Er det nødvendig med en avfukter i hjemmet eller i virksomheten din? Det kommer an på. Vi har sett på funksjoner, priser og vasketips til avfuktere i 2020. Mye fukt kan føre til store helseproblemer og kan ødelegge veggene i huset ditt, så det er absolutt noe du bør tenke på. Men det finnes også andre måter å fjerne fukt på, så tenk deg godt om før du handler.

Å ha for mye fukt i hjemmet kan føre til store problemer som vannskjolder, flassende maling og mugg. Bakterier trives i plasser med mye fukt, om det ikke gjøres noe med det vil det i verste fall føre til helseproblemer og ødelagte vegger. Du kan selv måle hvor mye fukt du har i ditt hjem med en fuktmåler, du bør helst vente til sommeren siden det vil komme inn varm luft som kommer i kontakt med kalde vegger i kjelleren.

Det går an å isolere eller drenere men det vil være svært kostbart. Å kjøpe en avfukter vil derfor være et godt alternativ som løser problemene. Kjøp en luftavfukter best i test for å bli kvitt dine fuktproblemer. Vi vil se nærmere på funksjoner, pris, vasketips og andre nyttige tips i denne artikkelen.

Små leiligheter kan være spesielt utsatt siden fuktigheten blir veldig konsentrert i og med at man prøver å bruke den lille plassen man har. Mugg og sopp liker seg godt i slike plasser, så der må man være ekstra påpasselig. Du kan også tenke på å avfukte garasjen idet mye vått hageutstyr vil gjøre den veldig fuktig.

avfukter test

Når man kjøper en avfukter kan det være lurt å tenke på hvor stort område det skal dekke, på små områder kan man bruke en liten luftavfukter, men prøv å holde deg unna de aller billigste avfukterne som ikke vil gjøre jobben like godt som de til noen tusen kroner. Om du har problemer med fukt på din industriplass kan du kjøpe en avfukter som dekker et større område.

Vi har gitt tips om hvordan man måler fukt og hvor mye som blir for mye. Husk at mye fukt vil føre til helseskader og kan ødelegge veggene dine slik at du må erstatte dem. En luftavfukter vil spare både penger og helsa di – derfor er det et flott og nødvendig produkt.

Det er ikke bare i hjemmet eller hos din virksomhet du kan slite med for mye fukt, en luftavfukter garasje vil rense luften i din garasje som kan være enda mer utsatt av fukt pga. alle aktivitetene som foregår der. Noen vil også kjøpe avfuktere til sin bil, de vil være noe annerledes enn vanlige modeller idet de ikke er elektriske, det kan være kjekt å ha også der.

Hvordan fungerer avfuktere?

En avfukter vil være mer effektiv til å avfukte et rom enn å varme det opp, med tanke på hvor mye energi du kommer til å bruke. En test av luftavfuktere har vist at de mest effektive avfukterne vil dra inn dobbelt så mye fukt som de minst effektive, så det kan være lurt å lete etter god kvalitet.

En avfukter bruker nedkjølingsteknologi eller absorbering. Avfuktere fungerer nærmest på samme måte som aircondition. Forskjellen er at de renser luften istedenfor å bare gjøre den kaldere. Varm og fuktig luft blir sugd inn og går gjennom en grill på den ene siden, en vifte drar luften innover, så går luften inn i iskalde rør. Idet luften kjøles blir fukten gjort om til vann som drypper ned.

Denne geniale ideen ble populær på 1930-40-tallet, men den har utviklet seg mye siden den gang. Det mest vanlige i dag er nok en fuktig kjeller avfukter, det er ofte plasser med kalde vegger som er mest utsatt. En annen gjenganger er avfukter garasje siden både kjellere og garasjer har lett for å samle mye fukt.

Du kan sammenligne forskjellig avfuktere og finne ut hvilke som er best ved å se på hvilke som har mest vann fjernet per dag (hvor mye vann fjerner avfukteren, større maskiner vil fjerne mer vann enn de som er mindre), hvor effektive de er (hvor mye energi de bruker i forhold til hva de gjør) og om hvor mye watt de bruker (en maskin med mer watt vil generelt sett jobbe hardere og fjerne mer vann per time).

Du kan også kjøpe en avfukter bil, de er ikke elektriske, men de har en bag på dashbordet som absorberer fukt. Andre fordeler med avfuktere til bil er at de holder vinduet ditt tørr, de kan fjerne vond lukt og kan redusere sjansen for at folk med astma får problemer i bilen.

Hvilke deler er med i en avfukter?

Når du kjøper en avfukter vil du som regel bare få en hel avfukter uten mange deler ved siden av. Det er en maskin som du slipper å montere som et IKEA-møbel.

Men selve avfukteren består av flere deler:

  • En vifte
  • Varm grill
  • Kjøler
  • Vannbeholder

Viften drar luften fra rommet inn mot avfukteren, der blir luften først kjølt ned, fukten blir til vann og drypper ned til vannbeholderen, så blir den gjenstående luften varmet opp og sluppet ut igjen til rommet.

Mange avfuktere har også med en hygrostat som du kan stille inn for å bestemme hvor mye fuktighet du vil at rommet skal ha, disse kan også kjøpes alene om de ikke fulgte med avfukteren.

Hovedfunksjoner på en avfukter

Det er viktig å tenke på at om luften i hjemmet ditt er for fuktig, kan det føre til pusteproblemer, hudutslett, dårlig immunsystem og lungeplager. Bygg med for mye fuktighet vil utvikle mugg, bakterier og støvmidd. Har du et stort problem med fukt vil vi derfor anbefale å kjøpe gode avfuktere med kvalitet istedenfor å bekymre deg for luftavfukter pris. Hvis avfukteren ikke gjør jobben sin godt nok vil det nemlig føre til helseproblemer, og det vil ha en mye større pris i det store bildet.

En avfukter vil ha flere funksjoner, som for eksempel kapasitet til å fjerne fukt. Denne funksjonen måles ofte i engelske "pint" som er cirka en halv liter. En avfukter med kapasitet til 70 pints er optimalt for et vanlig hus, mens industrielle og kommersielle virksomheter ofte bruker avfuktere med mye større kapasitet enn det.

Du må også tenke på hvor stor vannbeholder du har. Det er enkelt å tømme ut vannet når beholderen blir full - men husk at avfukteren vil automatisk slå seg av, så en stor beholder kan være en fordel å ha. Vannet bør tømmes ut og ikke brukes til å vanne planter eller noe lignende idet vannet er veldig skittent og ikke egnet til slikt.

Mange avfuktere vil inneholde en hygrostat, andre ganger må du kjøpe det utenom. Med den kan du måle fuktigheten i rommet slik at du kan stille inn hvordan du vil at fuktigheten skal være. Om vinteren kan det bli veldig kaldt i huset, avfuktere er egentlig ikke laget for veldig kalde temperaturer, men med en automatisk avriming-funksjon vil den gjøre situasjonen mye bedre.

Er du ute etter ren luft i tillegg til å fjerne fukt, vil noen avfuktere være utstyrt med et luftfilter som renser luften. Den vil definitivt hjelpe med å skape en ren og god luft for hele familien. Luftfilteret kan også tas av og vaskes. Selv om et luftfilter fungerer ganske bra på en avfukter, er det kanskje enda bedre å kjøpe et eget luftfilter separat.

Om du skal ha en avfukter i rom du kommer til å bruke en del, må du ta i betraktning lydnivået fra avfukteren. Mange lager surrelyder som ikke er særlig komfortable å høre på, så tenk på det i tillegg til kvalitet og hva annet du skulle ønske med en avfukter. En kondensavfukter vil ofte ha mye mindre lydnivå enn andre typer avfuktere.

Har du tenkt å installere avfukteren i en vegg? Eller har du tenkt å bare la den ligge på gulvet? Du kommer helt sikkert til å ville flytte den en eller annen gang, da kan det være greit å ha en avfukter med hjul som er lett å transportere rundt omkring.

Priser

Lurer du på avfukter pris? De kan koste fra et par hundre kroner til over ti tusen. Vi ville ha holdt oss unna de aller billigste om du er opptatt av å holde rommet i god stand og for å virkelig eliminere fukttrusselen. Det kommer også an på hva du skal bruke den til – forskjellige bruk vil ha forskjellig pris.

For å kjøpe en god luftavfukter bør du nok bruke rundt 3000-4000,- kroner. Du finner noen til et par hundre kroner som er ment for campingvogner og lignende, men de er ikke i nærheten av så gode som de dyrere modellene. I følge vår luftavfukter test bør du nok nærme deg fire tusen kroner for å kunne skryte av god kvalitet. I den prisklassen vil du finne noen av de beste på markedet.

Skal du kjøpe en luftavfukter til din virksomhet innen industri eller noe kommersielt og trenger å avdekke et større område, må du nok opp mot 10.000,- kroner. De vil også være av veldig god kvalitet og dekker store områder, de kan absolutt være verd pengene med tanke på hvor mye skade det kan forhindre.

Har du tenkt å kjøpe en billig avfukter? Da bør det helst ikke være et stort område du skal dekke, og de kommer ikke til å være like effektive som de dyrere modellene. Men har du små problemer på små områder trenger det ikke å være så dumt med en billig avfukter.

Lurer du på hva som er avfukter kjeller best i test? De beste avfukterne til din kjeller vil nok koste rundt fire tusen kroner også, men husk å vær på utkikk etter en god deal – da er det ikke sikkert du må ut med så mye.

I hvilke situasjoner er avfuktere nyttige?

Bør ikke vente til det allerede er for sent, du vil spare mye penger på å kjøpe en avfukter før skaden allerede er der. Spesielt utsatte er kjellere, så det kan være lurt å kjøpe en luftavfukter kjeller. Skoler, industriområder og kommersielle virksomheter kan også være spesielt utsatte, avhengig av hvilken virksomhet det er og hvor mye fukt som samles. Store bygg trenger også å beskyttes mot høy fuktighet.

Siden vi har så vått klima i Norden, vil snittfuktigheten i norske hjem være relativt høye hele året. Med for mye fuktighet vil du få mugg og midd i hjemmet ditt, det kan føre til allergi og astma, men også andre problemer som tørre øyne, ørebetennelse, nedsatt konsentrasjonsevne og immunforsvar og andre helseproblemer.

Det er viktig å finne årsaken til fukten og å bruke en hygrostat for å måle om du virkelig trenger en avfukter. Du vil som oftest finne høy fuktighet på områder som er kalde. Kjør en avfukter test i hjemmet ditt for å finne ut om du er utsatt.

Luftfukten i hjemmet ditt kan måles, det kalles ofte relativ luftfuktighet. Om vinteren bør den ligge mellom 20-40% og om sommeren kan den komme opp til 50% uten noen problemer. Vi anbefaler å kjøpe et hygrometer for å måle den relative luftfuktigheten i hjemmet ditt.

For lav fuktighet vil ofte føre til at du får statisk elektrisitet når du tar på noe, og for høy fuktighet, som vi har vært inne på, vil føre til mugg og andre ubehagelige ting som du absolutt vil unngå.

Det er vanskelig å unngå at du får fukt i hjemmet, det er nesten uunngåelig. Blant annet puster vi ut fukt, planter vil også gi fukt, klesvask, dusjing, fyring i peisen og matlaging er noen av tingene som vil føre til fukt i hjemmet, og det bør du nesten få lov til å fortsette med.

Men det betyr ikke nødvendigvis at absolutt alle bør kjøpe en luftavfukter, de fleste hjem klarer seg helt fint uten en avfukter. Om du ikke skal ha en avfukter bør du fortsatt være obs på at fukt kan bli et problem og bruke vifte (spesielt på badet) og prøve å få unna fukt som kan gi problemer i kjelleren. Du bør ikke kjøpe en avfukter på måfå, prøv å sjekke ut om du kommer til å få store problemer med fukt først.

Hvordan velge riktig avfukter?

Når du skal velge avfukter bør du først og fremst ha noen tusenlapper hvis du er ute etter kvalitet. Ting å se etter på en avfukter er hvor mange watt den har og hvor stort romområde den dekker. Ellers kan du se etter forskjellige funksjoner som "pint"-kapasitet, hygrostat, luftfilter og størrelse på vannbeholderen.

De billigste modellene er ikke særlig mye å skryte av, men de kan i beste fall løse små problemer. Skal du kjøpe en avfukter til bilen din, finnes det egne avfuktere for det som ikke er elektriske. Og skal du kjøpe en avfukter til et industriområde eller noe lignende må du kjøpe noen som er større og mer effektive, så tenk på hva du skal bruke den til.

Som sagt bør du helst gå ut med 3-4000,- kroner for god kvalitet, og det kommer til å være verd pengene ettersom du slipper å betale for skader på huset som kan koste både i penger og helse. Vær alltid på utkikk etter en avfukter best i test for å være sikker på at du vil finne en avfukter med best mulig kvalitet.

Hvordan ta vare på avfukteren?

For å vaske avfukteren må du først ta bort vannbeholderen for å vaske den med en klut. Den bør vaskes ofte slik at den ikke får mugg på seg. Ta bort luftfilteret på avfukteren og se om den er skadet eller om noe blokkerer den. Deretter kan du ta av dekselet for å rense den innvendig, det kan gjøres med en børste. Vask viften og det meste som er skittent, så er det bare å sette på dekselet og din avfukter vil være effektiv og klar til bruk.

En test av avfuktere har vist at de ikke varer så altfor lenge. Dess lengre de er aktive, dess mer problemer er det sannsynlig å støte på. En avfukter vil vare fra 3 til 5 år om den brukes jevnlig, om den brukes for eksempel bare om sommeren og du tar godt vare på den, kan den vare opp til 8 år.

Det går an å ta knekken på fukten i hjemmet ditt uten en avfukter, men om problemet blir for stort bør du absolutt kjøpe en. I verste fall må du bygge om store deler av huset eller rive det. Eier du en virksomhet vil du ikke ha syke ansatte og vegger som ikke er særlig attraktive. Så det gjelder å tenke seg godt om, kanskje kan du spørre noen eksperter om hva du bør gjøre, men hvis du antar at du kan ha problemer med fukt, vil det ikke være lurt å la problemet løse seg selv, det gjør det som oftest ikke.

Husk at kvalitet holder lengst, spesielt når du tar vare på den. Dessuten vil de være mer effektive og dekke større områder. Les deg opp på avfuktere og fuktproblemer før du kjøper en, så kan du slippe å støte på problemer som du kanskje ikke hadde tenkt på.

Sammendrag

Det er lett å få problemer med fukt i det nordiske klimaet. Det er ofte kalde vegger som vil støte på de største problemene når det blir for mye fukt. Vi har gått over priser, tips til vask og gått gjennom funksjonene til avfuktere slik at du kan lære mer før du drar ut og kjøper en. Tenk nøye på om du virkelig trenger en avfukter, noen problemer med fukt kan løses uten en avfukter.

luftavfukter kjellerMen store mengder med fukt kan føre til helseproblemer og skader på bygg. Enten det er snakk om ditt hjem eller din virksomhet, bør du skaffe deg en avfukter om du tror at fukt kommer til å bli et stort problem. Det kan føre til blant annet vannskjolder, flassende maling og mugg på bygg hvis du ikke tar problemet seriøst. Hvis du venter til det er for sent vil det føre til helseproblemer som allergi, astma, ørebetennelse, nedsatt immunforsvar, og mange andre sykdommer.

Avfuktere kommer i forskjellige størrelser og kvalitet. Skal du kjøpe en avfukter til din bil trenger du ikke de aller beste, det er et lite område, og den kan festes på dashbordet uten problemer. Avfukter til bil vil både hindre astma og allergier, men også hindre at fukten setter seg på bilvinduet.

Om du skal kjøpe en avfukter til ditt hjem må du kjøpe noen større og elektriske modeller. Det er spesielt i kjelleren og garasjen folk har problemer med fukt, og du må nesten ut med noen tusenlapper om du vil ta problemet seriøst. I industri og kommersielle virksomheter trenger du noen enda større avfuktere som dekker større områder, disse vil også koste deg noe mer.

En hygrostat er genial, idet den lar deg måle fukten for å finne ut om du trenger en avfukter. Noen avfuktere selges med hygrostat, men ikke alle. Mål hjemmet ditt eller bygget du vil sjekke for å finne ut om det har mer enn 50% relativ fuktighet eller under 20%.

Det er ikke slik at alle hjem må ha en avfukter, det er altså snakk om ekstreme tilfeller hvor fukt kan føre til store problemer. Men skal du kjøpe en avfukter vil den også rense luften, i tillegg til å fjerne fukt. Husk å vask avfukteren jevnlig slik at den fungerer som den skal og vil vare så lenge som mulig.

Prisene kan variere fra noen hundre kroner til over 10.000,- kroner. Vi vil ikke anbefale å kjøpe noen under tusenlappen, men det kommer selvsagt an på hvor stort området er og hvor utbredt problemet er. De over ti tusen er som regel ment for store industriområder, ikke til å ha i kjelleren. Husk at avfuktere med god kvalitet kan være over dobbelt så effektive som de billigere modellene, så det kan absolutt være verd pengene. Dessuten er det viktig å tenke på hvor mange skader du forhindrer, både på bygg og helseproblemer hos mennesker.