv om de har kvalitet, men da er det enda større sjanse for at de vil leve lenge. For å være på den sikre siden kan du finne en badevekt best i test, disse vil nok holde ut en god stund.

Som med de fleste andre ting, vil også badevekter trenge litt pleie i blant, men det er ikke særlig mye. Men det er viktig å huske på at de kan være litt lett å ødelegge om de er i feil omgivelser. Temperatur, sollys og mye fuktighet kan rett og slett ødelegge dem. Ellers er det bare å lete etter den badevekten som vil passe for deg og din familie, om du ikke er en treningsentusiast eller i ferd med å slanke deg, kan du i hvert fall tenke på hvilket design du vil ha. Det finnes noe for alle og enhver.

Oppsummering

Vi har funnet ut at badevekter er veldig vanlige i norske hjem, og at de kan skades ganske lett ved feil bruk. Det er best å kjøpe en badevekt med grei kvalitet, for så å vedlikeholde den slik at den holder en stund. Man kan vaske den med klut, men ikke la badevekten utsettes for altfor mye vann.

badevekt best i testNår det kommer til design, er det mange nye modeller som ser veldig moderne ut og har en glassflate slik at de ser veldig minimalistiske ut. Du finner som regel enten runde eller firkantede badevekter, noen er mer hi-tech enn andre, og noen vil finnes i mange forskjellige farger som kan tilpasses ditt bad eller din stil.

Prisene på badevekter ligger som regel på noen hundre kroner. De med best kvalitet vil koste noen tusen kroner, men det er aller mest sykehus, legekontor og profesjonelle virksomheter som kjøper såpass gode vekter. De aller billigste badevektene koster et par hundre kroner, og vil ikke ha så altfor god kvalitet.

Nøyaktigheten på vekter vil nok overraske mange. Din badevekt kan ha lett for å bli unøyaktig, faktisk helt fra du kjøper den. Ellers er det fukt, romtemperatur og sollys som kan gjøre den enda mer unøyaktig. Hvis du vil vite nøyaktig hvor mye du veier, er det som regel best å dra til en doktor.

Badevekter kan være nyttige i mange forskjellige sammenhenger. De fleste vil nok komme til å kjøpe en til huset sitt en eller annen gang, eller bytte ut noen gamle som begynner å bli skjøre og unøyaktige. For de som trener mye og liker å holde kontroll på vekt og annen kroppsanalyse, finnes det mange moderne vekter som kan kobles til smarttelefonen. De går ofte gjennom bluetooth og har teknologi som vil passe til de som driver med fitness

Det er helt opp til deg om hvor ofte du vil sjekke vekten, om du sjekker den en gang i blant er det helt greit. Ellers er det bare å finne den badevekten som passer best for deg, det er noe utvalg på markedet når det kommer til design, kanskje bør du ha farger som passer til badet ditt. Det er bare å lete rundt omkring etter de badevektene som vil passe til dine behov. Du finner nok en du blir fornøyd med til slutt.